Podijeli : 0

OGLAS

Preminuo Slobodan Stanković, jedan od najbogatijih pojedinaca u BiH Vijesti Autor:Mladen Vujinović07. feb 202320:10 Podijeli :

Preminuo Slobodan Stanković, jedan od najbogatijih pojedinaca u BiH

Izvor: RTRS/Screenshot

Preminuo je Slobodan Stanković vlasnik i direktor banjalučke kompanije «Integral inženjering» i jedan od najbogatijih ljudi u Bosni i Hercegovini.

Vijest o smrti objavio je RTRS. Stanković koji je preminuo u 74. rođen je 1949. godine u Bosanskoj Krupi, a od 1957. živio je u Banjaluci.

Diplomu je stekao na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, a osnovnu i srednju školu završio je u Banjaluci.

U Laktašima je 1989. godine osnovao preduzeće “Integral inženjering” koje će s godinama postati najveća građevinska firma u Republici Sroskoj, angažovana na gradnji svih auto-puteva u entitetu, mosta preko Save kod Gradiške, hidroelektrane na Vrbasu, zgrade Vlade Republike Srpske… Integral je uposlen i u regionu, u Srbiji na gradnji Koridora 10, u Hrvatskij na gradnji pristupnih puteva za Pelješki most.

Ove godine Stankovića je odlikovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem, povodom Dana Republike.

Podsjetimo u oktobru prošle godine Slobodanu Stankoviću i njegovom “Integral inženjeringu” Sjedinjene Američke države uvele su sankcije.

I Stanković i Integral dovodili su se u vezu s korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je Integral dobio neke od najvećih projekata u Republici Srpskoj zahvaljujući vezama sa političkim rukovodstvom.

Velika većina Stankovićevog bogatstva došla je upravo iz javnih sredstava kroz poslove koje je dobijao često bez javnog tendera.

Slobodan Stanković je i bivši vlasnik banjalučke Alternativne televizije, koja je takođe pod sankcijama SAD-a.

Source link: ba.n1info.com