Pratimo 337. dan ruske invazije na Ukrajinu

Rat u Ukrajini
              Uživo: Amerika šalje najnoviji model Abramsa. Čuveni general: 'Tenk je superiorniji od bilo čega što ima Rusija'

FOTO: AFP

Danas je 337. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Diljem Ukrajine uzbune, očekuje se raketni napad
  • Iznad Kijeva oboreni dronovi
  • Zelenski traži rješavanje pitanja deportacija u Rusiju
  • Prema Vinici i Kijevu krenule rakete
  • Počelo hitno gašenje struje

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina od SAD-a dobiva najnoviji model tenka Abramsa

  • Iz Pentagona su potvrdili da će SAD u Ukrajinu poslati tenk M1A2 Abrams, koji ima značajno unapređenje sposobnosti u odnosu na raniji model M1A1. Ipak, istaknuli su da “nemaju višak tih tenkova na zalihama” i da će zbog toga biti potrebni “mjeseci da se tenkovi prebace” u Ukrajinu.

Tenk M1A2 predstavlja znatno napredniji model starijeg M1A1, uglavnom zbog činjenice da radi na digitalnom sustavu, za razliku od analognog sustava na starijem modelu. “To je kao razlika između starinskog telefona s brojkama na okretanje i onog iPhonea kojeg imate u ruci”, objasnio je umirovljeni general Robert Abrams, bivši zapovjednik američkih snaga u Koreji.

Američki dužnosnici objavili su ovaj tjedan da će 31 tenk Abrams biti poslan u Ukrajinu, nakon što Amerikanci i ostali saveznici danima nisu uspijevali postići dogovor oko isporuke oružja Ukrajincima. Dužnosnici tada nisu otkrivali koji će model tenka izabrati, a šef vojne nabave Doug Bush je u utorak kazao novinarima da se odluka još razmatra, piše CNN.

Američki predsjednik Joe Biden je jučer poručio da će tenkovi “pojačati kapacitet Ukrajine da obrani svoj teritorij i postigne svoje strateške ciljeve”. Umirovljeni general Abrams tvrdi da je noviji model tenka “znatno” smrtonosniji. Kod novijeg modela i zapovjednik tenka ima neovisni termalni preglednik, koji mu omogućava da pomogne topniku u traženju i identifikaciji ciljeva.

Digitalni sustav također omogućuje posadi tenka da pokrene vlastitu dijagnostiku, umjesto da čekaju mehaničare koji će provesti testove kako bi utvrdili probleme koji se pojave. Umirovljeni general zaključuje da je tenk Abrams M1A2 je “daleko superiorniji u ubojitosti, sposobnosti preživljavanja i mobilnosti” od odnosu na sve tenkove kojima raspolaže Rusija.

Ukrajinci uhitili veleizdajnika u svojim redovima

  • Uhićenje visokorangiranog agenta ukrajinske obavještajne službe optuženog za špijunažu za Rusiju istaknulo je hitnu potrebu za čišćenjem ključne sigurnosne službe zemlje, rekao je bivši zamjenik šefa agencije.

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) izvijestila je u četvrtak da je uhitila potpukovnika u svojim redovima pod sumnjom za “veleizdaju” i objavila fotografiju svežnjeva gotovine pronađenih u njegovom domu.

Rečeno je da je neimenovani muškarac koristio svoj mobilni telefon za fotografiranje dokumenata s detaljima lokacije vojnih kontrolnih točaka u Zaporožju, frontovskoj regiji na jugoistoku zemlje, i slanje informacija putem računa e-pošte registriranog na ruskoj domeni.

Fotografija objavljena uz službeno priopćenje prikazuje SIM kartice koje su izdali ruski mobilni operateri, svežnjeve deviza, metlicu za prašinu, dva noža i priručnik za učenje engleskog jezika na ruskom jeziku. “Također su utvrđeni dokazi o stalnim vezama s predstavnicima policijskih i državnih tijela Ruske Federacije”, navodi se u priopćenju. “Među njima su posebno bliski rođaci izdajnika.”

Šef ureda ukrajinskog predsjednika: Smijenit ćemo sve koji ne ispunjavaju svoje dužnosti

  • Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, upozorio je da će svi službenici ukrajinske vlade koji izbjegavaju ili zanemaruju svoje dužnosti tijekom rata biti smijenjeni. Ovo upozorenje je došlo nakon velikog korupcijskog skandala u Ukrajini, zbog kojeg je desetak dužnosnika smijenjeno ovaj tjedan.

“Svatko bi trebao razumjeti svoju odgovornost prema zemlji i naciji tijekom rata. Tko to zaboravi, dobiva brzu reakciju. To će se dogoditi svima koji si zaborave (svoje dužnosti), bez obzira na imena i urede”, napisao je Jermak na Twitteru.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinci prijete bojkotom OI u Parizu, ako će nastupiti Rusi i Bjelorusi

  • Ukrajina je u četvrtak zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara kojima će 2024. domaćin biti Pariz, budu li na to natjecanje pozvani sportaši iz Rusije i Bjelorusije, čije su reprezentacije izopčene s gotovo svih međunarodnih natjecanja nakon ruske invazije na ukrajinski teritorij.

Mogućnost slanja poziva ruskim i bjeloruskim sportašicama i sportašima u četvrtak je spomenula pariška gradonačelnica Anne Hidalgo, koja je izjavila da želi njihovo sudjelovanje, ali bez isticanja nacionalnih obilježja.

Dan prije Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je naznačio što bi se sve trebalo dogoditi za ponovno uključivanje sportaša iz tih dviju država na međunarodna natjecanja. “Ovakva je situacija neprihvatljiva za našu državu”, izjavio je u četvrtak ukrajinski ministar sporta Vadim Goutzeit.

“Naše stajalište je nepromijenjeno: dok god traje rat u Ukrajini, ruski i bjeloruski sportaši ne bi trebali sudjelovati na međunarodnim natjecanjima. Ako se to ne bude poštovalo, ne isključujem mogućnost bojkota i našeg odbijanja sudjelovanja na Olimpijskim igrama”, napisao je Goutzeit na Facebooku.

Iz MOO-a su u srijedu poručili da “nijednom sportašu ne bi smio biti zabranjen nastup na natjecanju isključivo na temelju putovnice”, nakon konzultacija s predstavnicima sportaša, međunarodnih federacija i nacionalnih olimpijskih odbora.

Kanada šalje četiri tenka Ukrajini

  • Kanadska ministrica obrane Anita Anand je objavila da će Kanada poslati četiri Leoparda u Ukrajinu. “Kanada će isporučiti Ukrajini četiri borbena tenka Leopard 2 u nadolazećim tjednima. Ova donacija, u kombinaciji s doprinosima saveznika i partnera, značajno će pomoći Oružanim snagama Ukrajine dok se herojski bore za obranu slobode i suvereniteta svoje nacije. Ukrajinske oružane snage hitno trebaju opremu”, istaknula je.Ministrica je dodala da će tenkovi ukrajinskim vojnicima pružiti taktičku prednost i da će omogućiti Ukrajini da oslobodi još više svog teritorija. Potvrdila je da su tenkovi spremni za borbu i da će biti isporučeni tijekom sljedećih nekoliko tjedana. Određeni broj pripadnika kanadskih oružanih snaga će sudjelovati u obuci ukrajinskih vojnika.Kanadski medij The Globe and Mail tvrdi da se Kanada suočava s pritiskom da pošalje tenkove i da bi to mogla biti A4 varijanta tenka — najstarija u inventaru kanadske vojske.

Francuska: Postoji mogućnost slanja borbenih zrakoplova

  • Thomas Gassilloud, predsjednik odbora francuske Nacionalne skupštine za obranu i oružane snage, rekao je da njegova zemlja nije isključila mogućnost slanja borbenih zrakoplova Ukrajincima. Bliski Macronov saveznik je kao uvjet za slanje zrakoplova naveo da isporuka ne smije dovesti do dodatne eskalacije i dodatnog potkopavanja francuske ili europske sigurnosti.

“Moramo proučiti zahtjeve od slučaja do slučaja i ostaviti sva vrata otvorenima”, poručio je Gassilloud novinarima u Londonu, gdje je razgovarao s članovima britanskog parlamenta. “Vidjet ćemo u nadolazećim tjednima što će se sljedeće dogoditi jer se stvari brzo odvijaju”, zaključio je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

SAD proglasio Wagner transnacionalnom zločinačkom organizacijom

  • SAD je danas i službeno proglasile privatnu rusku vojnu kompaniju Wagner, koju je osnivao saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Jevgenij Prigožin, transnacionalnom kriminalnom organizacijom i na temelju toga zamrznule Wagnerovu imovinu u SAD-u. Izvršna uredba američkog ministarstva predviđa i uvođenje daljnjih sankcija plaćenicima.

Američko ministarstvo financija optužilo je plaćeničku skupinu da je odgovorna za napade na žene, djecu ili civile u Srednjoafričkoj Republici. “Članovi Wagnera su uključeni u kontinuirani obrazac ozbiljnih kriminalnih aktivnosti, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, otmice djece i fizičko zlostavljanje u Srednjoafričkoj Republici i Maliju”, stoji u priopćenju ministarstva.

Poljska planira poslati Leoparde u roku od nekoliko tjedana

  • Zamjenik poljskog ministra obrane Wojciech Skurkiewicz je potvrdio za Radio Plus da će njegova zemlja poslati tenkove Leopard 2 ukrajinskoj vojsci “u roku od nekoliko tjedana”. Planiraju poslati četu od 14 jedinica. Podsjetio je na najavu čelnika Ministarstva nacionalne obrane, ministra Mariusza Błaszczaka , da će , nakon što druge zemlje donesu odluku o transferu tenkova, bez odlaganja započeti obuku Ukrajinaca.

Objavljena snimka iz oslobođenog Hersona

  • Julija Mendel, bivša glasnogovornica ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, objavila je snimku iz oslobođenog ukrajinskog grada Hersona.

Biden planira posjet Europi na godišnjicu početka ruske invazije

  • Američki predsjednik Joe Biden razmišlja o putovanju u Europu na prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, potvrdila su dva visoka dužnosnika administracije za CNN. Putovanje još nije potvrđeno, a detalji se tek trebaju finalizirati. Jedan od dužnosnika je istaknuo da se kao jedna od postaja razmatra Poljska, ključna saveznica NATO-a u kojoj se trenutačno nalaze tisuće američkih vojnika, a također služi kao središte za zapadni transfer oružja u Ukrajinu.

Američki vojnici u Poljskoj obučavaju ukrajinske trupe. Ipak, nije izgledno da će Biden posjetiti Ukrajinu u sklopu ovog putovanja s obzirom na trenutne sigurnosne uvjete u Ukrajini. Bidenovi suradnici već nekoliko tjedana planiraju na koji način će obilježiti godišnjicu invazije, pa se tako razmatralo i potencijalno veliko obraćanje američkog predsjednika.

Ukrajina će tražiti borbene zrakoplove

  • Ukrajina će sada tražiti borbene zrakoplove četvrte generacije kao što je američki F-16 pošto je osigurala borbene tenkove, rekao je Jurij Sak, savjetnik ukrajinskoga ministra obrane Oleksija Reznikova. Ukrajina je dobila veliko pojačanje za svoje snage u srijedu kada su Njemačka i Sjedinjene Države objavile da će Kijevu poslati tenkove, okončavši višetjedne diplomatske zastoje u tom pitanju. “Sljedeća velika stvar sada će biti borbeni zrakoplovi”, rekao je Reutersu u telefonskom razgovoru Sak.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo ima flotu zastarjelih borbenih zrakoplova iz sovjetskog doba koji su proizvedeni prije nego što je Kijev proglasio neovisnost, prije više od 31 godinu. Ratni zrakoplovi koriste se za presretanje i napade na ruske položaje. “Ako ih dobijemo (zapadne borbene zrakoplove), prednosti na bojnom polju bit će goleme… Ne radi se samo o F-16 (američki višenamjenski borbeni zrakoplovi): zrakoplovi četvrte generacije, to je ono što želimo”, rekao je Sak.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zapadna vojna potpora bila je vitalna za Kijev i brzo se razvijala tijekom rata. Prije invazije, čak je i ideja o isporuci oružja Ukrajini bila vrlo kontroverzna, ali zapadne su isporuke od tada rušile tabu za tabuom. “Nisu nam htjeli dati teško topništvo, zatim su nam ga dali. Nisu nam htjeli dati sustave Himars, onda su nam dali. Nisu nam htjeli dati tenkove, sada nam daju tenkove. Osim nuklearnog oružja ne preostaje ništa što nećemo dobiti“, rekao je Sak. Ukrajina, koju je Rusija napala u veljači prošle godine, od zapada želi dobiti i projektile dugog dometa.

Zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jon Finer rekao je u četvrtak za MSNBC da će Sjedinjene Države s Kijevom i njegovim saveznicima “vrlo pažljivo” razgovarati o ideji slanja borbenih zrakoplova. “Nismo još odlučili niti isključili ikakve specifične sustave. Pokušali smo prilagoditi našu pomoć fazi borbe u kojoj se Ukrajinci nalaze”, rekao je Finer.

Unatoč nedostatku značajnog opipljivog pomaka u tom pitanju, ukrajinske zračne snage ustrajno su tražile bolje zrakoplove tijekom cijelog rata. Ukrajinski pilot kodnog imena Juice rekao je Reutersu prošlog mjeseca da mnogi njegovi vršnjaci u zračnim snagama pohađaju lekcije engleskog u slobodno vrijeme očekujući da će Kijev jednog dana dobiti strane zrakoplove poput lovca F-16.

SAD proglasio Wagner grupu kriminalnom organizacijom

  • Sjedinjene Države službeno su proglasile Wagner grupu transnacionalnom kriminalnom organizacijom i zamrznuli imovinu te privatne vojne tvrtke u SAD-u. Grupa Wagner, koju je osnovao ruski oligarh Jevgenij Prigožin, bila je uključena u borbe u Ukrajini. Izvršna naredba predviđa daljnje sankcije plaćenicima, pri čemu je Ministarstvo financija optužilo skupinu da je odgovorna ili da je sudjelovala u napadima na žene, djecu ili civile u Srednjoafričkoj Republici, putem prisilnog raseljavanja i napada na bolnice.

“Osoblje Wagnera uključeno je u kontinuirani obrazac ozbiljnih kriminalnih aktivnosti, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, otmice djece i fizičko zlostavljanje u Srednjoafričkoj Republici i Maliju”, navodi se u priopćenju Ministarstva financija. Washington je također uveo sankcije ruskom dioničkom društvu Terra Tech i kineskom Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute Co. LTD, koje je optužio za potporu vojnim operacijama Wagner grupe.

Hitna služba: ‘U današnjim napadima na Ukrajinu 11 mrtvih’

  • Jedanaest ljudi je ubijeno, a još 11 ih je ranjeno u valu ruskih raketnih napada diljem Ukrajine dan nakon što su se SAD i Njemačka dogovorile isporučiti tenkove Kijevu. Dok je vrhovni državni general Zalužni tvrdio da je ukrajinska protuzračna obrana oborila 47 od 55 raketa koje su Rusi ispalili na Ukrajinu, glasnogovornik državne hitne službe Oleksandr Korunži iznio je navedene podatke o žrtvama u razgovoru za televiziju. Rekao je da ta brojka predstavlja ukupan broj žrtava u napadima projektilima i dronovima koji su se dogodili tijekom noći i jutra, prenosi Kyiv Independent. Brojku od 11 mrtvih potvrdila je Državna hitna služba Ukrajine (SESU) na svom Telegram kanalu.

U Kijevu se vjeruje da je ubijen jedan 55-godišnji muškarac, dok su vlasti u Zaporožju priopćile da su ondje ubijene tri osobe. Glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Zalužni rekao je da je samo iznad Kijeva oboreno 20 projektila. Gradonačelnik Vinice Serhij Morgunov objavio je fotografiju krhotina raketa koje su pale unutar granica grada tvrdeći da je to rezultat uspješnog rada snaga protuzračne obrane.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Rusija je zabranila portal Meduza

  • Ruske vlasti proglasile su u četvrtak nezavisnu novinsku kuću Meduza “nepoželjnom organizacijom”, čime su zapravo nezakonito zabranile rad stranice u Rusiji i zabranile svakom Rusu da surađuje s Meduzom ili njezinim novinarima. Proglašenje Meduze nepoželjnom organizacijom je najnovija u nizu takvih zabrana u višegodišnjoj kampanji Kremlja da obuzda neovisne medije i spriječi da njihovo izvješćivanje dopre do običnih Rusa u represiji koja je eskalirala otkako je Rusija napala Ukrajinu prošle godine.

U izjavi kojom je objavio odluku, ruski glavni tužitelj rekao je da novinska kuća sa sjedištem u Latviji “predstavlja prijetnju temeljima ustavnog sustava i sigurnosti Ruske Federacije”. Meduza, jedna od najčitanijih nezavisnih novinskih stranica u Rusiji, za sada nije komentirala zabranu, iako je objavila vijest na svojoj web stranici, uključujući detalje o tome što bi oznaka mogla značiti.

Francuska: ‘Ni Francuska ni saveznici nisu u ratu s Rusijom’

  • Ni Francuska ni njezini saveznici ne vode rat protiv Rusije, priopćilo je danas francusko ministarstvo vanjskih poslova, nakon odluke Zapada da pošalje teške tenkove u Ukrajinu kako bi odbili rusku invaziju. “Mi nismo u ratu s Rusijom i nitko od naših partnera nije”, rekla je glasnogovornica ministarstva Anne-Claire Legendre, nakon komentara njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock da “ratujemo protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih”.

Velika Britanija će sljedeći tjedan započeti s obukom ukrajinskih vojnika

  • Ujedinjeno Kraljevstvo će sljedećeg tjedna započeti obuku ukrajinskih vojnika kako koristiti i popraviti kontingent tenkova koji se šalju u ratom razorenu zemlju. Ministar obrane Alex Chalk parlamentu je rekao: “Što se tiče obuke, sa zadovoljstvom mogu reći da se očekuje da će početi sljedeći tjedan u ponedjeljak”.

“Opremiti Ukrajinu da izgura Rusiju sa svog teritorija jednako je važno kao i opremiti ih da brane ono što već imaju. Zajedno ćemo nastaviti podupirati Ukrajinu da prijeđe s otpora ruskim snagama na njihovo protjerivanje s ukrajinskog tla”, rekao je ranije Chalk zastupnicima.

Ministar je također pozdravio najave njemačke i američke vlade da će poslati tenkove u Ukrajinu, dodajući: “Naša ujedinjena odlučnost može i pokazat će se odlučujućom. U 2023. godini odlučniji smo nego ikada. Podržavat ćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno .”

Britanski tenkovi Challenger bit će u Ukrajini do kraja ožujka

  • Britanija kaže da će njezini tenkovi Challenger stići u Ukrajinu krajem ožujka, rekao je Alex Chalk, ministar obrane, u izjavi parlamentu u četvrtak. “Namjera je da to bude krajem ožujka”, rekao je odgovarajući na pitanje kada će stići tenkovi.

Turska kaže da ‘nema smisla’ obnoviti dijalog sa Švedskom i Finskom

  • Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu isključio je nastavak pregovora sa Švedskom i Finskom o njihovim kandidaturama za članstvo u NATO-u, rekavši da bi takav potez bio “besmislen”. Govoreći na tiskovnoj konferenciji, Cavusoglu je također rekao da nije bilo ponude za odvojenu procjenu članstva Švedske i Finske u NATO-u nakon što se Ankara povukla iz trilateralnih pregovora zakazanih za sljedeći mjesec, nakon nedavnih prosvjeda u Stockholmu. Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da njegova zemlja želi obnoviti dijalog NATO-a s Turskom.

Moskva optužuje Zapad za ‘izravnu upletenost’ u rat

  • Glasnogovornika Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Zapad za izravnu umiješanost u sukob oko isporuke tenkova Ukrajini. “Europske prijestolnice i Washington stalno daju izjave da slanje raznih vrsta oružja, uključujući tenkove, ni na koji način ne znači njihovo sudjelovanje u neprijateljstvima. Uopće se ne slažemo s tim. U Moskvi se to doživljava kao izravno uplitanje u sukob i vidimo da to raste”, rekao je.

Peskov je rekao kako smatra da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije dorastao svom ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Peskovljev komentar dolazi je kao reakcija izjavu Zelenskog koji je rekao da “nije zainteresiran” za susret s ruskim predsjednikom zbog mirovnih pregovora.

“Znamo s kakvim je obećanjima Zelenski izabran za predsjednika, apsolutno nije teško prisjetiti ih se i podsjetiti one birače koji su glasali za njega u Ukrajini. On nije riješio problem Donbasa, nije ispunio Minske sporazume, štoviše, kako se pokazalo, nije ih namjeravao ispuniti, spremao se za rat. Dakle, recimo to tako, on sam odavno više nije mogući protivnik Putinu”, rekao je Peskov novinarima tijekom dnevnog obraćanja novinarima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski veleposlanik u Velikoj Britaniji osjeća ‘promjenu stava na Zapadu’

  • Ukrajinski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu Vadim Pristajko rekao je za Sky News da osjeća “promjenu u raspoloženju” nakon obećanog slanja zapadnih tenkova. Pristajko je rekao da iako su tenkovi sami po sebi važni, ono što je značajnije bila je “promjena stava, promjena ponašanja i promjena podrške”. Rekao je kako se nada da će rat završiti ove godine.

Što se tiče vremenskog okvira, rekao je da su prvi potez na tenkovima napravili Britanci, jer su tenkovi Challenger 2 bili “njihovi” i s njima mogu “raditi što god žele”. Pristajko je očito pritom mislio na činjenicu da zemlje koje imaju vlastite Leoparde 2 njemačke proizvodnje ne mogu ih isporučivati Ukrajini bez dopuštenja Berlina.

Pristajko je dodao kako se nada da će britanski Challenger 2 stići u isto vrijeme kad i njemački Leopard 2, za koje se predviđa da će biti postavljeni do kraja ožujka ili početka travnja, prema riječima njemačkog ministra obrane. Pristajko je otkrio da je desetak zemalja obećalo Ukrajini tenkove, dodajući da se nada da će biti ponuđeni i francuski Leclerci.

Ukrajina tvrdi da je oborila desetke projektila

  • Ukrajinske snage protuzračne obrane uspjele su oboriti 47 od 55 ruskih projektila koji su jutros lansirani na zemlju, rekao je vrhovni general Valerij Zalužni. Moskva je koristila i hipersoničnu raketu Kh-47 Kinžal, rekao je general Zalužni na svom Telegram kanalu. “Dvadeset nadolazećih projektila oboreno je oko Kijeva. Cilj Rusa ostaje nepromijenjen: psihološki pritisak na Ukrajince i uništavanje kritične infrastrukture. Ali ne možemo biti slomljeni!”, dodao je.

Ruski bombarderi koji su poletjeli iz zračne baze na krajnjem sjeveru Rusije imali su misiju izvršiti udare, rekla je vojska. Rusija je bila prisiljena stacionirati svoje strateške bombardere u bazama dalje od Ukrajine, nakon što je serija napada dronovima za koje je okrivljen Kijev uništila i oštetila nekoliko zrakoplova.

Francuska ministrica vanjskih poslova posjetila Odesu

  • Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna stigla je u ukrajinski grad Odesu s namjerom da naglasi potporu svoje zemlje Kijevu. Colonna je u objavi na Twitteru napisala da je otputovala kako bi “pokazala podršku Francuske suverenitetu Ukrajine, sada kao i prije”. Iako je put odgođen zbog novog vala ruskih napada tijekom noći i u četvrtak ujutro, Colonna se ipak treba sastati sa svojim ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, izvijestila je novinska agencija AFP.

Kraj uzbune za zračni napad

  • Val uzbuna o zračnim napadima u Ukrajini jutros se postupno približava kraju nakon napada raketama i bespilotnim letjelicama diljem zemlje. Prestanak uzbuna događa se otprilike sat vremena nakon što je prijenos uživo iz Kijeva na Sky Newsu prekinut zvukom jake eksplozije.

Njemačka planira Ukrajini isporučiti tenkove do početka travnja

  • Njemački ministar obrane Boris Pistorius izjavio je da Berlin namjerava isporučiti tenkove Leopard 2 koje je obećao Ukrajini najkasnije do početka travnja. “Cilj Leoparda je imati prvu tranšu u Ukrajini do kraja ožujka ili početka travnja”, rekao je Pistorius. Dodao je da će obuka ukrajinskih vojnika na njemačkim borbenim vozilima pješaštva Marder započeti u sljedećih nekoliko dana, a obuka na težim tenkovima Leopard 2 trebala bi početi “malo kasnije”.

Marčenko: ‘Imamo značajne probleme s opskrbom električne energije’

  • Maksim Marčenko, regionalni načelnik Odese, iznio je više detalja o šteti koju su jutros tamo prouzročili ruski napadi. “Zbog oštećenja nekoliko objekata energetske infrastrukture u Odesi i drugim regijama Ukrajine postoje značajni problemi s opskrbom električnom energijom. Energetičari su već krenuli s radovima na sanaciji, no za sanaciju štete trebat će neko vrijeme. Trenutno su ruski avioni u zraku”, rekao je Marčenko, prenosi televizije Suspline.

Patrušev: ‘Slanje tenkova je dio dugogodišnjeg hibridnog rata protiv Rusije’

  • Reuters izvještava da je tajnik ruskog vijeća sigurnosti, Nikolaj Patrušev, rekao u četvrtak da su SAD i NATO strane u sukobu u Ukrajini, te da nastoje odugovlačiti borbe. Govoreći dan nakon što su se Njemačka i SAD dogovorile poslati desetke tenkova u Kijev, Patrušev, jedan od najbližih saveznika predsjednika Vladimira Putina, rekao je da je “ono što se danas događa u Ukrajini rezultat višegodišnjeg hibridog rata koji Zapad vodi protiv Rusije”.

Pistorius: ‘Cilj je skratiti vrijeme nabave oružja’

  • Nedavno imenovani novi njemački ministar obrane, Boris Pistorius, rekao je u četvrtak da će započeti razgovore s obrambenom industrijom već sljedećeg tjedna kako bi se ubrzala nabava oružja i povećala opskrba streljivom. “Moj primarni zadatak sada je ući u razgovore s obrambenom industrijom s ciljem značajnog skraćivanja vremena nabave”, rekao je Reuters novinarima tijekom vojne vježbe u Altengrabowu u istočnoj Njemačkoj.

“Ako pogledate streljivo, tu je i pitanje količine. To je još jedna tema koju ću pokrenuti u svojim razgovorima s obrambenom industrijom, vjerojatno već sljedeći tjedan, ako raspored to bude dopustio”, dodao je.

Černihiv pod hakerskim napadom

  • Vjačeslav Čaus, guverner Černihiva, potvrdio je da je regija pogođena hakiranjem njezinih IT sustava. “Jučer je izveden računalni napad velikih razmjera na službene servere. U svrhu zaštite dio sustava je bio onesposobljen. Stranice regionalnih i lokalnih vlasti privremeno nisu dostupne. Stručnjaci rade na vraćanju sustava. Ovo nije prvi napad, u proteklih godinu dana bilo je na desetke takvih napada”, napisao je na Telegramu.

“Informatičari kažu da je ovaj kibernetički napad bio dobro planiran. Virusni program je ušao u sustav ranije, a tek sada je aktiviran. Srećom, imamo dovoljno sredstava komunikacije i razmjene informacija. Takvi napadi nemaju nikakvog utjecaja na naš rad, osim što je potrebno nešto više vremena za razmjenu informacija” dodao je Čaus.

Prijavljene eksplozije u Hersonu

  • Suspilne, ukrajinska televizija, objavila je nova izvješća o eksplozijama u Hersonu.

Njemački državljanin uhićen zbog prosljeđivanja obavještajnih podataka Rusiji

  • Njemački državljanin uhićen je u zračnoj luci u Münchenu zbog sumnje za izdaju. Muškarac je navodno prosljeđivao obavještajne podatke Rusiji, priopćio je ured glavnog tužitelja. Osumnjičenik, identificiran kao Arthur E, uhićen je u nedjelju po dolasku u Njemačku iz Sjedinjenih Država, rekao je tužitelj u izjavi. Tvrdi se da je suradnik Carstena L, zaposlenika njemačke vanjske obavještajne službe (BND) koji je u prosincu uhićen pod sumnjom da je špijunirao za Rusiju. Vjeruje se da je Arthur E, koji nije zaposlenik njemačke obavještajne službe, ruskoj obavještajnoj službi prenio informacije koje je dobio od Carstena L, prema izjavi tužitelja.

Najmanje jedan ubijen i dvoje ranjenih u raketnom napadu na Kijev

  • Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je na Telegramu da je najmanje jedna osoba ubijena u jutrošnjim napadima. “Kao rezultat udara rakete na nestambenu zgradu u okrugu Holosivskji, trenutno postoje informacije o jednom mrtvom i dvoje ranjenih. Ozlijeđene su liječnici hospitalizirali”, piše gradonačelnik.

Stoltenberg: ‘Borbeni tenkovi napravit će veliku razliku’

  • Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, rekao je da će slanje tenkova u Ukrajinu napraviti “veliku razliku” u sposobnosti zemlje da dobije rat. Stoltenberg je za BBC Radio 4 rekao: “Borbeni tenkovi će napraviti veliku razliku. To će im pomoći da odbiju ruske ofenzive, pomoći im da ponovno zauzmu teritorij, oslobode više ukrajinskih teritorija i da dobiju ovaj rat kako bi prevladali kao suverena neovisna nacija. Stajat ćemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.”

No, Stoltenberg nije želio izričito reći da vrši pritisak na zemlje NATO-a da Ukrajini daju 300 tenkova za koje kažu da su im potrebni za dobivanje rata.

Pogođena su dva energetska objekta u Odesi

  • Vlasti u južnoj ukrajinskoj regiji Odesa kažu da su dva energetska objekta pogođena ruskim projektilima, u najnovijem napadu moskovskih snaga na kritičnu infrastrukturu. “Već postoje informacije o šteti na dva kritična energetska infrastrukturna objekta u Odesi. Ozlijeđenih nema. Snage protuzračne obrane djeluju iznad regije Odese”, rekao je na društvenim mrežama načelnik regionalne vojne uprave Jurij Kruk.

Zapadne zemlje ‘nemaju jasne naznake’ koliko će tenkova dati Ukrajini

  • Zapadne zemlje nisu dale “jasne naznake” koliko će tenkova biti dano Ukrajini, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra obrane Jurij Sak. Govoreći za BBC Radio 4, Sak je rekao kako Ukrajini “treba 300 do 400 tenkova da promijeni igru.

“Ova tenkovska koalicija koja se sastoji od različitih zemalja… Nemamo jasnu naznaku koliko će svaka zemlja osigurati tenkova. Komunicirali smo s našim partnerima da je to broj koji nam treba. Ako želite da raketni teror prestane, trebate dobiti oružje koje će nam omogućiti da porazimo neprijatelja na bojnom polju. Što prije porazimo Rusiju na bojnom polju koristeći zapadno oružje, prije ćemo moći zaustaviti ovaj raketni teror i vratiti mir”, rekao je Sak.

Ukrajinski veleposlanik nazvao incident na Australian Openu “sramotom”

  • Nakon što su gledatelji Australian Opena prošlog tjedna viđeni sa ruskim i bjeloruskim zastavama, ukrajinski veleposlanik u Australiji i Novom Zelandu, Vasil Mirošničenko, zatražio je njihovu zabranu. Organizatori su pristali na njegov zahtjev, no navijači srpskog tenisača Novaka Đokovića okupili su se na stepenicama na ulazu u Rod Laver Arenu u Melbourneu u kojoj se igrao meč.

Ignorirajući zabranu, tamo su pjevali pjesme potpore Srbiji i Rusiji. Imali su zastave Srbije i Rusije s ogromnim likom Vladimira Putina. Bilo je i zastava s ruskim slovom “Z”, zaštitnim znakom ruskih vojnih snaga u invaziji te raznih drugih zastava podrške Rusiji. Među navijačima bio je i tenisačev otac, koji je veselo pozirao i pjevao.

Mirošničenko je na Twitteru taj incident ocijenio sramotnim. “To je cijeli paket. Među srpskim zastavama je: ruska zastava, Putin, Z-simbol, takozvana zastava Donjecke Narodne Republike”, napisao je na Twitteru uz link na video. “To je takva sramota…”

Iznad Kijeva oboreno 15 projektila

  • Gradske vlasti Kijeva izvijestile su da je protuzračna obrana oborila 15 krstarećih projektila koji su išli u smjeru glavnog grada Ukrajine, prema Suspilneu, ukrajinskoj televiziji. Također je objavljeno da neki stanovnici Odese prijavili nestanak vode.

Glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ignat rekao je kako se u ovom valu napada očekuje barem 30 projektila. “Ukupno se očekuje više od 30 projektila koji se već lansiraju na nekoliko područja”, rekao je, pa dodao da je ujutro šest zrakoplova Tu-95 poletjelo i ispalilo projektile.

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, izvijestio je na Telegramu da je u gradu došlo do eksplozija.

Britanci: ‘Rusija možda rotira jedinice u Bjelorusiju na obuku’

  • Jutrošnje dnevno izvješće britanskog ministarstva obrane fokusiralo se na ulogu ruskih saveznika Bjelorusije u obuci njenih snaga. Britansko ministarstvo obrane kaže kako je vjerojatno da je Rusija završila obuku 2. gardijske motostreljačke divizije (GMRD) u Bjelorusiji, koja je provodila obuku od jeseni 2022. godine.

Pretrpjevši ozbiljne gubitke na početku sukoba, “većina 2. GMRD-a sada je prebačena natrag u Rusiju, prije nego što je gotovo sigurno ponovno angažirana u operacijama u Ukrajini”. “Postoji realna mogućnost da se druge ruske postrojbe rotiraju u Bjelorusiju na sličnu obuku i da će Rusija nastaviti s ovim modelom regeneracije i pripreme postrojbi za održavanje svojih snaga u Ukrajini”, zaključuju Britanci.

Uzbune sad u cijeloj Ukrajini, počelo hitno gašenje struje

  • Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom Ministarstvu unutarnjih poslova, objavio je da su zračne uzbune na snazi u cijeloj Ukrajini.

Počelo je i masovno hitno gašenje električne energije diljem zemlje zbog mogućih napada.

Rakete lete kroz Harkivsku oblast i Vinicu

  • “Neke rakete lete kroz Harkivsku oblast, neke kroz Vinicu u zapadnom smjeru. Ostanite u skloništima”, objavile su upravo ukrajinske obrambene snage na Telegramu.

Prema Vinici i Kijevu krenule rakete, objavile ukrajinske oružane snage

  • Ukrajinske obrambene snage upravo su objavile upozorenje na Telegramu: “Rakete u smjeru Vinice i Kijevske regije. Može promijeniti putanju. Ostanite u skloništima. Vjerujemo u protuzračnu obranu”

U Većem dijelu Ukrajine uzbune, očekuje se raketni napad

  • Jutros su se u većem dijelu Ukrajine oglasile uzbune od zračnog napada, a regionalne vlasti upozorile su na mogući raketni napad. Elektroprivreda DTEK priopćila je da provodi hitna isključenja električne energije u glavnom gradu Kijevu, ostatku Kijevske regije, te regijama Odese i Dnjepropetrovska zbog opasnosti od raketnog napada.

Iznad Kijeva oboreni dronovi

  • Kijevska gradska vojna uprava objavila je da je tijekom noći “oko 15 neprijateljskih bespilotnih letjelica oboreno u zračnom prostoru” iznad Kijeva. Ukrajinska vojska priopćila je da su ruske snage izvele neuspješni noćni napad bespilotnim letjelicama, uglavnom gađajući središnje regije i glavni grad.

Zelenski traži rješavanje pitanja deportacija u Rusiju

  • Ukrajinski predsjednik pozvao je višeg dužnosnika Ujedinjenih naroda (UN) da pomogne u pronalaženju načina za rješavanje pitanja koje ukrajinske vlasti osuđuju kao ozbiljnu posljedicu 11 mjeseci rata – deportacije u Rusiju tisuća odraslih i djece. Ukrajina je mjesecima osuđivala izvješća o masovnim deportacijama u Rusiju, često u udaljene regije tisućama kilometara od Ukrajine. Rusija poriče bilo kakvu sugestiju o maltretiranju ili kriminalnim namjerama, opisujući masovna kretanja kao evakuacije. “Potreban je mehanizam za zaštitu i vraćanje ljudi i privođenje na odgovornost svih onih koji su krivi za deportacije. Siguran sam da institucije UN-a mogu pokazati vodstvo u rješavanju toga problema”, rekao je Zelenski. Genocidom je opisao rusku politika zatočeništva i prisiljavanja izbjeglica da uzmu rusko državljanstvo.

Source link: www.telegram.hr