Pratimo 330. dan ruske invazije na Ukrajinu

Rat u Ukrajini
              Uživo. Njemačka nudi Ukrajini tenkove ako ih pošalju i Amerikanci; Medvedev opet prijeti nuklearnim ratom

FOTO: AFP

Danas je 330. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Britanci: ‘Rusi u Ukrajinu vjerojatno šalju tenkove T-14 Armata’
  • SAD vjeruje da će Njemačka poslati Leoparde Ukrajini
  • Berlin objavio uvjet za slanje Leoparda Ukrajini
  • Zelenski o padu helikoptera: ‘To je ogroman gubitak za državu’
  • Zelenski kritizirao njemačka oklijevanja: ‘Dajte nam oružje’
  • Švedska šalje Ukrajini borbena oklopna vozila i sustav Archer

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Peskov: ‘Nije dobro za Europsku sigurnost’

  • Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov danas je komentirao ukrajinske napade na Krim poručivši da oni mogu biti jako opasni:. Peskov se na to osvrnuo nakon što je New York Times pisao da su američki dužnosnici sve bliže ideji da pomognu Kijevu s napadima na Krim.

Reuters prenosi kako je Peskov kazao: “To znači podizanje sukoba na novu razinu što ne sluti na dobro za europsku sigurnost.” Peskov je komentirao i navode Medvedeva o nuklearnom ratu, rekavši da je to. skladu s nuklearnom doktrinom Moskve.

Švedska šalje Ukrajini borbena oklopna vozila i sustav Archer

  • Švedska vlada objavila je u četvrtak da će poslati novu pošiljku vojne pomoći Ukrajini koja će uključivati borbena oklopna vozila te je naredila svojim oružanim snagama da pripreme pošiljku topničkog sustava Archer. Oružje je vrijedno 429 milijuna američkih dolara i uključivat će i protutenkovsko oružje NLAW.

“Vojna pomoć Ukrajini apsolutno je ključna”, rekao je premijer Ulf Kristersson novinarima. “Ukrajinske želje jako su utjecale za našu odluku”. Švedska će poslati oko 50 borbenih oklopnih vozila Type 90. Vlada nije rekla koliko će sustava Archer poslati.

Pred prezentaciju pomoći u četvrtak, Švedska je najavila oko 5 milijardi švedskih kruna vojne pomoći Ukrajini i nekoliko pošiljki humanitarne opreme. Švedska u ovom polugodištu predsjeda EU-om i zatražila je članstvo u NATO-u zajedno s Finskom. Švedska ima 48 samovoznih topničkih sustava Archer koje Ukrajina već dugo traži.

Zelenski: ‘Putin možda nije živ’

  • Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas se obratio okupljenima u na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, gdje iznio dosta neočekivanu teoriju. Rekao je kako nije skroz siguran da je ruski predsjednik Vladimir Putin još živ.

“Ne razumijem o kome i čemu govoriti. Nisam siguran da je predsjednik Rusije, koji se ponekad pojavljuje, da je to on. Nisam skroz siguran da je on živ i da on donosi odluke, odnosno tko donosi odluke tamo. Kakvi su to ljudi? Nemam takve informacije”, kazao je. Kazao je kako mu nije jasno tko EU liderima jedan dan može “obećati jedno, a a već sutradan pokrenuti invaziju”. “Ne razumijem s kakvim to ljudima imamo posla. Kada govore o mirovnim pregovorima, ja ne razumijem s kim bi to bilo”, dodao je.

Wagner zauzeo selo kraj Bahmuta

  • Osnivač plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin objavio je u četvrtak da su zauzeli selo nadomak Bahmuta koji mjesecima opsjedaju no priznao je da taj grad neće tako brzo pasti pri čemu je jasno pohvalio organiziranost ukrajinskog otpora. U audio poruci objavljenoj na svojoj stranici, Prigožin je rekao “Možemo sa sigurnošću reći da je naselje Kliščivka, jedno od većih predgrađa Bahmuta, potpuno pod nadzorom postrojbi Wagner”.

KIiščivka, koja je prije rata imala oko 400 stanovnika, nalazi se 9 kilometara od središta Bahmuta koji Wagnerovci mjesecima pokušavaju osvojiti. Prigožin je, međutim, priznao da Wagner neće uspjeti tako brzo poraziti ukrajinske snage. “Protivno različitim ocjenama da ukrajinske oružane snage bježe iz Artemovska (što je ruski naziv za grad Bahmut), to nije točno”, napisao je.

“Ukrajinske snage rade učinkovito, skladno. Od njih trebamo mnogo naučiti”, objavio je. “No u svakom slučaju vojnici Wagnera napreduju, metar po metar”, ustvrdio je. Prošlog tjedna Wagner je objavio da je osvojio rudarski gradić Soledar sjeveroistočno od Bahmuta, a što je Moskvi važno kao korak do opkoljavanja Bahmuta. Prigožin redovito izravno ili manje izravno kritizira propuste u zapovjednom lancu regularne ruske vojske koja je pretrpjela niz poraza u agresiji na Ukrajinu.

Medvedev opet prijeti nuklearnim ratom

  • Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i premijer ponovno se javio prijeteći nuklearnim ratom. Na Telegramu je poručio da će NATO u bazi Ramstein raspravljati o novim taktikama i strategijama te slanju oružja Ukrajini. Ocijenio je da se to događa odmah iza Davosa gdje se ponavljalo da “Rusija mora izgubiti da bi se postigao mir.”

“Nikada im ne padne izvući elementarni zaključak iz ovoga: poraz nuklearne sile u konvencionalnom ratu može izazvati nuklearni rat. Nuklearne sile nisu izgubile velike sukobe o kojima im je ovisila sudbina. To bi svima trebalo biti očito. Čak i zapadnim političarima koji zadržavaju bar neki trag inteligencije”, kazao je.

FSB pokrenuo postupak protiv Amerikanca, sumnjiče ga za špijunažu

  • Rusija je pokrenula kazneni postupak protiv američkog državljanina zbog sumnje u špijunažu, priopćila je u četvrtak Federalna sigurnosna služba Rusije (FSB). FSB nije otkrio identitet osobe i nije naveo je li osumnjičenik uhićen. “Federalna služba sigurnosti Ruske Federacije pokrenula je kazneni postupak protiv državljanina SAD-a na temelju kaznenog djela iz članka 276. Kaznenog zakona Ruske Federacije – ‘Špijunaža’”, navodi se u priopćenju FSB-a. “Amerikanac je osumnjičen za prikupljanje obavještajnih podataka o biološkim temama usmjerenima protiv sigurnosti Ruske Federacije”, objavio je FSB, ali nije objasnio prirodu optužbi.

Zelenski kritizirao njemačka oklijevanja: ‘Dajte nam oružje i vratit ćemo naše zemlje’

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je oklijevanja Njemačke da odobri isporuku teških tenkova jer to “nije dobra strategija”. “Postoje trenuci kada se ne smije oklijevati niti uspoređivati. Kada netko kaže ‘isporučit ću tenkove ako to učini netko drugi’”, rekao je Zelenski kao sudionik videokonferencije održane tijekom doručka na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu.

Time je komentirao medijske informacije da je Berlin spreman odobriti isporuku svojih tenkova Leopard, ako Sjedinjene Države pristanu isporučiti napredne tenkove Abrams. Iz američkih izvora doznaje se da bi Washington trebao odobriti oklopna vozila Stryker Ukrajini, ali nije za to da šalje vlastite tenkove, uključujući M1 Abrams. “Mislim da to nije dobra strategija”, rekao je Zelenski.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Naš cilj je osloboditi cjelokupni teritorij”, rekao je ukrajinski čelnik u video obraćanju. Ukrajina će vratiti pod svoj nadzor poluotok Krim što ga je Rusija anektirala 2014., rekao je nadalje Zelenski. Zapadne partnere zato je pozvao da mu pošalju više oružja. “Krim je naša zemlja, naš teritorij, naše more i naše planine. Dajte nam oružje i vratit ćemo naše zemlje”, poručio je. “Nemamo vremena, svijet nema vremena”, upozorio je Zelenski.

Charles Michel na putu za Kijev

  • Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je u četvrtak da je na “putu za Kijev.” Tamo će razgovarati o novim mjerama potpore Ukrajini s predsjednikom Volodimirom Zelenskim koji je zatražio brže isporuke oružja. Dvojica čelnika razgovarat će o “konkretnim mjerama (…) kako bi Ukrajina bila snažnija”, izjavio je Charles Michel u poruci na Twitteru. Saveznici NATO-a obećali su Kijevu “snažniju podršku isporukama teškog i modernijeg oružja” oružja kako bi se ukrajinski vojnici mogli suprotstaviti ofenzivama Rusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ponovio je svoj poziv saveznicima da mu pošalju borbene tenkove te je zamolio da se poveća “brzina donošenja odluka” koje se tiču takvih dostava. Strane zemlje iznova su se pokazale kao previše “neodlučne” u svome djelovanju da se suprotstave Rusiji, čak iako su naposljetku povukle ispravne odluke.

Britanci: ‘Rusi u Ukrajinu vjerojatno šalju tenkove T-14 Armata, primarno zbog propagande’

  • Britansko ministarstvo obrane javlja kako Rusija razmatra slanje malog broja novih tenkova T-14 Armata u Ukrajinu. Satelitske slike s kraja prosinca su pokazale da su ti tenkovi na terenu za trening na jugu Rusije. Tome su prethodile vijesti u provladinim medijima koje su tvrdile da se T-14ice pripremaju za slanje na bojište. No, nije jasno jesu li već ti tenkovi u Ukrajini. Britanci dodaju da je to “odluka visokog rizika za Rusiju.” Preciziraju: “Jedanaest godina u razvoju, ovaj program rezultirao je kašnjenjem, smanjenjem u planiranoj veličini flote i izvještajima o problemima u proizvodnji. Logistika je dodatan izazov jer je T-14 veći i teži od drugih ruskih tenkova.” Zaključuju da će Rusija, ako pošalje te tenkove u Ukrajinu to napraviti “primarno iz propagandnih razloga.” Ocjenjuju da je broj proizvedenih komada nizak i da je malo vjerojatno kako će zapovjednici imati povjerenje u ovo vozilo na terenu.

SAD vjeruje da će Njemačka poslati Leoparde Ukrajini

  • Američki ministar obrane Lloyd Austin kazao je da će “pritisnuti Nijemce” da pošalju tenkove Leopard Ukrajini u “ključnom trenutku.” Dodao je: “Jako smo optimistični i vjerujemo da ćemo napredovati po ovom pitanju do kraja tjedna.” Austin je u Njemačkoj gdje će se sastati s novim ministrom obrane Njemačke, Pistoriusom.

SAD odlučuje o 2,5 milijarde dolara pomoći Ukrajini

  • SAD donosi zadnje odluke o 2,5 milijarde dolara pomoći Ukrajini. Radi se o ogromnom vojnom paketu pomoći u kojemu će, po prvi put, biti i oklopna borbena vozila Stryker, kazala su dva izvora za CNN. O paketu još nije odlučeno ali se očekuje donošenje odluke do kraja tjedna. Jedan je to od najvećih paketa od početka rata, a u njemu će uz Strykere biti i Bradleyi. To je značajan porast u slanju oklopnih vozila koje SAD šalje Ukrajini. Na popisu vozila za slanje Ukrajjini su i MRAP-ovi, taktička vojna vozila napravljena da izdrže napade eksplozivnim napravama.

Stoltenberg vjeruje da će Turska finalizirati proces odobrenja ulaska Švedske i Finske u NATO

  • Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg kazao je kako vjeruje da će Turska finalizirati proces odobrenja ulaska Švedske i Finske u NATO. No, dodao je i kako ne zna kada će to biti. “To bi bio najbrži ulazak u NATO u modernoj povijesti. Inače, to traje godinama. Manje je od godine dana otkako su se Finska i Švedska odlučile pridružiti”, kazao je u Davosu.

Kijev istražuje pad helikoptera, Zelenski: ‘To je ogroman gubitak za državu’

  • Jučer se srušio helikopter u kojemu je bio ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski. Srušio se kraj vrtića i stambene zgrade o Brovariju. Poginulo je 14 osoba, uključujući ministra i druge dužnosnike ministarstva unutarnjih poslova a poginulo je i jedno dijete. Još 25 osoba je ranjeno, uključujući 11 djece. Volodimir Zelenski je u noćnom obraćanju rekao da je otvorena istraga kako bi se razjasnile okolnosti nesreće. “Ministar, njegov zamjenik njihove kolege koje su poginule u nesreći nisu ljudi koje je moguće lako zamijeniti. To je ogroman gubitak za državu”, kazao je i izrazio sućut obiteljima poginulih.

Berlin će dopustiti izvoz njemačkih tenkova u Ukrajinu ako SAD pošalje svoje tenkove

  • Njemačka će dopustiti da se Ukrajini pošalju tenkovi njemačke proizvodnje kako bi pomogli zemlji u obrani od Rusije ako se SAD složi da će poslati svoje tenkove, rekao je izvor iz njemačke vlade Reutersu. Njemački kancelar Olaf Scholz proteklih je dana iza zatvorenih vrata nekoliko puta to naglasio, rekao je izvor, govoreći pod uvjetom anonimnosti. Zapadni saveznici će se sastati u američkoj zračnoj bazi u Njemačkoj u petak kako bi ponudili više oružja Ukrajini.

Fokus je posebice na Njemačkoj, koja ima moć veta na bilo koju odluku o slanju tankova Leopard, koji se nalaze diljem Europe u zemljama NATO članicama i za koje se smatra da su najprikladniji za Ukrajinu. Berlin kaže da će odluka biti prva na rasporedu Borisa Pistoriusa, novog njemačkog ministra obrane. Pistorius će u četvrtak ugostiti američkog ministra obrane Lloyda Austina.

Američki dužnosnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekli su da se sljedeće očekuje da administracija Joea Bidena odobri oklopna vozila Stryker Ukrajini, no da nije za to da šalje vlastite tenkove, uključujući i M1 Abrams. Ovaj tjedan, Britanija je povećala pritisak na Berlin time što je postala prva zapadna zemlja koja je poslala zapadne tenkove, obećavši eskadron svojih Challengera, no za Leoparde se tvrdi da su najbolja opcija za Ukrajinu. The Wall Street Journal, citirajući više njemačke dužnosnike, prvi je izvijestio o uvjetima Berlina o isporuci svojih tenkova. Süddeutsche Zeitung i Bild su također prenijeli vijest.

Source link: www.telegram.hr