Opozicija smatra da Vučić u ponedeljak potpisuje međudržavni sporazum sa Kosovom

Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Pojedini poslanici opozicije optužili su predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će u ponedeljak u Briselu, gde bi trebalo da se izjasni o evropskom planu za Kosovo, zapravo potpisati međudržavni sporazum, dok su predstavnici vlasti ocenili da se takvim tvrdnjama obmanjuju građani.

Poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković rekla je u popodnevnom delu sednice Skupštine Srbije da će Vučić u Briselu potpisati prvi „međunarodni takozvani osnovni bilateralni sporazum“ Srbije i Kosova.

Prema njenim rečima, time Briselski sporazum gubi na važnosti i dovodi se u pitanje stav zemalja koje ne priznaju Kosovo kao nezavisno.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je „laž“ da će Vučić potpisati sporazum između dve države, navodeći da je predsednik Srbije više puta na nedavnoj skupštinskoj sednici naveo da „nikad neće priznati Kosovo jer je to sastavni deo Srbije“.

„Nemojte da obmanjujete javnost želeći da dobijete jeftine političke poene. Više od veka i po sve srpske vlasti pokušavaju da reše kosovski problem, neke manje uspešno neke više“, rekao je Vesić, replicirajući poslanici Milenković Kerković.

Poslanik Nove Demokratske stranke Srbije Zoran Stojanović rekao je čitajući preambulu Ustava u kojoj se govori o Kosovu, da „ni 100 milijardi nemačkih investicija ne vredi jedan metar Kosova“.

Poslanica Srpske napredne stranke Nataša Jovanović rekla je da je prembula o Kosovu u Ustavu usvojena zahvaljujući radikalima, čiji je bila član, i optužila nekadašnju vlast da nije ništa uradila kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Na dnevnom redu zasedanja je 26 tačaka, među kojima su međudržavni sporazumi, izgradnja pruga Beograd-Niš, izveštaji nezavisnih državih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs