Podijeli : 0

OGLAS

Novi dan: Detalji razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji Vijesti Autor:N1 BiH06. feb 202317:05 Podijeli :

Novi dan: Detalji razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji

Izvor: N1

U Novom danu sutra gledajte:

Zemljotres uništio Tursku i Siriju, stradalo najmanje 1.500 ljudi. Prema prvim procjenama 2.800 zgrada je srušeno, uništene su historijske građevine, zatvoreni pojedini aerodromi i prilazne ceste. Na terenu su spasilačke ekipe. Pomoć dolazi i iz BIH, Gorska služba spašavanja je na putu za Tursku. Donosimo svjedočenja preživjelih i ekipa na terenu. Iz Ankare se javlja Nadira Ilgaz iz Udruzenja zena Zambak koja je u stalnoj komunikaciji sa ženama na jugu Sirije.

Zemljotres je bio na relativno maloj dubini, u području koje je inače trusno i gdje se dvije tektonske ploče sudaraju. Da li je ovo najjači zemljotres na ovom području i zašto je bio ovako razoran za Novi dan će objasniti profesor geografije Vedran Zubić.

Nekoliko fudbalskih klubova iz Premijer Lige Bosne i Hercegovine trenutno je u Turskoj. Grubo buđenje su imali u Turskoj Antaliji, gdje su se takoder osjetili razorni zemljotresi koji su odnijeli hiljade života i napravili ogromnu štetu. Za sve to vrijeme naši klubovi se pripremaju za nastavak sezone u Premijer Ligi BiH, a naš gost je Milenko Bošnjaković, trener Tuzla Cityja, koji je u ovim trenucima sa nama.

Na političkom planu u BIH isto turbulentno. Mnogi bi se usudili reći i razorno po zdravlje i psihu građana. O društveno – političkoj svakodnevnici jutros za Novi dan govori Rubina Čengić – novinarka koja je nagrađena za doprinos u izvještavanju o korupciji u porodilištima.

Aktuelna viroza koju karakteriše visoka temperatura, osjećaj nemoći, gubitak apetita tema je o kojoj govorimo sa dr. Zaim Jatić.

Najbolje ga pamtimo po ulozi Marinka Ćutuka iz Nove Audicije, koji je “ćetri sata ćamio ćekajući”, a nije nam strana ni recitacija lika Davora Stevanovića o keruši i sedam malih kučića. Željko Ninčić sutra premijerno izvodi svoju stand up predstavu “Ero sa ovoga svijeta”, a on je ujedno i naš današnji gost.

Minela Jašar – Opardija je sa vama od 08-11h.

Source link: ba.n1info.com