Eko aktivisti pred Skupštinom: Ko misli da je litijum dobar, neka jede bateriju

Legendarni kombajn na blokadi „smenio” traktor Foto: Z. S. M.

Pokret SEOS i Ne damo Jadar Narodnoj skupštini su predali zahtev da se narodna inicijativa o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora pod hitno nađe na dnevnom redu u Skupštini. Po zakonu, ta inicijativa bi trebalo da se razmatra na prvom redovnom zasedanju. Predsednik Skupštine Vladimir Orlić nikada je, međutim, nije stavio na dnevni red.

Kako izveštava N1, aktivisti su došli pred Narodnu skupštinu da pitaju gde je njihova inicijativa kojom žele da zaštite svoj kraj, kažu onima na vlasti se može da eto ne znaju gde je više od 38.000 potpisa.

„Shvatam svi smo poverovali da je moguće da miševi pojedu pšenicu iz robnih rezervi, jeste to napast, alio mene sad zanima ko je zaista u ovoj zgradi, da li ima toliko miševa.. Znate li 38.000 lista papira koliko je to su kutije potpisa“, poručila je Ljiljana Bralović iz organizacije SEOS.

Eko aktivisti pred Skupštinom: Ko misli da je litijum dobar, neka jede bateriju

foto FoNet/PR

Kolebanje i predomišljanje vlasti je osnovni razlog zašto se inicijativa i zakon ne stavljaju na dnevni red, smatra profesorka prava u penziji Vesna Vodinelić Rakić.

„Predsednik nam je rekao da se jako kaje što je odustao od iskopavanja litijuma, jer je Srbiju to moglo da obogati, nadležna ministarka se ponaša kao da nikakvog obećanja o zabrani iskopavanja litijuma nikad nije ni bilo“, kazala je ona.

U godišnjem izveštaju Rio Tinta projekat „Jadar“ i dalje postoji kao jedna od investicija.

„Smatram da mi ne treba da budemo jedine budale na svetu koje to neće da rade“, naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Eko aktivisti pred Skupštinom: Ko misli da je litijum dobar, neka jede bateriju

Foto: FoNet/ Milica Vucković (arhiva)

„Fokusirani smo na konsultovanje sa svim zainteresovanim stranama kako bi istražili sve opcije u vezi sa otkazivanjem Prostornog plana od strane Vlade Srbije u januaru 2022.“, stoji u izveštaju kompanije Rio Tinto.

Ljudi koji žive na tom području ne dele stav predsednika. Kada su krenuli u Beograd iz svog sela, u džepu su poneli parče hleba, mleko i litijumsku bateriju.

„Vidite i ovde jedna baterija… Prvi gospodin predsednik koji misli da je litijum dobar i sav onaj narod koji misli da je litijum dobar, neka kupi po jednu bateriju pa neka je jede. Druga stvar, ovo je mleko jutros taze pomuženo i lebac. Ovo se nalazi negde dole u dubini zemlje, a od ovoga živi svako od nas… Sa ovim parčetom hleba i po kile mleka, može da živi ceo dan, i tako svaki dan. Sa ovom baterijom, kad izvadi ovu bateriju… Ovoga više nema“, kaže Dragan Simović iz udruženja „Zaštitimo Dobrinju i okolinu“.

Ponoš: Vučić u Briselu imao tajni sastanak sa predsatvnicima Rio Tinta

I dodaje da ukoliko vlast ne uzme u na razmatranje njihovu inicijativu, biće primorani da radikalizuju svoj protest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs