Hoće li socijalisti izdati Vučića: Na koju Dačićevu funkciju se zaboravlja?

foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/EV)

Ivica Dačić i Socijalistička partija Srbije, nemaju potencijal da u novonastalim okolnostima, u kojima se pred Srbiju stavlja francusko-nemački plan o Kosovu, vodi samostalnu politiku, odnosno napusti ili izda svog koalicionog partnera Aleksandra Vučića, lidera SNS, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije. Od SPS se očekuje konstruktivnost i kooperativnost što će socijalisti i ispuniti, kažu sagovornici Danasa.

Budući da su pred Srbijom teške odluke u vezi sa Kosovom, koje najavljuje Vučić, postavljaju se i pitanja hoće li SPS u svemu tome tražiti profit za sebe, kako će se postaviti ukoliko otpor građana i opozicije prema prihvatanju francusko-nemačkog plana u nekom trenutku u budućnosti bude jači i masovniji o očekivanog, ali i hoće li SPS stati uz SNS, svoje koalicione partnere i na eventualnim novim izborima i u slučaju održavanja referenduma o kosovskom problemu ili će se izmaći, ponovo ističući svoju prorusku stranu kao na prošlogodišnjim izborima.

Oprez u odnosu na socijaliste je donekle i opravdan uzimajući u obzir nekadašnje ponašanje Dačića i njegove političke obrte.

S druge strane, socijalisti se u koaliciji sa naprednjacima ne ističu previše i ne naglašavaju sopstvenu politiku u vezi za bilo kojim pitanjem. Dačić u javnim nastupima podržava poteze Vučića u pregovorima sa međunarodnim predstavnicima i postavljanju crvenih linija Beograda.

SPS u raljama SNS: Kakvi su odnosi socijalista i naprednjaka u Nišu, Majdanpeku, Subotici, Jagodini, Užicu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu, Zrenjaninu,Vranju i Šapcu

On ne iskače puno ni kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji, pa se ne očekuje da bude protiv ukoliko Vučić bude odlučio da ih uvede Moskvi.

Dačić je u četvrtak odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno izneo šta su crvene linije, odnosno šta je za nas neprihvatljivo, a to je članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Demostat: Opozicija i vladajuće stranke imaju jednake šanse na eventualnim prolećnim izborima

„To je veoma bitno zato što sam imao prilike da čujem i ocene u Briselu da se Vučić poneo konstruktivno i odgovorno za razliku od Prištine i mislim da je to veoma bitno, da probamo da sačuvamo naše državne i nacionalne interese, ali i da sačuvamo Srbiju od raznih pretnji, ucena, mogućih sankcija i svega onoga što bi moglo da ugrozi budućnost građana Srbije“, rekao je Dačić.

Dušan Spasojević, vanredni profesor Fakulteta političkih nauka, za Danas kaže da deluje da se SPS dosta opreznije postavlja poslednjih dana i da nema uobičajenih samouverenih Dačićevih izjava.

Dačić: Izbori su uvek mogući

– Čini mi se da nema velike razlike između njihove i pozicije SNS jer su vezane višegodišnjom koalicijom. SPS ima mogućnost da pravi izbor, kao i 2008 i 2012, s tim što su sada više vezani za SNS nego pre, tako da ne očekujem neka odsupanja od onoga što će biti Vučićeva politika, niti vidim neki poseban potencijal da SPS utiče na tu odluku, ali ni da vodi samostalnu politiku i da to da neke posebne izborne rezultate – objašnjava on za Danas.

U istraživačko-izdavačkom centru Demostat kažu da je Dačić pragmatičan političar i da će biti na liniji s Vučićevom politikom bez obzira na to koiliko je koristio nacionalističku retoriku u prošloj kampanji.

Kako dodaju SPS će s njim na čelu u ovim okolnostima biti koperativan i konstruktivan a kada ova situacija prođe socijalisti će „preživeti“ i ideološki ostati homogen za razliku od SNS čija ideološka homogenost slabi, što postaje vidljivo na temama Kosova i usklađivanja spoljne i bezbednosne politike sa evropskom.

Dačić: Nisam razgovarao sa Vučićem o novoj funkciji, spekuliše se da preuzimam MUP

Kako pojašnjavaju, SPS je „žilav“ odnosno „žilaviji“ od SNS jer je manji i klijentelistička je stranka koja, za razliku od naprednjaka kojih je oko 700.000, lakše može da namiri svoje članove od SNS. Uz to, podsećaju u Demostatu, činjenica je da bi SPS mogao biti poželjan partner opoziciji koja nije gadljiva na njega bilo da je na levom ili desnom političkom spektru.

U Demostatu navode i to da SPS ima samostali poslanički klub od kojeg u mnogome zavisi stabilnost vladajuće većine, koja bi bez njih bila tanka.

To što SPS s vremena na vreme tabloidi bliski vlasti napadnu, u Demostatu tumače kao pokušaj naprednjaka da ih na taj način oštet jer im ne ide u prilog jak SPS, čiji su ih razultati prošle godine na izborima iznenadili.

Ipak, kako zaključuju u Demostatu nema zasad govora o razlazu SNS i SPS.

Šta znači Dačićeva pozicija koordinatora službi bezbednosti: Vučić eliminiše Stefanovića i rešava se Vulina

Podsetimo, Ivica Dačić, predsednik SPS, se nakon obavljanja funkcije predsednika Narodne skupštine, posle aprilskih izbora ponovo vraća u političku arenu i postaje ministar spoljnih poslova, prvi potpredsednik vlade i koordinator službi bezbednosti, što zahvaljući izbornim rezultatima što Vučićevim kalkulacijama.

Pomenuta funkcija koordinatora službi bezbednosti se u javnosti najmanje pominje.

Hoće li Dačić zaista nadzirati rad službi bezbednosti?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs