Podijeli : 0

OGLAS

I građani mogu pomoći obnovu jednog od najprepoznatljivijih simbola Mostara Vijesti Autor:Đenana Kaminić-Puce10. jan 202320:23 Podijeli :

I građani mogu pomoći obnovu jednog od najprepoznatljivijih simbola Mostara

Izvor: N1

«Neka bude svjetlost nad Mostarom» naziv je humanitarne akcije koju je pokrenula Eparhija zahumsko-hercegovačka, preko Fondacije „Sveti Vukašin“ kako bi se pomogla obnova Sabornog hrama u Mostaru, u koji je više od mjesec dana u mraku zbog devastacije elektroinstalacija. Štete se još uvijek zbrajaju, no očekivanja su da bi već krajem mjeseca crkva ponovo mogla biti osvijetljena. No, kraj obnove ovog hrama koji traje skoro 13 godina, još uvijek se ne nazire.

“Neka bude svjetlost nad Mostarom” naziv je humanitarne akcije koju je pokrenula Eparhija zahumsko-hercegovačka, preko Fondacije „Sveti Vukašin“ kako bi se pomogla obnova Sabornog hrama u Mostaru, u koji je više od mjesec dana u mraku zbog devastacije elektroinstalacija. Štete se još uvijek zbrajaju, no očekivanja su da bi već krajem mjeseca crkva ponovo mogla biti osvijetljena. No, kraj obnove ovog hrama koji traje skoro 13 godina, još uvijek se ne nazire.

Nakon devastacije Saborne crkve koja je uznemirila pripadnike srspske zajednice u Mostaru, bez čekanja se krenulo u sanaciju štete, kako bi se zvona, satovi i svjetla crkve što prije osposobila. Da proces nije lagan, potvrđuju elekričari koji skoro pa svakodnevno pokušavaju povezati više hiljada metara pokidanih kablova.

“U zvoniku smo popravili 50 posto što se da dokučiti, bez skele smo sada nemoćni, ali koristimo kanale u crkvi, provlačimo se da ne bi mi oštetili maltere jer se to ne može ispopravljati”, pojasnio nam je električar Danijel Mehić.

I dok MUP radi na otkrivanju počinitelja, Sabornoj crkvi pristižu donacije. Topla riječ i finansijska podrška ohrabrila je i unijela optimizam, poručuje mostarski paroh. Cijeli slučaj iznjedrio je, tvrdi, i mnogo dobrih stvari, dobrih poruka građana Mostara i šire.

“Najznačajnija i prva podrška stigla je od Vlade RS u iznosu od 100.000 KM, Grad Mostar izdvojio je 20.000 KM, Jevrejska zajednica 20.000 KM, mostarski muftija je dao svoj prilog kao i Mitropolija crnogorsko-primorska”, naveo nam je mostarski paroh Kojić.

Svoj prilog mogu dati i svi ostali građani do kraja mjecesa, putem humanitarne akcije koju je pokrenula Eparhija zahumsko-hercegovačka.

“Pozivom na broj 1401 donirate 2 KM za obnovu crkve u Mostaru ili uplatom na žiro račun Crkvene opštine Mostar”, pojasnio je Lakić iz Fondacije “Sveti Vukašin”.

Stand up: Obnova crkve teče jako sporo, ona traje više od desetljeća, no kako smatraju jedini siguran put do završetka izgradnje saborne crkve jeste da se u taj proces uključe predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

Samo zajedničkim snagama, radovi na nekad najvećoj pravoslavnoj bogomolji na Balkanu, nacionalnom spoemniku BiH i simbolu srpskog identiteta Mostara, može biti završen, smatra mostarski vijećnik Milivojević, zbog čega upućuje apel.

Više u priči Đenane Kaminić – Puce.

Source link: ba.n1info.com