U isto vrijeme u Poljsku, koja graniči s Ukrajinom, dolazi Biden

Rat u Ukrajini
              Rusija najavljuje da će testirati projektile koje Putin naziva ‘nezaustavljivi’

Rusija će uskoro sudjelovati u zajedničkim mornaričkim vojnim vježbama s Kinom i Južnom Afrikom. Na njima bi se mogao testirati nadzvučni krstareći projektil, javlja Sky.

Ruska fregata naoružana protubrodskim nadzvučnim krstarećim projektilom, tzv. Zirconom, poslan je na desetodnevne vojne vježbe u Indijskom oceanu. Tamo će biti i na godišnjicu invazije na Ukrajinu.

Brod, koji je bio usidren u Cape Townu od prošlog vikenda na sebi ima zloglasne simbole: slova Z i V, kojima ruske snage promoviraju invaziju. TASS je ovog mjeseca javio da će se na vježbama testirati pojektil Zircon, no Južna Afrika to je demantirala.

Južna Afrika na meti kritika

Rusko ministarstvo je javilo pak da je prošlog mjeseca izvela simulaciju lansiranja ovog projektila. Inače, Putin ga opisuje kao “nezaustavljiv”.

Južna Afrika se našla pod kritikama jer organizira i sudjeluje u ovim vojnim vježbama. No, vlada je kazala da ostaje neutralna prema ratu u Ukrajini.

Buden dolazi u Poljsku

Bijela kuća je pak potvrdila da Joe Biden za godišnjicu invazije dolazi u Poljsku. No, neće prelaziti granicu s Ukrajinom. Obići će Varšavu, susresti se s predsjednikom Andrzejom Dudom te predstavnicima istočnoeuropskih zemalja u NATO savezu.

Ovaj sastanak trebao bi “ponovno naglasiti potporu SAD-a sigurnosti saveza”, javljaju iz Bijele kuće. Biden je inače i prošle godine posjetio Poljsku u kojoj je izrazio potporu Ukrajini.

Source link: www.telegram.hr