Bocan-Harčenko: Serija etnički motivisanih napada lokalnih Albanaca na Srbe je alarmantna

foto BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Podrška Zapada dovodi do zaoštravanja sukoba u Ukrajini i nepriznatoj republici Kosovo, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, prenosi agencija Tass.

Kako navodi Tass u saopštenju koje im je dostavljeno iz ruske ambasade u Beogradu, Bocan-Harčenko ističe da nekolicina predstavnika EU koji su, čini se, pokušali da komentarišu zločine na Kosovu, zataškavaju okolnosti onoga što se dogodilo.

– Dakle, kako je rekao ambasador Rusije, dele odgovornost za nastavak politike Prištine zastrašivanja srpskog stanovništva i posledično, njihovog proterivanja sa ove teritorije.

„Isto tako, Zapad zatvara oči pred tragedijom u Donbasu i varvarskim granatiranjem civila od strane ukrajinskih radikala. Kijevski režim je ubio mnogo dece iz oružja koje su isporučile Sjedinjene Države i zemlje EU. Nehumanost Zapada je neograničena kao i široko rasprostranjeno uživanje u zverstvima njihovih štićenika“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, serija etnički motivisanih napada lokalnih Albanaca na Srbe na Kosovu tokom božićnih praznika, među kojima je i jedno 11-ogodišnje dete, je alarmantna i zastrašujuća.

„Prištinski radikali, predvođeni lokalnim premijerom Kurtijem, nastavljaju da podstiču srbofobična raspoloženja pod pasivnim okom Zapada. U tom kontekstu, želim da napomenem da je odbijanje kosovskih snaga KFOR da udovolje zahtevu Beograda da pošalju srpske policajce i vojnike na Kosovo da osiguraju bezbednost sunarodnika po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN besramno preneto 6. januara uveče, neposredno posle napada kosovskog Albanca na srpsku decu“, dodao je Bocan-Harčenko.

U petak je jedan Albanac ranio dvojicu Srba, među kojima i maloletnika, tokom proslave Badnje večeri. Pucnjava iz automobila u pokretu u blizini grada Štrpca. Dečak star 11 godina i mladić od 21 godine prevezeni su u bolnicu sa umerenim povredama.

Vučić: Kfor smatra da nema potrebe za povratkom vojske Srbije na KiM, negativan odgovor poslat na Badnji dan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su međunarodne bezbednosne snage na Kosovu (KFOR) predvođene NATO-om odbile zahtev Srbije da se na Kosovo rasporedi oko 1.000 srpskih policajaca i vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs