Derek Šole u Prištini odvojeno sa Kurtijem i Osmani, sastaće se i sa opozicijom

foto: Stejt department, zvanična fotografija

Viši savetnik Stejt departmenta Sjedinjenih Američkih Država Derek Šole danas će u Prištini razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Sastanak Šolea i Vjose Osmani biće održan u 13:30, a sa Kurtijem u 14:30. Šole će se, prema najavama iz Prištine, sastati i sa predstavnicima opozicije, preneo je Kosovo onlajn.

Šole danas počinje trodnevnu posetu Zapadnom Balkanu posetom Skoplju, odakle će doći u Prištinu.

Sutra će posetiti Beograd, gde će sa rukovodstvom Srbije razgovarati o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da će on takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedelju, 8. januara, najavljujući sastanak sa Derekom Šoleom, ocenio da je on „veoma važan čovek“ i da će sa njim imati važne razgovore“.

Ko je zvaničnik SAD Derek Šole koji je u telefonskom razgovoru sa Kurtijem tražio odlaganje odluke o tablicama

„On nema nikoga ko mu naređuje u Stejt departmentu, možda samo (savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD) Džejk Saliven. Reč je o veoma važnom čoveku“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs