Vilijam Voker na Kosovu, sastao se sa čelnicima PSD

Arhiva Foto: Foto: EPA/ ANJA NIEDRINGHAUS

Dva dana uoči obeležavanja 24. godišnjice događaja u Račku, ali i dva dana nakon što je kosovska vlada izdvojila budžet za promociju njegove knjige, bivši ambasador OEBS-a, Vilijam Voker, posetio je Kosovo. On je danas obišao prostorije Socijaldemokratske partije i sastao se sa njenim rukovodstvom, saopštili su iz ove stranke.

Kosovska vlada izdvojila je na sednici 11. januara 70,000 evra za promociju knjige o Račku Vilijama Vokera (William Walker). Odluku je podržao ceo vladin kabinet osim novoimenovanog ministra za zajednice i povratak, Nenada Rašića, koji je, prema izveštajima medija, bio uzdržan.

Kosovski premijer je kazao da će knjiga opisati događaje u Račku predstavljene sa Vokerove tačke gledišta, ispričane iz njegove lične perspektive kao šefa verifikacione misije EU.

Izdvajanje novca za, kako je potvrđeno, uređivanje, istraživanje, pisanje, prevod i štampanje knjige, ali i poseta njenog autora Kosovu, stižu uoči obeležavanja 24. godišnjice od masakra u Račku.

Voker je danas obišao prostorije Socijaldemokratske partije i sastao se rukovodstvom ove stranke, o čemu je PSD izvestio na svojoj Fejsbuk stranici, premda ne precizirajući o čemu su razgovarali.

Vokera su opisali kao važnu ličnost „za istinu o ratu na Kosovu“, poručivši da ne samo da je bio svedok „masakra u Račku, već i davao glas žrtvama kojih više nije bilo“.

„Uprkos ratu – mir, uprkos užasu – perspektiva. To je bila vizija koju je zastupao ambasador Vilijam Voker. Tu potrebu imamo i danas, u političkoj situaciji u kojoj se nalazimo“, poručili su iz PSD-a, dodavši da su počastvovani njegovom posetom.

Podsetimo, Vilijam Voker je kao nekadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a 15. januara 1999. okarakterisao Račak kao mesto masakra nad nedužnim civilima koje su izvršile jugoslovenske, odnosno srpske snage, što je poslužilo kao neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO-a.

Događaj koji se zbio 15. januara 1999, i 23 godine kasnije jedna je od najosetljivijih tema za srpsku i albansku javnost. Za kosovske Albance, veći deo regiona i zapadne vlade, radi se o masakru 44 civila, za zvaničnu srpsku stranu, u pitanju je bio oružani sukob između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca tokom akcije policije u opštini Štimlje.

Posebno osetljivo i bolno za srpsku javnost je sećanje na Račak kao povod za bombardovanje, a za Albance to što Srbija negira zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs