Milojko Spajić sinoć kasno podnio kandidaturu za predsjednika, ranije potvrdio da je obmanjivao javnost, ali ga partijski drugovi brane tvrdnjama da je bio u zabludi. AZLP će danas na Savjetu raspravljati da li je DIK nezakonito tražio informacije o lideru Evrope sad iz Beograda

Neistine, zablude i dvojna državljanstva

Priču oko državljanstva i prebivališta sveo na napade političke konkurencije: Spajić, Foto: Luka Zekovic

Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) danas će na sjednici Savjeta raspravljati o tome da li je Državna izborna komisija (DIK) prekršila zakon kada je Srbiji poslala podatke lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića i predsjednika Nove srpske demokratije Andrije Mandića, u cilju provjere prebivališta.

Član Savjeta Agencije Zoran Vujičić rekao je “Vijestima” da je na inicijativu Agencije ta tačka na dnevnom redu Savjeta.

DIK je 3. februara donio odluku da se obrati Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) Srbije, da provjere da li Mandić i Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u toj državi. RIK je kolegama iz Crne Gore početkom ove sedmice proslijedio odgovor srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koje je utvrdilo da Spajić ima prebivalište u Beogradu, a Mandić nema.

Ekspert za zaštitu ličnih podataka Radenko Lacmanović kazao je u četvrtak “Vijestima” da su DIK, ali i RIK i MUP Srbije, izašli iz nadležnosti jer, prema njegovim riječima, nijesu imali mogućnost da dostave tražene podatke za “građane Mandića i Spajića”. On kaže da bi zbog toga trebalo da bude posla za povjerenika za zaštitu ličnih podataka u Srbiji, kao i za AZLP u Crnoj Gori.

Source link: www.vijesti.me