Dok u Kijevu pljušte ostavke i smjene zbog korupcije, Ukrajini se osmjehuje bolja ratna sreća

Rat u Ukrajini
              Dan koji bi Ukrajina mogla pamtiti kao prekretnicu. Zelenski izveo čistku, a Zapad nagli obrat

FOTO: Philipp Schulze/dpa (Photo by PHILIPP SCHULZE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena sve je bliže slanju “značajnog broja” tenkova M1 Abrams Ukrajini, kazala su za Politico dva neimenovana američka dužnosnika. Do ovog razvoja događaja dolazi nakon oklijevanja Njemačke da pošalje ili barem drugim državama odobri da isporuče tenkove Leopard njemačke proizvodnje Ukrajini. Prema informacijama iz Berlina, tamošnje su vlasti bile voljne prestati s oklijevanjem ako bi i Amerikanci odlučili poslati kontingent vlastitih tenkova.

Nakon vijesti da su Amerikanci odlučili udovoljiti Scholzu, što bi Biden, kako doznaje agencija Reuters, formalno trebao objaviti već u srijedu, iz Berlina su odmah zapuhali novi vjetrovi. Kako je javio niz njemačkih medija, kancelar Scholz će također u srijedu u obraćanju Bundestagu objaviti da će Njemačka poslati određeni broj svojih tenkova tipa Leopard 2A6, a istovremeno će dati i dozvolu svim drugim državama koje posjeduju Leoparde da ih isporučuju Kijevu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Za ukrajinsku vojsku bi dolazak tenkova zapadne proizvodnje predstavljao ogroman napredak. Visoki ukrajinski dužnosnici, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog već tjednima mole za tenkove prije nego što Rusi krenu s novom ofenzivom na istoku.

Oklijevao Berlin, ali oklijevaju i Amerikanci

Zaokret u Berlinu, kako tumači u svojoj analizi Politico, predstavlja potencijalno odlučujući trenutak u ratu i otvara vrata široj koaliciji zemalja da šalju tenkove na frontu. Prije samo nekoliko dana, na summitu predstavnika država saveznica Ukrajine u vojnoj bazi Ramstein novi njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da odluke o tenkovima možda neće biti još nekoliko tjedana, a pritom nije bilo jasno ni kakva bi ta odluka mogla biti. Utjecajni njemački tjednik Der Spiegel javlja da bi, nakon ovakvog zaokreta, za početak Nijemci u Ukrajinu poslali 14 primjeraka Leoparda.

Jedan od američkih dužnosnika s kojima su razgovarali novinari Politica kazao je da bi Bidenova administracija mogla odobriti slanje 30 Abramsa za Ukrajinu. Drugi pak za agenciju Reuters navodi da ti tenkovi ipak ne bi bili iz američkih hangara, već bi ih Washington vjerojatno otkupio od trećih država pa ih kroz poseban program, uz određene prepravke, poslao Kijevu. U prvoj bi tranši na bojište moglo biti poslano 30 Abramsa, ali neizvjesno je kada bi do isporuke moglo doći, spominje se da bi proces mogao “potrajati”.

Treći dužnosnik za Politico inzistira da su Amerikanci od početka razmatrali opciju slanja svojih tenkova, iako već neko vrijeme, kritizirajući njemačko oklijevanje, i sami plasiraju priče kako su njihovi Abramsi iz raznih razloga neadekvatni za Ukrajinu, od toga da ih je teško održavati do toga da je teško osposobiti Ukrajince za njihovo korištenje, a pritom kao gorivo koriste kerozin, zbog čega su loš odabir u ovoj fazi rata. To i nije iznenađenje jer slanje takvog ofenzivnog oruđa za Moskvu može predstavljati dosad najjasniji argument za tezu da se u Ukrajini zapravo vodi “proxy” rat, a malo tko bi htio biti prokazan kao “zaraćena” strana i biti na meti moguće ruske odmazde.

Ukrajinci očekuju ukupno oko 100 Leoparda

Bloomberg je ranije u utorak javio da će Njemačka već ovog tjedna dati odobrenje Poljskoj da pošalje svoje Leoparde Ukrajini. I ta bi odluka mogla biti donesena već u srijedu.

Nakon svega, jedan ukrajinski dužnosnik ABC Newsu je rekao da Ukrajina očekuje oko 100 Leoparda iz 12 zemalja. Kijev tvrdi da bi zapadni tenkovi ukrajinskim vojnicima pružili više pokretljivosti i zaštite uoči nove ruske ofenzive koju očekuju uskoro. Također, mogli bi Ukrajini pomoći da vrati dio teritorija koji je zauzela Rusija.

Poplava ostavki i smjena zbog korupcije

Sve ove potencijalno prijelomne vijest koje bi mogle suštinski promijeniti tijek rata dolaze na dan kada je u Ukrajini obavljena velika kadrovska čistka uslijed ogromnog korupcijskog skandala. Nakon što je u nedjelju bio uhićen zamjenik ministra za infrastrukturu zbog sumnje da je primio 400.000 dolara mita za uvoz agregata u rujnu prošle godine, predsjednik Zelenski je najavio smjene niza dužnosnika, a one su, zajedno s nizom ostavki, krenule u utorak.

Zamjenik predstojnika njegova ureda Kirilo Timošenko i zamjenik ministra obrane Vjačeslav Šapovalov dali su ostavke, dok je zamjenik državnog odvjetnika Oleksij Simonjenko smijenjen. “Zahvaljujem predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom na povjerenju i prilici da činim dobra djela svaki dan i svaku minutu”, napisao je Kirilo Timošenko na aplikaciji Telegram. O razlozima ostavke nije govorio, ali ukrajinski mediji javljaju da je od početka rata bio upleten u nekoliko skandala povezanih s korištenjem skupih automobila.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Šapovalov, koji je u ministarstvu obrane bio zadužen za opskrbu postrojbi hranom i opremom, rekao je da ostavku daje zbog “medijskih optužbi” za korupciju koje on i ministarstvo smatraju neosnovanima. U priopćenju samog ministarstva navodi se da je Šapovalovljeva ostavka “vrijedan čin” koji će pomoći očuvanju povjerenja u ministarstvo. Ured ukrajinskog državnog odvjetnika nije naveo razloge smjene gospodina Simonjenka, ali se u priopćenju navodi da je odluka o smjeni odraz “njegove vlastite želje”.

Obnovu cesta dao tvrtki svoje partnerice

U međuvremenu, smijenjena su i petorica guvernera ukrajinskih oblasti (Dnjepropetrovske, Zaporoške, Sumske, Hersonske i Kijevske) te još četvorica zamjenika ministara. Dosadašnji guverner Dnjepropetrovska Valentin Reznjičenko povezuje se s aferom oko obnove prometnica. Prema informacijama ukrajinskih medija, namjestio je natječaj težak desetke milijuna eura tvrtki u suvlasništvu svoje partnerice, koja inače radi kao osobna trenerica. Još trojica guvernera su pod sudskim istragama, a dosadašnji čelnik Kijevske oblasti Oleksij Kuleba navodno je smijenjen radi odlaska na novu funkciju – u ured Zelenskog.

Vlada je razriješila i zamjenika ministra socijalne politike Vitalija Muzičenka i dvojicu zamjenika ministra za teritorijalni razvoj, Ivana Lukerju i Vjačeslava Negodu. Anatolij Ivankevič i Viktor Višnjov, zamjenici pročelnika ukrajinske Uprave za pomorski i riječni promet također su smijenjeni.

Nedavno je, inače, ostavku podnio savjetnik predsjednikove administracije Oleksij Arestovič, nakon što je sugerirao da je do razaranja nebodera u Dnjepropetrovsku došlo nakon djelovanja ukrajinske protuzračne obrane, koja je oborila ruski projektil pa je on pogodio zgradu. Takva teza bila je u suprotnosti sa službenim stavom Kijeva da je ruska vojska zgradu namjerno pogodila.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr