"Prema ovim normama, mandat Skupštine opštine Šavnik prestao je 29. juna, mandat Skupštine Glavnog grada 6. jula, mandati Skupštine Plava 30. jula, a mandat Skupštine Pljevalja 20. jula prošle godine", kazala je Jonica

U četiri opštine i dalje "stoluju" stare vlasti: U foteljama dok ih Ustavni sud ne "otjera"

Izbori bez kraja: Biračko mjesto u zgradi Opštine u Šavniku, Foto: Svetlana Mandić

Dok Ministarstvo javne uprave (MJU) sve do proglašenja konačnih rezultata izbora u opštinama Podgorica, Pljevlja, Plav i okončanja izbora u Šavniku, može da prati samo da li će sjednice skupština opština da se redovno održavaju, pravnici imaju oprečna mišljenja da li te lokalne samouprave u kojima je i dalje na vlasti Demokratska partija socijalista (DPS), imaju legitimitet za donošenje odluka.

Neki od njih smatraju da je posljedica ulaska u takvo stanje to što je dozvoljeno da se lokalni izbori održe bez funkcionalnog Ustavnog suda, bez koga se ni nove vlasti neće moći uspostaviti.

To proizilazi iz odgovora sagovornika «Vijesti» na pitanja do kada u Šavniku može da vlada stara vlast, s obzirom da lokalni izbori u toj opštini, započeti 23. oktobra, još nisu završeni i kakav je njihov stav povodom situacije oko vršenja vlasti u Podgorici, Pljevljima i Plavu, gdje još nisu proglašeni konačni rezultati izbora.

«Ako je suditi po zvaničnom mišljenju Ministarstva javne uprave (MJU) o kojem nemam saznanja da je promijenjeno, mandati odbornicima starih saziva ovih skupština i dalje traju i oni imaju legitimitet za donošenje odluka. Uz dužno poštovanje nadležnom Ministarstvu, smatram da su mandati ovih skupština opština istekli još prošlog ljeta i da odbornici ovih skupština nemaju legitimitet za donošenje odluka još od tada», ocijenila je za «Vijesti» pravnica i bivša poslanica Snežana Jonica.

Source link: www.vijesti.me