Željko Knapić bio je revoltiran jer nije pokrenut postupak proti kamatara koji ga je uništio

Politika & Kriminal
              Bivšeg poduzetnika kaznili zbog transparenta kojim je prozvao suca. Kažu, suce se ne smije vrijeđati

FOTO: Nikola Cutuk/PIXSELL

Zbog vrijeđanja predsjednika Županijskog suda u Varaždinu Zdravka Pintarića pravomoćno je osuđen nekadašnji poznati hrvatski atletičar i posrnuli privatni poduzetnik Željko Knapić. Visoki prekršajni sud izrekao mu je nedavno kaznu od 600 kuna, odnosno 80 eura, jer je utvrđeno da je vrijeđao službenu osobu. U ovom slučaju riječ je o sucu Pintariću ispred čijeg suda je Knapić istaknuo transparent na kojem je pisalo ‘Pintarić Zdravko sudac prodao se da ili ne?’

S transparentom je pred sud došao u prosincu 2020. želeći, kako je tvrdio, potaknuti raspravu o radu suca Pintarića. Sada je zbog toga pravomoćno osuđen. Ova presuda, budući da je pravomoćna, otvara prostor kažnjavanju svih sličnih poruka kojima se izražava nezadovoljstvo stanjem u pravosuđu ili pak u društvu općenito.

Prosvjed zbog odluke suda u Varaždinu

Knapić je prosvjedovao jer je bio revoltiran potezima suca Pintarića. Naime, on je bio član sudačkog vijeća koje je odbilo otvoriti istragu protiv kamatara čiji su postupci navodno financijski uništili Knapića. Zbog te sudske odluke ostao je i bez vrijedne nekretnine. Kako je bio nezadovoljan radom varaždinskog suda, a posebno suca Pintarića, Knapić je danima prosvjedovao pred sudskom zgradom. Isticao je razne transparente i kritizirao pravosuđe.

Na kraju je završio u ovom prekršajnom postupku jer je, kako stoji u presudi, ‘umanjio vrijednost’ suca. Zaključeno je da ga je omalovažio odnosno da je prekršio Članak 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Smije li se kritizirati pravosuđe?

Nakon što mu je Općinski sud u Varaždinu 2021. izrekao nepravomoćnu presudu, Knapić se žalio. Tvrdio je da ima pravo izraziti nezadovoljstvo funkcioniranjem sudbene vlasti. “Nisam uznemiravao druge građane niti ometao rad suda i sudaca”, naveo je u presudi, ističući kako mu se krši pravo na slobodu izražavanja i mirno okupljanje.

U svoju je obranu naveo i praksu Europskog suda za ljudska prava koja dopušta oštre kritike političara i drugih javnih osoba pogotovo ako se tiče njihovog rada.

“I suci moraju biti spremni na kritiku ako je ona povezana s njihovim radom. Sudac Pintarić nikada me nije tužio za klevetu ili uvredu, te je njega kao oštećenika trebalo pitati osjeća li se uopće uvrijeđenim zbog mog transparenta. Sudac koji me prvi osudio solidarizirao se s njim, jer su kolege”, istaknuo je u žalbi Knapić.

Sloboda govora ne znači vrijeđanje

Visoki prekršajni sud Knapićeve argumente nije prihvatio. Kaže da nije važno kako se sudac Pintarić osjećao, već je ključno to što je Knapić istaknuo transparent s uvredljivom porukom.

“Njegove riječi aludirale su na protuzakonite radnje pravosudnog dužnosnika, a to se ne može opravdati ustavnim pravom na slobodu govora i izražavanja. Time što je na ovaj način izrazio nezadovoljstvo sudskom odlukom, koja se ne tiče šire javnosti, zapravo je potkopao vrijednost sudbene vlasti i doveo u pitanje funkcioniranje tog sustava. Nezadovoljstvo nekom sudskom odlukom se prema zakonu izražava ulaganjem određenih pravnih lijekova. Uz puno uvažavanje slobode govora, ona se ne može ostvariti širenjem uvreda. Upotrebu takvog jezika u ostvarivanju prava na slobodu izražavanja ne opravdava ni javni interes ni bilo koja stvar od općeg značaja”, navodi se u presudi.

Drugim riječima, Knapić je pravnu bitku trebao nastaviti na sudovima, a ne prosvjedovati i prozivati suce ispred njih.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr