Podijeli : 0

OGLAS

Više od 41 hiljade mrtvih, masovna hapšenja u Turskoj Vijesti Autor:N1 BiH14. feb 202307:11 > 22:47 Podijeli :

Više od 41 hiljade mrtvih, masovna hapšenja u Turskoj

Izvor: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Broj žrtava katastrofalnog zemljotresa u Turskoj i Siriji je porastao na 41.000, prema najnovijim podacima. Više od 1,2 miliona ljudi ostalo je bez krova nad glavom. Desetine hiljada spasilaca pretražuju ruševine po velikoj hladnoći koja otežava situaciju nakon dva jaka zemljotresa magnitude 7,8 i 7,5 koji su 8 dana pogodili Tursku i Siriju.

Turski spasioci kažu da se glasovi još čuju ispod ruševina U Banjaluci pomoć za Tursku i Siriju, apel da se ne donosi odjeća i hrana Tragedija: Devetočlana porodica porijeklom iz Crne Gore stradala u Turskoj “Situacija u Siriji katastrofalna, humanitarna pomoć je prijeko potrebna” Dva autobusa puna srednjoškolaca stigla na humanitarnu akciju u Blažuj Prvi kamion s humanitarnom pomoći iz BiH stigao u Tursku (FOTO) U potresu poginuli kapiten rukometne reprezentacije Turske i njegov sin Majka i beba iz ruševina u Siriji spašeni dva puta u tri dana Fanovi zabrinuti za poznatu tursku glumicu, navodno nestala nakon zemljotresa Još spasilaca odlazi iz Turske, bageri uklanjaju zgrade, srušilo ih se 42.000 Igrač Veleža otputovao u Tursku kako bi pomogao žrtvama, propustit će prvi meč Predsjednik Sirije pristao otvoriti dvije granice s Turskom za dostavu pomoći Konaković putuje u Tursku na susrete s Cavusogluom i bh. spasiocima Turci optužuju Sirijce za pljačku

22:47

Savjet vatrogasca

Miloš Milenković iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije gostovao je u emisiji Newsnight i objasnio šta i kako raditi u slučaju zemljotresa.

„Sektor za vanredne situacije je prije nekoliko godina izradio Porodični priručnik za reagovanje u vanrednim situacijama i on je javno dostupan, i on sadrži uputstvo kako se ponašati u toku zemljotresa. MUP čini niz preventivnih aktivnosti kako bi pripremio naše građane da budu što spremniji za reagovanje u slučaju opasnosti“, kaže Milenković.

22:16

Uzorci iz srušenih zgrada u Turskoj

U okviru istrage sprovedene u Diyarbakiru, jednom od dijelova Turske pogođenih razornim zemljotresima, počelo je uzimanje uzoraka iz urušenih zgrada. U prvim ispitivanjima utvrđeno je da u uzorcima ima mulja i da je količina cementa vrlo mala.

Nakon potresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni Rihterove skale, koji su se dogodili u oblastima Pazarcik i Elbistan u Kahramanmarašu, aktivnosti potrage i spašavanja su završene i uzeti su uzorci iz ruševina. U okviru istrage Ureda glavnog javnog tužilaštva u Diyarbakiru uzeti su uzorci iz ostataka stambene zgrade Yoldas, u okrugu Baglar.

22:15

74-godišnjak donirao novac koji je uštedio za umru žrtvama zemljotresa

74-godišnji Mehmet Cakirhan, koji živi u okrugu Sindirgi u Balikesiru, danas je donirao novac koji je uštedio za odlazak na umru za mjesto Kizilay kako bi pomogao žrtvama razornog zemljotresa u Turskoj.

Mehmet, čiji je najveći san da ode do Kaabe, rekao je: “Kada se dogodio zemljotres, dao sam novac ovdje. Srce me vuklo ovamo. Molim se za sve njih. Šta se dešava, kakav bol…”

21:38

Objavljena mapa rizika za Istanbul

Nakon dva velika zemljotresa magnitude 7,7 i 7,6 u Kahramanmarašu, na jugu Turske, ponovo se u fokusu javnosti našao Istanbul, najveći grad u zemlji, koji je tokom historije bio pogođen razornim potresima.

Grad na Bosforu je u posljednjih 500 godina dva puta bio na udaru jakih zemljotresa.

21:37

Doktore šokirala temperatura dječaka koji je izvučen ispod ruševina

Petogodišnji dječak Aras jedno je od čuda zabilježenih u Turskoj nakon razornih zemljotresa.

Dječak je izvučen iz ruševina njegove kuće u devastiranom gradu Kahramanmarasu, čak 105 sati nakon zemljotresa.

20:52

Više od 41.000 mrtvih

Devet preživjelih spašeno je u utorak iz ruševina u Turskoj, više od sedmicu dana nakon snažnog zemljotresa, dok je fokus napora pomoći premješten na ljude koji se sada bore bez skloništa ili dovoljno hrane na velikoj hladnoći.

Katastrofa, s ukupnim brojem mrtvih u Turskoj i susjednoj Siriji od više of 41.000, opustošila je gradove u obje zemlje, ostavljajući mnoge preživjele beskućnicima na zimskim temperaturama, javlja Reuters.

20:18

Južna Koreja nikada nije zaboravila Tursku

Seul nije zaboravio Tursku, koja je prije 73 godine poslala trupe u ratom razorenu Južnu Koreju. Predsjednik Yoon Suk Yeol dao je nalog vladi da pomogne zemlji pogođenoj zemljotresima, koji su odnijeli nekoliko desetina hiljada života.

Portparol južnokorejskog predsjednika Lee Do-woon kazao je kako je Yoon Suk Yeol “naredio maksimalnu podršku” Turskoj, koja je “saveznik i bratska nacija po krvi”.

Source link: ba.n1info.com