Podijeli : 0

OGLAS

Lopata u rukama, a nije predizborna kampanja: Kakva investicija stiže u Laktaše? Vijesti Autor:Mladen Vujinović02. feb 202319:44 Podijeli :

Lopata u rukama, a nije predizborna kampanja: Kakva investicija stiže u Laktaše?

Izvor: N1

Ne dešava se često, ali i to je moguće – političari su položili kamen temeljac za fabriku. Ni manje ni više radi se o stranoj investiciji koja će zaposliti 500 radnika.

Nije predizborna kampanja, ali je lopata u rukama. Kamen temeljac nije za javno preduzeće ili ustanovu, već za – fabriku koja će se ni manje ni više baviti elektroindustrijom.

Slika koju ne viđamo često, političari položili kamen temeljac za fabriku

“To će biti više-manje komponente u elektro industriji, kao što su kondenzatori, nešto od prekidačke tehnike, nešto od mjerne tehnike. Tu će se raditi proizvodi koji će ići više manje 100% na evropsko tržište, tržište Evropske unije, pa i dalje”, pojasnio je vlasnik firme ‘Iskra Tela L” Dušan Šešok.

Od toga će se prihodovati oko 50 miliona maraka godišnje. Radi se o investiciji iz Slovenije. Vrijedna je 30 miliona maraka. Firma koja investira u Laktašima radi od 2007. godine, a u Sloveniji je poznata kao najveći porodični biznis u elektroindustriji. Za Laktaše, najmlađi grad u Republici Srpskoj, ovo je velika stvar i samo dio onog što očekuju.

“U ovoj godini očekujemo oko 100 miliona evra investicija u proširenje novih proizvodnji. Već po građevinskim dozvolama i projektima koji su stigli u Gradsku upravu, znamo da to toga dolazi”, saopštio je gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

Ovaj grad treći je po privrednoj snazi u Republici Srpskoj u kojem je privreda u prošloj godini ostvarila prihod od oko milijardu evra. Popularan je i za strane investicije, a premijer najavljuje veliku investiciju u susjednom Prnjavoru i spremno odgovara na pitanje – šta privlači strane investitore.

“Stimulativan poreski sistem, električna energija najpovoljnija, kvalitetna i kvalifikovana radna snaga i odnos institucija prema investitorima”, naveo je Radovan Višković.

Iako će političari reći kako je privredna klima ili dobra ili sve bolja podaci koji govore o iznosu direktnih stranih investicija u Bosni i Hercegovini nisu tako ohrabrujući. U devet mjeseci prošle godine u Bosnu i Hercegovinu je investirano 840,8 miliona maraka, i ta je cifra značajno manja u odnosu na isti period 2021. godine kada je investirano nešto više od milijardu i sto miliona. I jedna i druga cifra obeshrabruju uzmemo li u obzir da su obe daleko od cifre iz 2007. godine koja je bila rekordna, jer tada je u Bosnu i Hercegovinu investirano čak 2.6 milijardi maraka.

Više u priči Mladena Vujinovića.

Source link: ba.n1info.com