Pratimo 362. dan ruske invazije na Ukrajinu

Rat u Ukrajini
              Uživo. Rusi: 'Mogli smo ubiti Bidena u Kijevu'. Johnson i Truss pritišću Sunaka da pošalje artiljeriju i avione

FOTO: AFP

Danas je 362. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Joe Biden u iznenadnom posjetu Kijevu
  • Zelenski: Branit ćemo Bahmut, ali ne po svaku cijenu
  • Britanci: Rusija će na godišnjicu invazije objaviti da je osvojila Bahmut
  • Kuleba: ‘Bidenova posjeta je signal da se Rusije više nitko ne boji’
  • Navaljni: ‘Putin je uništio budućnost Rusije, moramo ga srušiti’
  • Švedska: ‘Povećala se prijetnja koju nam Rusija predstavlja’

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Johnson: ’Trebamo poslati dalekosežnu artiljeriju’

  • Johnson je kazao kako je Velika Britanija rekla da će Ukrajini pomoći u slučaju napada te kako je vrijeme da se to obećanje ispuni. “Ukrajinci se bore za slobodu u cijelom svijetu. Trebamo im dati što trebaju, ne sljedećeg mjeseca ili godine, nego sada”, kazao je. Dodao je da je to moguće postići slanjem artiljerije dalekog dometa koja može odsjeći Krim i naštetiti Putinovim planovima.

Truss: ‘Trebamo napraviti sve što možemo čim prije’

  • Danas su u britanskom parlamentu bivši britanski premijeri Boris Johnson i Liz Truss pritisnuli premijera Rishija Sunaka da pošalje dodatnu pomoć Ukrajini. Truss je u parlamentu kazala da “moramo napraviti sve što možemo” kako bi osigurali da Ukrajina dobije rat protiv Rusije. “Svakog dodatnog dana gubimo živote, žene siluju, gradove uništavaju. Moramo napraviti sve što možemo, čim prije možemo”, kazala je Truss a potom precizirala da po njoj to uključuje slanje borbenih aviona.

Rusi: Mogli smo ubiti Bidena u Kijevu

  • Iznenadni posjet američkog predsjednika Joea Bidena Kijevu popratili su i ruski mediji. U popularnom talk showu u Rusiji, koji se zove 60 minuta, jedan od gostiju je ustvrdio: “Mogli smo ubiti Bidena, ali to bi bilo previše.” Sergej Markov, nekadašnji Putinov savjetnik, rekao je za Sky News da Rusija nije pokušala ubiti američkog predsjednika jer ne želi da dođe do nuklearnog rata. “Oni će i dalje prikazivati ove snimke kao dokaz da Ukrajina sluša naredbe Joea Bidena i da su pravi neprijatelj Sjedinjene Države”, rekao je Markov.

Lukašenko formira nove snage teritorijalne obrane

  • Aleksandar Lukašenko rekao je da će bivša sovjetska nacija formirati nove snage teritorijalne obrane usred borbi u susjednoj Ukrajini. Autoritarni predsjednik Bjelorusije je njegovao bliske vojne veze s Rusijom, koja je koristila bjeloruski teritorij da pošalje trupe u Ukrajinu prije gotovo godinu dana na početku, kako je Kremlj nazvao, svoje “specijalne vojne operacije”, izvijestio je Associated Press.

Moskva također drži oko 10.000 vojnika u Bjelorusiji, a dvije zemlje redovito izvode zajedničke vježbe u sklopu svog vojnog saveza. Govoreći tijekom sastanka s dužnosnicima u ponedjeljak, Lukašenko je rekao da zemlja treba formirati paravojne postrojbe u svakom gradu ili selu koje će služiti kao teritorijalna obrana kao nadopuna vojsci zemlje od 45.000 vojnika “u slučaju agresije”.

Dodao je da svaki bjeloruski muškarac mora naučiti rukovati oružjem “kako bi zaštitio svoju obitelj i dom” ako zatreba. Ministar obrane Viktor Khrenin rekao je da će Bjelorusija formirati snage od do 150.000 dragovoljaca koji će dobiti oružje, ali će zadržati svoje civilne poslove. Istaknuo je kako će njezini pripadnici formirati vojnu pričuvu u mirnodopskim uvjetima i mogli bi djelovati kao gerilci u slučaju rata.

Biden u Poljskoj

  • Američki predsjednik Joe Biden boravi u Poljskoj, citirala je državna novinska agencija PAP večerašnju izjavu zamjenika poljskog ministra vanjskih poslova Piotra Wawrzyka. Ranije tog dana Biden je prošetao glavnim gradom Ukrajine Kijevom u nenajavljenom posjetu, obećavši da će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno, na putovanju tempiranom da uzmakne Kremlju uoči godišnjice ruske invazije.

OI Pariz: 30 zemalja protiv nastupa Rusa i Bjelorusa

  • Više od 30 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Britaniju i Francusku, obećalo je u ponedjeljak svoju potporu zabrani natjecanja ruskim i bjeloruskim sportašima na međunarodnim sportskim događajima, stoji u priopćenju britanske vlade kojeg prenosi Reuters. Izjava slijedi nakon nedavnih prijedloga Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koji sugeriraju da se istražuje put kojim bi se ruskim i bjeloruskim sportašima omogućio povratak natjecanjima, uključujući Olimpijske igre 2024. u Francuskoj, dodala je vlada.

MOO je rekao da će bojkot prekršiti Olimpijsku povelju i da se uključivanje Rusa i Bjelorusa temelji na rezoluciji UN-a protiv diskriminacije unutar olimpijskog pokreta. Međutim, Ukrajina i njezini zapadni saveznici zalagali su se za zabranu. “Postoji ozbiljna zabrinutost oko toga koliko je izvedivo da se ruski i bjeloruski sportaši natječu na neutralnoj osnovi s obzirom da ih izravno financiraju i podupiru njihove države”, stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Rusija kaže da su odnosi s Moldavijom jako napeti

  • Kremlj je opisao odnose Rusije i Moldavije jako napetima te optužio tu zemlju da ima antirusku agendu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da se Rusija ponaša odgovorno i upozorio Moldaviju da situaciju ne pogoršava. “Vodstvo se fokusira na sve antirusko, tonu u antirusku histeriju”, kazao je.

Medvedev o Bidenovom posjetu: ‘Zakleo se na vjernost do groba neonacistima’

  • Bivši ruski premijer i predsjednik Dmitrij Medvedev komentirao je posjet predsjednik Bidena Ukrajini. “Uz sigurnosne garancije je napokon otišao u Kijev. Obećao je puno oružja i zakleo se na vjernost neonacističkom režimu do groba, Naravno, bile su tu izjave o pobjedi koja će doći s novim oružjem i hrabrim ljudima”, kazao je. Dodao je da je važno znati kako Zapad stvarno dostavlja oružje Kijevu u velikim količina, te da tako dozvoljava zaradu vojno-industrijskim kompleksima Nato zemalja.

Švedska: ‘Povećala se prijetnja koju nam Rusija predstavlja’

  • Rusija predstavlja jasnu vojnu prijetnju u neposrednom okruženju Švedske, ali su njezine snage u velikoj mjeri vezane ratom protiv Ukrajine, priopćila je u ponedjeljak Švedska vojna obavještajna i sigurnosna služba (MUST). “Europski sigurnosni poredak kakav poznajemo prestao je postojati, a time su se povećali i rizici za švedsku sigurnost”, rekla je na konferenciji za novinare šefica MUST-a Lena Hallin.

Hallin je također rekla kako očekuje da će Rusija ojačati svoje vojne kapacitete u neposrednom susjedstvu Švedske kada to bude moguće, kao odgovor na podnošenje zahtjeva Švedske i Finske za članstvo u NATO-u. Dodala je da MUST ocjenjuje kako Rusija želi izbjeći situaciju u kojoj bi trenutne napetosti eskalirale u vojni sukob s NATO-om. “Međutim, postoji znatna neizvjesnost, koja se uglavnom odnosi na spremnost ruskog vodstva da preuzme velike rizike”, kazala je, dodajući da zbog visoke razine napetosti postoji veća mogućnost da slučajnost ili pogrešna procjena dovedu do sukoba.

Navaljni: ‘Putin je uništio budućnost Rusije, moramo ga srušiti’

  • Zatvoreni ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni ustvrdio je da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je uništio budućnost Rusije radi vlastite ambicije. U objavi na društvenim medijima pred prvu godišnjicu invazije na Ukrajinu 24. veljače, Navaljni je ocijenio da je Rusija “pala na dno” i da će se oporaviti tek kada sruši “Putinovu diktaturu” i Moskva počne isplaćivati “reparacije” Kijevu za nanesenu štetu.

“Ubijeni su deseci tisuća nedužnih Ukrajinaca, a još milijuni pogođeni su boli i patnjom. Počinjeni su ratni zločini”, objavio je Navaljni na svojem profilu na Twitteru koji održavaju njegovi suradnici, pozivajući na međunarodnu istragu optužbi za ratne zločine. “Pravi razlozi za ovaj rat su politički i gospodarski problemi u Rusiji, Putinova želja da zadrži vlast pod svaku cijenu i njegova opsesija njegovim povijesnim nasljeđem. Želi ući u povijesti kao ‘car osvajač’…”, ocijenio je Navaljni u tvitovima u ponedjeljak.

Ustvrdio je da je poraz Rusije na bojišnici “neizbježan” i da će Moskva morati povući postrojbe iz Ukrajine i priznati njezine granice iz 1991. godine nakon pada Sovjetskog Saveza. To bi uključivalo anketirani Krim, premda ga Navaljni u postu izravno ne spominje. Navaljni je istaknuo da Rusija duguje Ukrajini reparacije, sugerirajući da bi mogle biti isplaćene u obliku energenata. Kritizirao je Putina što je “uništio” budućnost Rusije “samo kako bi zemlja bila veća na karti”. “Pali smo na dno”, rekao je. “Moramo srušiti Putinov režim i njegovu diktaturu”, zaključio je Navaljni.

Kineski ministar pozvao na prestanak sukoba u Ukrajini

  • Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, koji bi uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu trebao posjetiti Moskvu, pozvao je u ponedjeljak na pregovore i mir za dobrobit svijeta i posebno Europe. “Željeli bismo političko rješenje koje bi omogućilo miroljubiv i održiv okvir za Europu”, rekao je Wang u Mađarskoj uoči posjete Moskvi. Kina smatra Rusiju svojom saveznicom i protutežom američkoj moći na svjetskoj sceni i do sada se suzdržala od osude ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Umjesto toga, Peking opetovano poziva na pregovore i mir.

U razgovoru s mađarskim kolegom Peterom Szijjártom, Wang je rekao da je svijet u neredu i ratovima. “Dopustite mi da ponovim što smo upravo čuli od vas i da zajedno objavilo svijetu da Kina i Mađarsko rado surađuju s ostalim miroljubivim zemljama kako bi trenutna neprijateljstva priveli kraju što je prije moguće”, rekao je Wang mađarskom šefu diplomacije Szijjárta.

Kuleba: ‘Bidenova posjeta je signal da se Rusije više nitko ne boji’

  • Američki predsjednik Biden obećao je novu vojnu pomoć vrijednu 500 milijuna dolara koja uključuje topničko streljivo, protuoklopne sustave i protuzračne radare. Najavio je i strože sankcije Rusiji. “Ovaj posjet predsjednika SAD-a Ukrajini, prvi nakon 15 godina, najvažniji je posjet u cijeloj povijesti ukrajinsko-američkih odnosa”, rekao je Zelenski. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba posjet je nazvao signalom Rusiji da je se više “nitko ne boji”.

Zelenski: Kineska pomoć Rusiji dovela bi do svjetskog rata

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u razgovoru za Die Welt upozorio je Kinu da bi njezina podrška Rusiji dovela do svjetskog rata. “Za nas je važno da Kina ne podržava Rusku Federaciju u ovom ratu”, rekao je Zelenski za njemačke dnevne novine Die Welt. “Zapravo, volio bih da bude na našoj strani, međutim trenutno mislim da to nije moguće”, naglasio je pa dodao da “vidi priliku da Kina napravi pragmatičnu procjenu onoga što se ovdje događa”. “Jer ako se Kina udruži s Rusijom doći će do svjetskog rata i mislim da je Kina toga svjesna”, upozorio je ukrajinski predsjednik.

Američki državni tajnik Antony Blinken u subotu je upozorio glavnog kineskog diplomata Wang Yija na posljedice slanja oružja Rusiji. Blinken je u razgovoru za medije nakon sastanka kazao da je Washington zabrinut da Peking razmatra opskrbu Moskve oružjem.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ruska televizija odbrojava do Putinovog govora

  • Ruska državna televizija Rossiya 24 počela je odbrojavanje do obraćanja predsjednika Vladimira Putina na sutrašnjoj federalnoj skupštini. New York Times piše kako neki analitičari smatraju da je današnji put Joea Bidena u Ukrajinu “podigao uloge” te da bi ruski predsjednik mogao dodatno urediti svoj govor kako bi ga “učinio još težim”.

Bijela kuća: Predsjednik Biden napustio je Kijev

  • Bijela kuća je potvrdila da je američki predsjednik Joe Biden napustio Kijev. Pretpostavlja se da je na putu za Poljsku.

Obustavljen promet na Krimskom mostu

  • Promet na Krimskom mostu potpuno je obustavljen zbog prometne nesreće, javljaju ruski mediji. Prema prvim informacijama, tri automobila su rasuta po cesti, a najmanje su tri osobe poginule, javlja TASS. Zbog nesreće promet je blokiran u oba smjera. Lijeva strana mosta i inače je zatvorena nakon eksplozije početkom listopada, a obnova je trebala biti završena do kraja veljače. Radi se o mostu koji povezuje anektirani poluotok Krim s Rusijom, a nema informacija o uzrocima trostrukog sudara, odnosno je li doista riječ samo o nesreći ili nekoj diverziji.

Kako je Biden u tajnosti putovao do Kijeva

  • Američki predsjednik Joe Biden stigao je jutros u prvi službeni posjet Ukrajini od početka ruske invazije. Njegovo putovanje držano je u tajnosti puna 24 sata, piše CNN. Air Force One napustio je američku vojnu bazu Andrews u Marylandu u nedjelju u 4.15 sati ujutro. Novinarima koji su ga pratili nije bilo dopušteno nositi opremu. Dužnosnici Bijele kuće više su puta prošlog tjedna tvrdili da nema govora o posjetu Ukrajini. U subotu navečer, prije nego što je otputovao, Biden je viđen na večeri sa suprugom u Washingtonu. The New York Times ranije je javio da je Biden u Kijev stigao vlakom iz Poljske. U ukrajinsku prijestolnicu stigao je u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Zelenski: ‘Rusija nema šanse’

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija “nema šanse” dobiti ovaj rat. Komentirao je tako najavu američkog predsjednika Joea Bidena o slanju dodatne vojne pomoći Ukrajini. “Zajedno ćemo zaštititi naše gradove, naše ljude od ruskog terora”, dodao je Zelenski.

Biden u Kijevu: ‘Amerika i svijet su uz vas’

  • Američki predsjednik Joe Biden u Kijevu upravo drži govor. “Kijev je zauzeo mjesto u mom srcu. Ovdje sam bio šest puta”, kazao je na početku. “Amerika je uz vas i svijet je uz vas”, poručio je. “Uspjeli ste se oduprijeti, iako to nitko nije očekivao. Prije nekih godinu dana kada sam dobio obavještajno izvješće, fokusirali smo se na to kako ujediniti zapadni svijet”, rekao je. “Pružili smo pomoć bez presedana, uspjeli smo nametnuti sankcije Rusiji…”, dodao je.

Biden je najavio i novi američki paket vojne pomoći za Ukrajinu vrijedan 500 milijuna dolara. “Putin je mislio da je Ukrajina slaba, on je računao na to da nećemo biti ujedinjeni kao NATO. Mislio je da može izdržati dulje od nas, a tko zna što sada misli. Jednostavno se prevario”, poručio je. “Vi i svi Ukrajinci podsjećate svijet što je značenje riječi hrabrost”, kazao je još američki predsjednik.

Zelenski: ‘Nadamo se da će 2023. biti godina pobjede’

  • Nakon što se sastao s američkim predsjednikom Bidenom, Zelenski je rekao da je razgovor bio “vrlo plodonosan i važan”. “Nadamo se da će 2023. godina biti godina pobjede” dodao je ukrajinski predsjednik dodavši da Rusija “nema šanse” pobijediti.

Biden u Kijevu: ‘Godinu dana kasnije, Ukrajina se drži’

  • “Godinu dana kasnije, Kijev se drži. I Ukrajina se drži. Demokracija se drži”, rekao je Joe Biden danas u Kijevu. “Ovdje sam da pokažem našu nepokolebljivu podršku neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu nacije”, poručio je američki predsjednik koji je u potpunoj tajnosti jutros stigao u glavni grad Ukrajine.

Oglasila se Bijela kuća: ‘Biden će najaviti isporuku još oružja’

  • Bijela kuća objavila je priopćenje o iznenadnom posjetu američkog predsjednika Joea Bidena Kijevu. Između ostalog, navode da će Biden “najaviti još jednu isporuku kritične opreme, uključujući topničko streljivo, protuoklopne sustave i radare za zračni nadzor”

“Danas sam u Kijevu kako bih se susreo s predsjednikom Zelenskim i ponovno potvrdio našu nepokolebljivu predanost ukrajinskoj demokraciji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu”, navodi se u priopćenju. “Kada je Putin pokrenuo svoju invaziju prije gotovo godinu dana, smatrao je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Mislio je da nas može nadživjeti. Ali bio je jako u krivu”, dodaje se.

Biden doputovao vlakom, sastao se sa Zelenskim

  • “Predsjedniče Joe Biden, dobrodošli u Kijev! Vaš posjet je važan znak podrške svim Ukrajincima”, napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Facebooku. Biden i Zelenski razgovarali su dalekometnom oružju i novom paketu vojne pomoći, rekao je ukrajinski predsjednik. U međuvremenu, The New York Times javlja da je Biden do Kijeva, u tajnosti, satima putovao vlakom od granice s Poljskom.

Joe Biden stigao u Kijev

  • Američki predsjednik Joe Biden stigao je u Kijev, javlja Ukrajinska Pravda pozivajući se na niz svjedoka. Prema službenim najavama, Biden je danas trebao posjetiti Poljsku u povodu godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu. Društvenim mrežama šire se prve snimke američkog predsjednika u Kijevu. Istodobno, u cijeloj Ukrajini oglašena je zračna uzbuna. Da je Biden uistinu stigao, potvrdila je na Twitteru i ukrajinska zastupnica Lesia Vasilenko.

Ukrajinski portal Strana objavio je snimku Bidena u društvu ukrajinskog predsjednika Zelenskog dok se u pozadini čuje zavijanje sirena za zračnu uzbunu. Zasad nema informacija kako je Biden doputovao do Kijeva, odnosno je li kao i svi inozemni čelnici ondje došao oklopnim vlakom ili je pak bio dovoljno hrabar da ondje doleti avionom.

Zračna uzbuna u cijeloj Ukrajini

  • U cijeloj Ukrajini objavljena je zračna opasnost, navodi službeni sustav za javno uzbunjivanje u toj zemlji.

Centar Kijeva blokiran, šuška se o dolasku Bidena

  • Centar Kijeva je blokiran, a društvenim mrežama šire se snimke kolone službenih automobila. Tamošnji mediji špekuliraju da se možda radi o službenom posjetu američkog predsjednika Joea Bidena Ukrajini. Inače, za danas je službeno najavljen njego dolazak u susjednu Poljsku, povodom godišnjice početka ruske invazije. O blokadi središta Kijeva u aplikaciji telegram piše ukrajinski portal Strana, a šuškanjima o dolasku Bidena pridonosi i to što je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba danas otkazao put u Bruxelles.

Kina demantira američkog državnog tajnika

  • Kina je demantirala navode američkog državnog tajnika da bi Peking mogao Rusiji poslati oružje za njezin rat u Ukrajini. “Tvrdnje koje SAD širi su lažne informacije”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, prenosi ruska agencija TASS.

Institut za rat: Rusija nema dovoljno resursa za ofenzivu u Lugansku

  • Rusiji nedostaju resursi za dramatično povećanje opsega ili intenziteta njihove ofenzive u pokrajini Lugansk ove zime, navodi Institut za rat u novom izvješću. Dodaju da su ruske snage “vjerojatno osigurale male dobitke” u sjevernim predgrađima Bakhmuta i njegovim istočnim rubovima.

Biden ide u Poljsku

  • Američki predsjednik danas bi trebao posjetiti Poljsku povodom obilježavanja prve godišnjice rata u susjednoj Ukrajini. Očekuje se da će Biden i poljski premijer Mateusz Morawiecki razgovarati o povećanju prisutnosti američkih trupa u zemlji dok se ruski napadi nastavljaju.

Britanski obavještajci: Rusija će na godišnjicu invazije objaviti da je osvojila Bahmut

  • Rusija će vjerojatno objaviti da je osvojila grad Bahmut na godišnjicu početka invazije na Ukrajinu, bez obzira na stvarno stanje na ratištu, tvrdi britansko Ministarstvo obrane. Približavanjem tog datuma, trupe Vladimira Putina bit će pod sve većim pritiskom da napreduju u svojim ofenzivama. U izvješću se navodi kako ruski vojnici nastavljaju s “nekoliko ofenziva” na istoku Ukrajine, ali da “i dalje trpe velike gubitke”.

Zelenski: Branit ćemo Bahmut, ali ne po svaku cijenu

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina nastavlja braniti Bahmut, grad u istočnoj regiji Donjeck, kojeg Rusi već mjesecima očajnički pokušavaju osvojiti. Međutim, dodao je da ga neće braniti “po svaku cijenu”.

“To nije naročito velik grad. Baš kao i mnoge druge gradove u Donbasu, Rusi su ga potpuno razorili. Za nas je važno obraniti ga, ali ne po svaku cijenu, ne ako će svi umrijeti”, rekao je Zelenski za talijanski list Corriere della Sera. Zelenski je u intervjuu konstatirao i da francuski predsjednik Emmanuel Macron gubi vrijeme potičući dijalog s Rusijom.

Kina bi mogla poslati oružje Rusiji

  • Kina razmatra slanje oružja i streljiva Rusiji za njezin rat u Ukrajini, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken za CBS. Dodao je da kineske tvrtke već pružaju “nesmrtonosnu podršku” Rusiji, a nove informacije sugeriraju da bi Peking mogao pružiti i “smrtonosnu potporu”. Ova eskalacija imala bi “ozbiljne posljedice” za Kinu, upozorio je.

Source link: www.telegram.hr