Ministar gospodarstva neumorno se bavi cjenicima, katalozima i tablicama

Politika & Kriminal
              Filipović je baš sav u cijenama. Slat će ljude po dućanima da ih ručno popisuju, a najavio je i jeftinije gorivo

FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je govorio o novoj aplikaciji njegova ministarstva uz pomoć koje bi, barem je to njegova ideja, građani trebali moći pratiti kretanje cijena raznih artikala u maloprodajnim lancima, ali je i najavio pojeftinjenje goriva. Filipović je objasnio kako će tri trgovačka lanca slati cijene 1200 proizvoda svakih 15 dana, a građani će preko državne aplikacije moći pratiti kretanje tih cijena te usporediti koliko rastu i padaju.

Od deset najvećih trgovačkih lanaca u državi, cijene za potrebe ministrove tablice pristala su slati tek tri – Konzum, Tommy i KTC – čime je pokriveno 38 posto tržišta. “Aplikacija je u potpunosti razvijena i ona je sada u testnoj fazi. Danas smo je pokazali sindikatima i novinarima, a vjerujem da će u idućim danima biti dostupna i svim našim građanima, a sve kako bi im ta aplikacija pomogla da donose informirane odluke o kupovini”, rekao je Filipović.

Detaljno želi analizirati sve cijene u zadnjih godinu dana

Ideja iza aplikacije je, uvjerava, da građani mogu transparentno vidjeti kako se kreću cijene u pojedinim trgovačkim lancima, a ministar je usput potvrdio kako je od lanaca tražio da ministarstvu pošalju i sve cijene unazad godinu dana.

“Tražili smo da nam dostave podatke za cijelu prošlu godinu kako bismo kao Ministarstvo mogli napraviti detaljnu analizu što se događalo s cijenama”, pojasnio je Filipović.

Uvjeren je da će građani prvo gledati aplikaciju pa ići u šoping

Ministar je ponudio i objašnjenje zašto pojedini trgovački lanci ne žele sudjelovati u ovoj neobičnoj akciji, koju on uporno naziva “bijelom listom”.

“Moguće je da zbog toga jer bi se jasno vidjelo kako su se kretale cijene dio trgovačkih lanaca nije želio dati svoje podatke. Ako nemate ništa skrivati, dostavit ćete sve podatke koji se od vas traže. Mi ne tražimo te podatke za sebe, mi ih tražimo radi naših građana, kako bi oni mogli vidjeti kako su se kretale cijene i tko je prema njima bio korektan i onda, naravno, da bi oni to mogli valorizirati kada idu u kupnju u koji trgovački lanac. Ako netko uopće ne želi dostaviti podatke, jasno je kakvu poruku šalje građanima, a vjerujem da će građani to u konačnici znati cijeniti”, rekao je ministar.

Platit će anketare da idu po dućanima popisivati cijene

No, ministarstvo ima i rješenje za trgovačke lance koji ne žele sudjelovati u programu. Za njih ima spremne – anketare koji će očito fizički ići po dućanima i ručno popisivati cijene da bi ministar imao ispunjenu tablicu. “Imamo mehanizam da angažiramo nekoga tko će popisati te njihove cijene i onda ih staviti također na našu stranicu da građani mogu vidjeti čemu se tu radi”, rekao je ministar.

Potom je objasnio kako je poanta aplikacije da se pokuša utjecati na to da ne dođe do neopravdanog dizanja cijena. “Kada pogledate samo analizu podataka koju imamo do sada, može se vidjeti da od 31. 12. do kraja siječnja nije bilo skoka cijena. Raslo je po pet, šest artikala u ova tri trgovačka lanca, i to onih koji su rasli opravdano, sezonski ili neko voće i slično, a veliki broj proizvoda je također u jednom dijelu smanjio cijene”, rekao je ministar ne pojašnjavajući što je to po njemu opravdano, a što neopravdano.

Osim cijena po dućanima, bavi se i cijenama benzina

Ministar se dotaknuo i cijena goriva, pa je najavio kako će sljedeći tjedan doći do osjetnog pojeftinjenja dizela i benzina. “Embargo na kupovinu ruskih derivata počeo je 5. veljače. Prema tome, u Europskoj uniji se ništa više ne može uzimati iz Rusije. Mnogi su se pribojavali da će to loše djelovati na cijenu goriva, odnosno da će one ići u nebo. Međutim, Europa se na vrijeme pripremila, dovoljno je zaliha”, rekao je Filipović.

“Kada, primjerice, pogledate kretanje cijena prošloga tjedna pa do jučer, da sada izračunavamo cijenu dizela on bi pao za 12 centi, znači oko 90 lipa, a benzin bi pao tri centa, znači nekakvih 21, 22 lipe”, rekao je ministar. Ipak, ogradio se, pa je rekao da treba vidjeti još kako će “završiti današnji dan”, te najavio da u utorak slijedi pojeftinjenje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je život uvijek dvosmjerna cesta

Nakon goriva, Filipović je govorio i o paketu mjera pomoći, pa je uvjeravao kako će Vlada djelovati i dalje. Kaže kako je Vlada cijelo vrijeme do sada bila uz građane i gospodarstvo. Navodi kako su u prošloj godini intervenirali tri puta, te da će “to napraviti i nakon 31. ožujka”. “Svi resori dobili su zadaću da analiziraju gdje se stvari mogu poboljšati, što možemo napraviti nakon 31. ožujka. Bit ćemo uz naše građane, kao što smo bili i dosad, u opsegu onoliko koliko bude trebalo”, kaže ministar, koji se vratio ponovno na cijenu goriva: “Cijelo vrijeme je kod nas dizel gotovo dvije kune niži radi Vladine intervencije”.

Oko mogućeg daljnjeg neposluha dijela trgovaca, Filipović je rekao: “E pa, život je uvijek dvosmjerna cesta. Ne može se s jedne strane očekivati da netko traži podršku Vlade, pita za mjere, mi dajemo maksimalnu podršku, a onda s druge strane, primjerice trgovački lanci nisu u stanju poslati podatke. To je iznimno nekorektno, a trebamo razmišljati o dobrobiti naših građana. To Vlada čini cijelo vrijeme, to trebaju raditi i poslovni subjekti”, kaže.

Na kraju, tema je bila i SMS afera, oko koje Filipović, premda se i njega spominje u porukama, ne brine previše. “Brine me jedino hoću li stići večeras doma na vrijeme prije nego što mi sin zaspe da ga zagrlim i poljubim”, tvrdi ministar.

Source link: www.telegram.hr