Vladin predlog kojim bi se produžio mandat v. d. VDT-a Maji Jovanović, najvjerovatnije neće biti usvojen jer nema podršku DPS-a i DF-a. Upitana smatra li da bi njen profesionalni integritet bio narušen ako bi prihvatila da joj se na taj način produži mandat, Jovanović kaže da o njenom integritetu govore rezultati rada

Kraj za Jovanović, ne i za v. d. stanje

Diskontinuitet može negativno uticati na funkcionisanje VDT-a: Jovanović, Foto: Boris Pejović

Predložene izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu, kojima Vlada traži da se mandat vršioca dužnosti (v. d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) ne ograničava već da može trajati do izbora čelnika Državnog tužilaštva u punom mandatu, najvjerovatnije neće biti usvojene jer za to trenutno nema podrške u Skupštini.

Prema saznanjima “Vijesti”, dva najveća parlamentarna subjekta, Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokratski front (DF), ne gledaju blagonaklono na ideju Vlade, za čiji je prolaz u plenumu presudna podrška jednog od njih.

Predlogom izmjena zakona, koje je inicirao Tužilački savjet (TS) a predložila izvršna vlast, ukinula bi se odredba kojom se propisuje da mandat v. d. VDT- a može trajati šest mjeseci, uz mogućnost jednog reizbora.

Listu su iz DPS-a nezvanično kazali da još nemaju stav o predloženim izmjenama, ali da nisu za to da aktuelna v. d. VDT-a Maja Jovanović, kojoj drugi mandat ističe 5. februara, ostane na toj funkciji, niti da njeno mjesto dođe neko kome je, kako tvrde, “već namješten konkurs u TS”.

Source link: www.vijesti.me