DIK će danas raspravljati o informaciji MUP-a Srbije da potencijalni predsjednički kandidat PES-a ima prebivalište u Beogradu. On je nedavno to negirao, dok se juče nije oglašavao niti je odgovorio na pitanja “Vijesti”. Iz MUP-a je sinoć najavljeno da će pokrenuti proceduru provjere

Spajić između obmana i političkih igara

Spremio dokaz o prebivalištu u Crnoj Gori: Spajić, Foto: PES

Državna izborna komisija (DIK) danas će raspravljati o tome šta eventualno može preduzeti povodom navoda Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije da lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, koji je najavio kandidaturu za predsjednika Crne Gore, ima prebivalište u Beogradu.

Iz DIK-a se juče nisu zvanično oglašavali, a pravnici upućeni u rad te institucije s kojima su “Vijesti” razgovarale tvrde da nema uslova da se o tome razgovara, jer Spajić nije ni predao predlog za kandidaturu, ali da se rasprava može očekivati.

Nezvanični sagovornik lista kaže da DIK cijeni ispunjenost uslova za kandidaturu, i da će Spajić, ako pribavi potvrdu od MUP-a da ima prebivalište u Crnoj Gori, formalno-pravno ispunjavati uslove za potvrđivanje kandidature. Tvrdi da lidera PES-a dopis iz Srbije ne diskvalifikuje u tom procesu.

”On može da trpi neku vrstu političkih sankcija zbog toga što je govorio da nema prebivalište u Srbiji. Međutim, za DIK ne postoji pravni osnov da mu odbije proglašenje kandidature zato što je imao prebivalište u Srbiji, ako ispunjava sve ostale uslove”, navodi neformalni sagovornik.

Source link: www.vijesti.me