Podijeli : 0

OGLAS

Navodno hakovan Putinov ideolog: Dodik može uraditi mnogo, RS centralno mjesto Vijesti Autor:N1 BiH20. jan 202321:56 Podijeli :

Navodno hakovan Putinov ideolog: Dodik može uraditi mnogo, RS centralno mjesto

Izvor: Canva/Fars Media Corporation

Iako je glavni ruski ideolog, Aleksandar Dugin je dozvolio da bude ishakovan, što je dovelo do «curenja» više od 100.000 mailova. Prepisku glavnog stratega Kremlja Dugina i njegovih najbližih saradnika otkrila je hakerska grupa Šaltaj Boltaj za koju se vjeruje da je bliska Ukrajincima. U ‘hrpi’ mailova razmenjuju se informacije kako pojačati ruski uticaj posebno u Evropi, a desetak prepiski se odnosi na Srbiju, Balkan i BiH.

Grupa “Šaltaj Boltaj” ishakovala je nekoliko godina Duginovih prepiski zaključno sa krajem 2018. i početkom 2019. godine. Navedeni planovi se nisu promijenili i danas smo svjedoci tada napisanih strategija. Sa različitih Duginovih adresa otkriva se da je adekvatan odgovor na tešku situaciju u Novorusiji (veći dio Ukrajine po tumačenju Kremlja) zapravo stvaranje nestabilnosti i učvršćivanje Rusije na Balkanu.

– Odgovor Zapadu je udarac na Balkanu – jasan je Dugin.

On piše:

– U sadašnjoj akutnoj fazi konfrontacije rusko-pravoslavnog pola i Zapada, a posebno u svjetlu ukrajinske drame i očajničke bitke za Novorusiju, logično bi bilo uzvratiti udarac na Balkanu. Republika Srpska zauzima centralno mjesto u strateškoj arhitekturi Balkana. Ako tamo počne, pokrenuće se svi procesi u regionu.

Izlaz za Rusiju: Sukob sa Zapadom na Balkanu

Putinov strateg preporučuje da treba ići na početak procesa “ponovnog ujedinjenja sa Srbijom” i razmještati ruske baze. Zaključuje da je izlaz za Rusiju u sukobu sa Zapadom i Amerikom – balkanski prodor.

– To bi moglo iz korjena da promijeni svu politiku u samoj Srbiji… Približavanje Srbiji, ulazak u novu etapu njene historije, ovoga puta biće jedinstvena šansa za Rusiju da ojača svoje pozicije u Evropi. Sasvim prirodno, može se postaviti pitanje razmještanja ruskih vojnih baza na teritoriji Srbije i/ili Republike Srpske. Amerikanci su uspostavili direktnu kontrolu nad preostalim teritorijama bivše Ukrajine, Rusiji ne preostaje ništa drugo nego da izvede balkanski prodor – navodi Dugin.

Dodik idealan za rusku kontraofanzivu

Među političarima o kojima Dugin piše gotovo romantičarskim jezikom je Milorad Dodik. Navode o Dodiku i Srbiji Dugin naslovljava sa “srpski horizonti ruskog proljeća”.

– Generalno, geopolitika već sugeriše plan akcije – navodi Putinov strateg i ističe da očekuje da se Republika Srpska odvoji.

Dugin navodi da su Srbi najpouzdaniji prijatelji na Balkanu, a Dodik je idealan za kontraofanzivu slovenskog pravoslavnog svijeta. O Dodiku Dugin navodi između ostalog da je “oprezan i suptilan političar”.

Dodik je krenuo svojim putem u borbi za srpski narod. Pristao je na neke od zahtjeva Zapada, ograničavajući srpski nacionalizam, ali samo da bi koncentrisao snage, obnovio „Republiku Srpsku“ i stvorio efikasnu infrastrukturu neophodnu za eventualnu nezavisnost. Zato upravo tamo, kao i u Kosovskoj Mitrovici, Srbi još uvek strasno vole Rusiju, vjeruju u nju i u sebe (uostalom, „ima dvjesta miliona Srba i Rusa“, kao što zna svaki pravi Srbin)… Takođe se priprema, a sve nevladine organizacije, prije svega mreže Džordža Soroša, glavnog sponzora „obojenih atlantističkih revolucija“, stavljaju se u punu borbenu gotovost. Ali ni patriotske snage ne spavaju. Prema jednoj verziji, u Banjaluci su vidjeli neke prepoznatljive ličnosti iz redova krimskih „uljudnih ljudi”, predstavnike baš onih „dvjesto miliona – Srba i Rusa” – navodi Dugin.

Dugin pita i odgovara:

– Šta možemo očekivati od Miroslava Dodika? Mnogo.

Aleksandar Dugin je u biografiji opisan kao ruski filozof, geopolitičar i književnik. Ipak, na kraju najvjerniji opis je ideolog ruskog ultranacionalizma i Putinov strateg čije se ideje koje nameće kad tad ostvare. Poznavaoci prilika smatraju da je to upravo slučaj sa Ukrajinom. Njegova kćerka Darja ubijena je 23. avgusta 2022 u eksploziji bombe u automobilu za koju se vjeruje da je bila postavljena Putinovom strategu. Ruske vlasti za smrt Duginove optužile su vlasti Ukrajine prenosi Blic. 

Važna napomena: Autentičnost mailova nije potvrđena!

Source link: ba.n1info.com