Predsednik Srbije sa šeficom UNMIK-a: Nastavak angažmana UNMIK na KiM neophodan, pre svega, zbog permanentne nestabilnosti

foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Smatramo neprihvatljivim učestale napade na Srbe, njihovu imovinu i nasleđe, zbog čega je blagovremena reakcija, kao i osuda provokacija od Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice ključna, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučuć u razgovoru sa šeficom UNMIK Karolin Zijade.

Za Srbiju je od suštinskog značaja da se pitanje Kosova i Metohije i dalje razmatra u Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, prevashodno kako bi međunarodna zajednica bila transparentno informisana o situaciji na terenu, rekao je Vučić, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Vučić je istakao da se Srbija dosledno i u kontinuitetu zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu pravno obavezujuće rezolucije 1244 Saveta bezbednostio UN, kojom je uspostavljen i UNMIK.

Vučić je, takođe, rekao da je nastavak angažmana UNMIK na Kosovu i Metohiji neophodan, pre svega, zbog permanentne nestabilnosti koja obiluje brojnim incidentima.

Vučić se sastao sa šeficom Misije UNMIK-a

Beograd je u potpunosti posvećen dijalogu o čemu svedoči i pokazana volja za nastavak pregovora u Briselu, kao i ukupni napori u potrazi za rešenjem krize koju je nametnula prištinska strana preduzimanjem jednostranih poteza, naveo je Vučić.

Srbija će uspeti da sačuva mir i stabilnost, rekao je Vučić i istakao da je Beograd posvećen unapređenju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi procesu pomirenja.

Zijade je rekla da UNMIK, u skladu sa svojim mandatom, poštuje Povelju UN i Rezoluciju 1244, kao i da se zalaže za poštovanje svih međunarodnih sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs