Pratimo 334. dan ruske invazije na Ukrajinu

Rat u Ukrajini
              Uživo. U Hersonsku oblast stiglo rusko pojačanje. Njemačka ministrica: 'Nećemo se usprotiviti slanju tenkova Ukrajini'

FOTO: AFP

Danas je 334. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Njemačka ministrica: Nećemo biti protiv slanja tenkova Ukrajini
  • Ukrajinska vojska: Rusija šalje pojačanje u Hersonsku oblast
  • U veljači zajedničke vježbe mornarica Kine, Rusije i Južne Afrike

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

SAD sumnja da je Rusija naredila bijelim supremacistima da bombardiraju europske političare

  • Rusija je prošle godine naredila bijelim supremacistima da pošalju pisma-bombe na ciljeve u zemljama NATO-a u Europi, vjeruje SAD. Američki obavještajni dužnosnici misle da je skupina pod nazivom ‘Ruski carski pokret’, koja ima vojne centre za obuku u Sankt Peterburgu, htjela preplašiti ukrajinske saveznike.

“Činilo se da su ruski časnici koji su upravljali kampanjom namjeravali držati europske vlade nespremnima i možda testirati proxy skupine u slučaju da Moskva odluči eskalirati sukob”, citirao je New York Times neimenovane američke obavještajne izvore.

Borrell se nada odobrenju dodatne pomoći Ukrajini

  • Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku, rekao je kako se nada da će države članice moći odobriti još 500 milijuna eura novčane pomoći Ukrajini tijekom sastanka ministara vanjskih poslova u ponedjeljak. Govoreći uoči sastanka, Borrell je rekao kako se nada da će članice EU postići dogovor o fondovima koji su dio Europskog fonda za mir.

Zamjenik ukrajinskog ministra o tenkovima Leopard: ‘Možda je vrijeme da ubrzamo proces?’

  • Andrij Melnik, zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova, prozvao je Njemačku u kontekstu slanja tenkova Leopard Ukrajini. “Samo ljubazni podsjetnik: Ukrajina je službeno zatražila od Njemačke isporuku tenkova Leopard 3. ožujka 2022., sedmog dana nakon što je Rusija započela rat… Danas je 334. dan barbarskog ruskog rata. Možda je vrijeme da ubrzamo proces?”, napisao je na Twitteru.

Podsjetimo, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock jučer je rekla da Njemačka “neće biti protiv” odluči li Poljska poslati Ukrajini tenkove Leopard.

U veljači zajedničke pomorske vježbe Kine, Rusije i Južne Afrike

  • Ruski ratni brod naoružan hipersoničnim krstarećim oružjem nove generacije sudjelovat će u zajedničkim vježbama s mornaricama Kine i Južne Afrike u veljači, objavila je ruska državna agencija Tass. Riječ je o fregati tipa Admiral Groškov. Vježbe će se održavati od 17. do 27. veljače kod Južne Afrike te imaju za cilj ojačati odnose između Južne Afrike, Rusije i Kine, objavila je još u četvrtak vojska Južne Afrike. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavro stigao je jučer u radni posjet Južnoj Africi.

Maroko navodno poslao tenkove Ukrajini

  • Maroko je navodno poslao nepoznat broj borbenih tenkova T-72B u Ukrajinu, prema ukrajinskim oružanim snagama, javlja The Guardian. Riječ je o tenkovima koje je Maroko izvorno kupio od Bjelorusije.

Ukrajinska vojska: Rusija poslala pojačanje u Hersonsku oblast

  • Rusija je poslala pojačanje u Hersonsku oblast, koja se nalazi na jugu Ukrajine, objavio je Glavni stožer ukrajinskih Oružanih snaga. Prema njihovim navodima, vojnici su stigli u naselja Vinohradove i Brilivka između 18. i 21. siječnja, opremljeni pješačkim oružjem i pancirnim prslucima. Vojna oprema, tvrde, nije stigla.

Njemačka ministrica: Nećemo biti protiv slanja tenkova Ukrajini

  • Njemačka “neće biti protiv” odluči li Poljska poslati Ukrajini tenkove Leopard koje potonja uporno traži, ako Varšava zatraži odobrenje za to, rekla je u nedjelju njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. “Ako zatraže to od nas, nećemo biti protiv”, rekla je ministrica iz stranke Zelenih koja sudjeluje u koalicijskoj vladi sa socijaldemokratima Olafa Scholza.

“Zasad zahtjev nije poslan” iz Poljske, koja treba Berlinu poslati službeni zahtjev, dodala je ministrica u razgovoru za francusku mrežu LCI u Parizu. Njemačka vlada je pod sve većim pritiskom da pošalje Ukrajini teške tenkove Leopard koji bi mogli utjecati na odnos snaga na bojišnici. “Shvatila sam koliko su ti tenkovi važni, toga smo potpuno svjesni”, dodala je Baerbock.

Poljska i Finska su predložile da pošalju Leoparde koje posjeduju, ali moraju dobiti službeno odobrenje Berlina za izvoz. Olaf Scholz se dosad nije htio očitovati o tim neizravnim isporukama, kao ni o izravnoj isporuci Leoparda s njemačkih skladišta.

Source link: www.telegram.hr