Zašto Narodna stranka slabo sarađuje sa državotvornim strankama uprkos zajedničkim stavovima o KiM?

foto FoNet Aleksandar Barda

Početkom oktobra Dveri, Narodna stranka, Zavetnici i NADA potpisali su zajednički Proglas za odbranu Kosova. I tada su se u zajedničkoj deklaraciji složili da se kosovska politika mora menjati i da se mora insistirati na punoj reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije. Činilo se da je to početak jednog novg saveza na desnici, bar po pitanju „očuvanja Kosova i Metohije“, ali se sve završilo potpisivanjem Proglasa. Za razliku od Dveri, Nade i Zavetnika koje koordinišu akcije vezane za KiM, Narodna stranka ostala je po strani.

Tako se na protestu isred Predsedništva Srbije koji je održan tokom vikenda nisu pojavili predstavnici Narodne stranke, uprkos tome što i oni dele stav da je za Srbiju plan Evropske unije i SAD, takozvani „nemačko-francuski“ predlog za pitanje Kosova i Metohije, neprihvatljiv.

Sa druge strane ni ove tri političke grupacije nisu podržale inicijtivu Narodne stranke koja je zatražila hitno zasedanje Skupštine Srbije na kome bi se raspravljalo o francusko-nemačkom planu, mada su i one zauzele sličan stav da se o tome mora raspravljati u parlamentu.

Šta je razlog zbog koga ove stranke desnice koje zastupaju slične stavove ne mogu da se dogovore bar oko nekih elementarno-zajedničkih stavova, pokušali smo da saznamo, ali smo naišli na izvesnu uzdržanost.

Protest ispred Predsedništva: Dveri, NADA i Zavetnici traže potpuno odbacivanje evropskog predloga za Kosovo i Metohiju

Stefan Jovanović, poslanik Narodne stranke, ističe da je pozicija Narodne stranke po pitanju Kosova i Metohije i zaštite teritorijalne celovitosti vrlo jasna.

„Za Srbiju je neprihvatljivo bilo kakvo rešenje koje bi izričito, ili prećutno na bilo koji način, podrazumevalo članstvo tzv. „Kosova“ u Ujedinjenim nacijama. Smatram da je vreme da se taj stav pretoči u zvaničan državni dokument, koji bi usvojila Narodna skupština. Verujem da bi takav dokument podržale gotovo sve stranke, a što se tiče aktivnosti drugih političkih stranaka, svako sprovodi aktivnosti koje smatra svrsishodnim u ovom trenutku“, napominje Jovanović, dok je njegova stranačka koleginica i potpredsednica Narodne stranke, Sanda Rašković Ivić, malo određenija.

Na pitanje zašto nisu podržali protest Dveri, Zavetnika i Nade, vezano za KiM, ispred Predsedništva, ona kaže da za početak treba da se razgovara u Skupštini.

„I ulica može da dođe na red ako Vučić papir u ovom ili bilo kom obliku potpiše. Svaka priča o statusu KiM, a ovaj papir je pre svega o statusu, može da bude samo u Savetu bezbednosti UN, a nikako ‘pod kvintom’. Sarađivaćemo sa svima koji odbijaju da se Kosovo sada ili bilo kada pusti da postane član UN i za to imaju čvrst plan“, navodi Rašković Ivić i dodaje da je Narodna stranka sa Dverima imala neke koordinisane akcije u Skupštini, ali da koalicija Nada sistematski ignoriše svaku zajedničku akciju opozicije u parlamentu. Iz koalicije Nada nisu želeli da odgovore na naša pitanja.

Milica Đurđević Stamenkovski, šefica poslaničkog kluba Zavetnici, smatra da je pitanje odsustva Narodne stranke na protestu ispred Predsedništva pitanje za njih, uz uvažavanje njihovih stranačkih nivoa odlučivanja.

„U svakom slučaju oni su na prethodne izbore izašli u okviru jednog bloka, sa SSP i ostalim strankama, koji se ideološki ipak značajno razlikuje od državotvorno – patriotskog skupa stranaka koji čine Zavetnici, Novi DSS, Dveri i POKS. Zato je negde i komunikacija između nabrojanih stranaka, intenzivnija, čvršća“, kaže Đurđević Stamenkovski i dodaje da je razumela da na temu novog briselskog, antiustavnog plana, kosovske krize i odbrane države Srbije, Narodna stranka ima određena slična stanovišta sa stavovima državotvornog bloka.

Napominje da je važno da se odbacivanjem francusko-nemačkog plana, ostvari što veća podrška, jer to prosto nije pitanje stranačke, predizborne ili postizborne unije, već nacionalnog okupljanja koje podradzumeva ne samo stranke, već i brojne pojedince, akademike, umetnike, sportiste, javne delatnike.

„Državotvorno okupljanje Zavetnika, Novog DSS, Dveri i Poksa, u ovom trenutku predstavlja prvi stožer šireg političkog jedinstva čiji je cilj da zaustavimo vlastodržačku samovolju i odbranimo Srbiju u svim njenim elementima koji je čine državom“, navodi šefica poslaničkog kluba Zavetnici, a njen stranački kolega Nikola Dragićević pojašnjava da kada se govori o jedinstvenom stavu oko aktuelne situacije na KiM ne misli se o pukom udruživanju mandata, nego o udružianju političkih snaga i nacionalnom okupljanju državtvornih snaga.

Dragićević napominje i da se saradnja Zavetnika sa kolegama iz koalicije NADA i sprskog pokreta Dveri temelji upravo na toj potrebi.

Nije ovde u pitanju formiranje predizbornih koalicija, već osećaj političke i svake druge odgovornosti prema istorijskom trenutku u kome se nalazimo i prema građanima Srbije.

„Ta saradnja je vid zajedničke platforme i inicijative da svi zajedno, kao društvo, kažemo ne zapadnom ultimatumu o KiM, i svi koji se prepoznaju u tom cilju su dobrodošli da nam se pridruže“, zaključuje Dragićević, a Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri, ističe da njena stranka već dugo radi na nacionalnom okupljanju državotvornih političkih partija i snaga.

Dveri, Zavetnici, NADA i Narodna stranka podržali Proglas o Kosmetu

Podseća da su zajedno sa Srpskom strankom Zavetnici i koalicijom NADA vodili početkom prošle godine snažnu kampanju protiv promene Ustava „NE na referendumu, NE promeni Ustava“ i u najvećim gradovima Srbije uspeli da sačuvaju rezultate referenduma.

„I tada je kao i sada poziv bio otvoren za sve patriotske snage, stranke i pokrete. Ovaj trenutak je još značajniji, jer smo suočeni sa zapadnim ultimatumom čije bi prihvatanje značilo kapitulaciju Srbije i dobrovoljno odricanje od dela teritorije Srbije i po Ustavu i po Konvenciji UN 1244. Trenutak je za nacionalno okupljanje, akciono jedinstvo i ujedinjenje svih patriota koji su protiv kapitulacije“, ističe Milenković Kerković.

Dodaje da su dobrodošli svi, bilo iz vlasti ili iz opozicije, koji su protiv kapitulacije, protiv odricanja od suvereniteta i integriteta naše južne Pokrajine, a za odbranu naših državotvornih i nacionalnih interesa. Saradnja i akcija državotvornih i ustavobraniteljskih snaga „NE kapitulaciji, NE predaji Kosova i Metohije“ ima kapacitet da stvori drugi po snazi nacionalni front i političko okupljanje stranaka u Srbiji.

Poslanica Dveri podseća da je njena stranka do sada podržala akcije i Narodne stranke i drugih stranaka za koje su smatrali da ih treba podržati, poput interpelacije protiv ministra Malog, akcije i skupove protiv nasilja nad ženama i drugo, kao što poslanici Dveri glasaju i za predloge drugih opozicionih stranaka koje smatraju valjanim.

„Uzajamne obaveze za međusobnu podršku ne postoje i nisu institucionalne“, zakjučuje sagovornica Danasa.

Odsustvo saradnje Narodne stranke i drugih stranaka na desnici koje dele slične stavove Dragomir Anđelković, politički analitičar objašnjava rečima „Srbi su narod koji nije poznat po slozi“.

„To se odražava i na naš politički život, tim pre što je totalitarni poluvekovni diskontinuitet u pogledu normalnog parlamentarnog života, doveo do urušavanja partija koje su dugo obeležavale politički život Srbije. Novonastale stranke posle obnove višepartizma još nisu dobile ‘tradicionalnu patinu’, što dopunski doprinosi našim sklonostima da se delimo i stvaramo novo nalik starom, tek sa drugim liderima. U takvim okolnostima nije ni čudo što na političkoj sceni postoje brojne partije koje bi, prema ideološkim kriterijumima, mogle da se objedine u jednu“, ističe Anđelković.

Pojašnjava da to važi za centar, gde je, iz do pre desetak godina relativno velike Demokratske stranke, direktno ili indirektno proizašlo niz novih partija sličnih opredeljenja, kao i za nacionalnu desnicu, gde imamo takođe više stranaka koje bi objektivno mogle da budu deo iste celine.

„Takvo stanje se u Srbiji i na levici, i u centru, kao i na desnici, još dugo neće promeniti. Otuda, logično je da nacionalno opredeljenje partije i u vezi sa Kosovom nastupaju u skladu sa činjenicom da postoje kao posebni entiteti. Velika stvar je što pokazuju veliki stepen sloge oko tog važnog nacionalnog pitanja i deluju usaglašeno. To sigurno plaši režim koji je na granici da pogazi Ustav i krene putem nelegalnog faktičnog priznanja Kosova, pa će ulagati maksimalne napore da diskredituje i podeli sve društveno-političke činioce koji su spremni da mu se suprotstave“, objašnjava sagovornik Danasa.

Zašto su Narodnoj stranci Zavetnici, Dveri i Novi DSS iskrena opozicija Vučiću, prihvatljiva za saradnju, a SSP nije?

Dodaje da će umesto da se priča o tome šta Vučić radi sa Kosovom, biti nametana kao glavna tema to da li su se lideri opozicije izgrlili kada su se sreli i koju vodu su pili tokom sastanka.

„Takve političke malicioznosti su mnogo gore za srpsku iznemoglu demokratiju od toga da li imamo mnogo, ili malo sličnih partija“, zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs