Pokret SRCE poziva Vladu da povuče iz procedure „sporne zakonske predloge“ iz oblasti pravosuđa

Foto: Danas/Lidija Valtner

Pokret Srbija centar (SRCE) pozvao je danas Vladu Srbije, kao predlagača, da povuče iz procedure, kako su naveli, „sporne zakonske predloge“ iz oblasti pravosuđa, ukazujući da se radi o „njihovoj suštinskoj manjkavosti i netransparentnom postupku javne rasprave“.

SRCE navodi da je „javna rasprava sprovedena netransparentno, uz  nenajavljene okrugle  stolove“, kao i da je 90 odsto podnetih predloga za izmene „odbijeno bez jasnog obrazloženja, dok su predlozi koji su i usvojeni mahom tehničkog karaktera“.

„Predlozi zakona su ušli u skupštinsku proceduru bez prethodnog objavljivanja izveštaja o javnoj raspravi, pa je ovaj propust ‘ispeglan’ naknadnim objavljivanjem izveštaja sa ciljem da se stvori nekakva, makar prividna, slika legitimiteta“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će, kad se „implementiraju ponuđena zakonska rešenja“, sudije i tužioci i dalje ostati „neadekvatno zaštićeni i izloženi pritiscima predsednika suda, odnosno hijerarhijski nadređenog tužioca“, kao i da „nije obezbeđena adekvatna transparentnost u radu Visokog saveta sudstva, odnosno tužilaštva, a izmene u načinu izbora njihovih članova omogućavaju da upliv politike u procesu imenovanja sudija i tužilaca ostane podjednako jak, ako ne i jači“.

„Da situacija bude još tragičnija, Vlada Srbije je na sednici 17. januara usvojila nacrte niza važnih zakona iz oblasti pravosuđa – predlozi izmena Zakona o Ustavnom sudu, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala. Pri tome, izmene ovih propisa uopšte nisu bile predmet javne rasprave“, ističe pokret SRCE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs