„Utisak nedelje“: Situacija u kojoj se Srbija sada našla je nacionalna sramota, ako je tačno ono što je Vučić rekao

Foto: Ivan Dinić/Nova

Situacija u kojoj se Srbija našla, ukoliko je tačno ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao nakon posete međunarodne „petorke“ koja mu je donela predlog rešenja za Kosovo, je jedna velika nacionalna sramota koju smo doživeli pre svega mi kao građani i on koji predstavlja ovu zemlju, rekao je u „Utisku nedelje“ profesor sa Fakulteta političkih nauka Boban Stojanović.

Vučićevo obraćanje javnosti, kada je saopštio šta nas sve čeka ukoliko taj predlog ne prihvatimo, nazvao je predstavom za javnost ali je doživeo i kao pretnju, dodajući da nije siguran u istinitost svega onoga što je predsednik Srbije tada rekao.

“Ako vam neko dođe sa pretnjama ekonomskim sankcijama, postavlja se pitanje kako bi to moglo institucionalno da se sprovede, da li SB UN može da nam uvede sankcije, da li EU u ovakvim odnosima snaga može da nam uvede sankcije, ne verujem”, rekao je Stojanović napominjujući da Srbija ne krši ljudska prava u ovom trenutku, nikog nije napala i makar deklarativno je na evropskom putu.

On veruje da predlog u vidu dokumenta postoji, ali kaže da ga nerviraju svi koji govore – mi ne znamo šta u njemu tačno piše, prenosi Nova.rs.

“Ako u tom sporazumu stoji, a to niko nije porekao, da će dve stane međusobno poštovati dobrosusedske odnose i teritorijalni integritet, onda nije bitno šta stoji u ostalih 14 tačaka. Meni je to dovoljno da shvatim to kao ultumatum, da moramo da pristanemo na to da je Kosovo nezavisna država”, istakao je on.

Podseća da Zapad još od 2008. traži da priznamo Kosovo i da to nije ništa novo, ali da su sada nove pretnje koje nisu nimalo naivne i bezazlene.

“Zaustavljanje evropskih integracija je malo nebitnije ali pretnje ekonomskim sankcijama, povlačenje investicija i izolacija je potpuno novo. Pri tome, važno je da je iz izjava evropskih zvaničnika to donekle demantovano”, napomenuo je Stojanović obrazlažući zašto ne veruje svemu onome što je Vučić saopštio.

Stojanović smatra da je važno kako će Vučić svojim biračima objasniti prihvatanje evropskog predloga jer zna da 4/5 birača ne prihvata nezavisnost Kosova ali kada im stavite ekonomski standard kao alternativu onda se „malčice savijaju“, tako da treba videti da li takvim pretnjama može da promeni stav kod birača da je standard važniji od pitanja Kosova.

S druge strane, Stojanović postavlja pitanje zašto bi neko pretio izolacijom Srbije ako taj sporazum ne podrazumeva međusobno priznanje i članstvo Kosova u UN, kako međunarodni zvaničnici tvrde, jer ako je Kosovo član UN ne treba mu priznanje Srbije.

„Sve su to Vučićevi spinovi i mislim da on neće smeti da potpiše taj sporazum“, naglašava Stojanović.

Ekonomista i generalni sekretar Stranke slobode i pravde Peđa Mitrović kaže da je sada došao trenutak da se izjasnimo.

Prema njegovim rečima, obrisi rešenja za Kosovo postoje u javnosti „ali dok ne vidimo dokument nećemo znati kakav smo predlog dobili“.

Upitan da li evropski predlog podrazumeva izbor Kosovo ili EU, odnosno da li treba da se odreknemo teritorije zarad evropske budućnosti, Mitrović je rekao da je SSP kao stranka zauzela stav da to neće komentarisati.

“Sve dok u dokumentu ne piše da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i da odobri ulazak Kosova u UN mislim da smo još uvek suštinski veoma daleko od toga”, rekao je on u „Utisku nedelje“, dodajući da ni on, a ni stranka nisu imali predlog za rešenje Kosova na uvid u bilo kom obliku i da će poslanički klub „Ujedinjeni“ tražiti na sednici Skupštine Srbije da dokument bude javan.

Mitrović ističe da će se donošenje odluka o Kosovu ticati svih nas i dodaje da činjenica da je predlog o Kosovu dobar Vučić bi ga pripisao sebi, a posledice prihvatanja ili ne prihvatanja osetiće svi.

“Ovo nije pružanje pomoći Vučiću, mi ćemo glasati da li je sporazum dobar ili loš za Srbiju, u tome moramo da učestvujemo, ne možemo stajati po strani”, kaže on.

Smatra i da je neuvođenje sankcija Rusiji “kamen o vratu” Srbiji prilikom odlučivanja o Kosovu, a da je to i signal za investitore da mi nismo sigurna zemlja za ulaganja, sa čime se nije složio Stojanović.

On smatra da investitori neće otići iz Srbije i da ne treba porediti našu zemlju i Rusiju jer je ona u ratu.

“Smatram da investitori neće otići jer nema pretnji od rata, nema suštinske nestabilnosti, stranim investitorima ne smeta korupcija, nemanje vladavine prava, ovde dolaze zbog jeftine radne snage i subvencija. Što nisu otisli za ovih 11 meseci od kada traje rat u Ukrajini”, naveo je on.

Pavle Kilibarda, doktor sa Pravnog fakulteta u Ženevi, kaže da mu je kao građaninu neprihvatljiva oznaka tajnosti dokumenta koji je predočen predsedniku Srbije kao predlog za rešenje kosovskog problema, a da je drugo pitanje kakva je to odgovornost za naše vlastodršce u Srbiji i na Kosovu prema sopstvenim biračima.

“Imamo jedan proces koji je zvanično tajni, a videli smo nacrte i možemo da tvrdimo da je to to. Ne možemo da se složimo da znamo sve o tome. I dalje ne znamo da li bi on bio pravno obavezujući ili bi bio politička deklaracija, isto tako još uvek ne znamo koje bi zaista bile posledice neprihvatanja ili odbijanja tog dokumenta. Kao posledice se pominju sankcije ali nisam siguran kako uvesti sankcije kada Srbija ne krši međunarodno pravo ako odbije ovaj sporazum”, naglasio je on u „Utisku nedelje“.

On smatra da bi bilo nekih reakcija iz EU, što znači da bi Srbija bila kritikovana, sprečilo bi se otvaranje nekih poglavlja, možda zamrznuo nastavak evriointegracija, ali da bi se uvele sankcije zbog neusklađivanja spoljne politike nema šanse.

Dodaje da bi ovaj dokument koji je nama predočen nesumnjivo u smislu međunarodnih odnosa oslabio naše spoljne pozicije kada je u pitanju Kosovo, ali da su šanse da ode na sud male.

Izvor: Nova.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs