Mišljenje MSP o uvođenju sankcija Rusiji još nije stiglo u skupštinski Odbor za spoljne poslove: Borko Stefanović molio Vučića da uđe u trag famoznom papiru

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Sednica Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove na kojoj bi trebalo da se raspravlja o Nacrtu Rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa EU, kao i o uvođenju „određenih sankcija“ Rusiji još nije zakazana, iako je bilo najava da bi ona mogla da se održi u prvoj polovini januara. Razlog je što se papir sa mišljenjem Ministarstva spoljnih poslova zagubio negde na putu do Skupštine Srbije i što članovi Odbora za spoljne poslove ne znaju gde se on nalazi.

Borko Stefanović: Rezolucija o uvođenju paketa sankcija Rusiji još čeka odgovor Ministarstva spoljnih poslova

 

Borko Stefanović, predsednik ovog Odbora, na skupštinskoj sednici o Kosovu i Metohiji zamolio je čak predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pomogne u utvrđivanju gde se famozni papir iz MSP zagubio, ali se do sada ništa nije desilo.

„Papira još nema i jasno je da vladi me odgovara da se o ovoj važnoj temi uošte razgovara, a kamoli odlučuje u Skupštinu, koja jeste mesto za tako nešto. Ipak, insistiraću da Odbor održi sednicu na ovu temu i donese odluke, nakon pribavljanja svih potrebnih materijala za odlučivanje“, kaže za Danas Stefanović , koji je i autor Rezolucije.

On ističe da je tema uvođenja sankcija Rusiji aktuelizovana, nedavnim upozorenjem iz EU. I sam predsednik Srbije priznao je nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom da je Srbiji snažno zamereno neuvođenje sankcija Rusiji.

„Upozorenja iz EU svakako ne smemo ignorisati i bagatelisati, ali mi takvu raspravu i odluku moramo imati zbog nas i našeg interesa, a ne zbog zahteva spolja. Vreme smo već izgubili, a i prostor za zaštitu Srbije od izolacije i ekonomskih problema, kao i prostor za lakšu odbranu našeg stava po pitanju KiM“, ističe Stefanović.

Prema njegovim rečima prostora nema previše i moramo izabrati svoj interes, svoju budućnost u EU i zaštitu naših ekonomskih interesa.
„Ovde odlučuju glava, a ne emocije, interesi Srbije i njenih građana, a ne mitovi i legende, zaključuje sagovornik Danasa.

Vučićeva Instagram poruka: Da li predsednik priprema javnost za uvođenje sankcija Rusiji?

 

Da podsetimo sednica Odbora za spoljne poslove sa istim dnevnim redom krajem decembra odložena je na zahtev SNS, jer „mišljenje MSP i analiza usklađenosti Srbije sa politikom EU nije stigla na vreme, pred poslanike i pred početak sednice. Stefanović je, nakon burnog početka te sednice i njenog prekida rekao da može da se spekuliše zbog čega dokument nije dostavljen, ali da je sklon tome da je u pitanju neki vid sabotaže i da vlast ne želi otvorenu, demokratsku, argumentovanu raspravu o najvažnijim spoljnopolitičkim pitanjima za Srbiju i njene građane“.

Opozicija veruje da je zapravo sam tekst rezolucije koju je Stefanović predložio kamen spoticanja za naprednjake, jer oni ne žele da uvode bilo kakve sankcije Rusiji.

Krajem novembra Stefanović je Odboru za spoljne poslove uputio predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politiike Srbije sa politikom Evropske unije. Tom rezolucijom predlaže se i uvođenje odgovarajućeg paketa sankcija Rusiji, koje bi Vlada morala odmah da primeni. On je tada rekao da smo jedini kandidat za članstvo u E, a nismo uveli restriktivne mere Rusiji i da ne smemo da se nađemo „sa druge strane virtuelnog Berlinskog zida, koji se ponovo gradi“.

Borko Stefanović podneo predlog rezolucije o uvođenju sankcija Rusiji

 

„Dovodimo se u realnu opasnost da ponovo dođemo u izolaciju, rekao je tada Stefanović i dodao da kao zemlja dolazimo u realnu opasnost da se više od 10.000 firmi nađe u teškoj situaciji, ugrozi 300.000 radnika zaposlenih u kompanijama iz EU, kao i trgovinsku razmenu sa Unijom, koja je 60 odsto ukupne spoljne trgovine“, rekao je Stefanović i dodao da uvođenje paketa sankcija ne bi ugrozilo Rusiju, da bi to bilo skromnog dometa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs