Pratimo 317. dan ruske invazije na Ukrajinu

Rat u Ukrajini
              Uživo. Analitičari: 'Znamo zašto je Putin zapravo proglasio primirje, to je krinka'; SAD: 'Wagnerov šef u Bahmutu vodi privatni rat'

FOTO: AFP

Danas je 317. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • ISW: Božićno primirje dio je informativnog rata
  • Zelenski: Putinovo primirje je paravan
  • Biden: Putin želi doći do malo kisika
  • SAD: Prigožin u Bahmutu vodi privatni rat

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Rusi ljetos hakirali tri nuklearna istraživačka laboratorija u SAD-u

  • Ruski hakerski tim poznat kao Cold River napao je tri nuklearna istraživačka laboratorija u Sjedinjenim Državama prošlog ljeta, izvještava Reuters. Između kolovoza i rujna, dok je predsjednik Vladimir Putin nagovijestio da će Rusija biti voljna upotrijebiti nuklearno oružje za obranu svog teritorija, Cold River je ciljao Brookhaven (BNL), Argonne (ANL) i Lawrence Livermore National Laboratories (LLNL), prema internetskim zapisima koji pokazao je kako hakeri stvaraju lažne stranice za prijavu za svaku instituciju i šalju e-poštu nuklearnim znanstvenicima u pokušaju da ih natjeraju da otkriju svoje lozinke.

Reuters nije uspio utvrditi zašto su laboratoriji ciljani niti je li pokušaj upada bio uspješan. Cold River je eskalirao svoju hakersku kampanju protiv kijevskih saveznika od invazije na Ukrajinu, prema istraživačima kibernetičke sigurnosti i dužnosnicima zapadne vlade.

Digitalni napad na američke laboratorije dogodio se kad su stručnjaci UN-a ušli na ukrajinski teritorij pod kontrolom Rusije kako bi pregledali najveću europsku atomsku elektranu i procijenili rizik od, kako su obje strane rekle, razorne radijacijske katastrofe usred teškog granatiranja u blizini.

UN kaže da će koristiti primirje za slanje pomoći Ukrajini

  • Dužnosnik UN-a rekao je da je privremeni prekid vatre koji je pozvala Rusija “dobrodošla vijest”. Martin Griffiths, UN-ov koordinator za hitnu pomoć, rekao je da će to “pružiti priliku za slanje konvoja prijeko potrebne pomoći ljudima kojima nismo mogli pristupiti zbog intenzivnih borbi”. Ukrajinski dužnosnici izrazili su sumnju u to hoće li Rusija u potpunosti poštovati primirje, a diljem zemlje oglasila su se upozorenja na zračni napad.

Vereščuk: ‘Rusija planira napad na crkve za Božić’

  • Zamjenica ukrajinskog premijera, Irina Vereščuk, upozorila je stanovnike okupiranih teritorija da ne idu u crkvene službe za pravoslavni Božić. Rusija planira pokrenuti “terorističke napade” u crkvama, rekla je Vereščuk, ne pružajući dokaze, dok je pozvala građane da “budu oprezni i ako je moguće suzdrže se od posjećivanja mjesta s velikim brojem ljudi”. “Postoje informacije da Rusi za pravoslavni Božić pripremaju terorističke napade u crkvama na privremeno okupiranim područjima”, rekla je Vereščuk.

Ukrajinska obavještajna služba otvorenog izvora (OSINT) također je izvijestila da je primila dojave o napadima na pravoslavne crkve u Donjecku i drugim okupiranim teritorijima, izvještava Kyiv Independent.

Potvrđen broj: Njemačka će Ukrajini poslati oko 40 vozila Marder

  • Njemačka planira poslati oko 40 oklopnih transportera Marder u Ukrajinu prije kraja prvog kvartala ove godine, otkrio je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit. Protuzračni raketni sustav Patriot iz vojnih zaliha također će biti isporučen Ukrajini u prvom kvartalu, rekao je novinarima u Berlinu.

“Tih 40 vozila trebalo bi biti spremno već u prvom kvartalu kako bi mogla biti predana Ukrajini”, rekao je Hebestreit. Obuka na vozilima Marder odvijat će se u Njemačkoj i trajat će oko osam tjedana, dodao je.

Mrežni operater poziva Ukrajince da štede struju zbog pada temperature

  • Ukrajinski operater električne mreže uputio je novi apel civilima da štede električnu energiju u petak jer su temperature pale i potrošnja energije porasla, prijeteći novim opterećenjem na mreži razorenoj ruskim zračnim napadima. Ruski napadi projektilima i bespilotnim letjelicama na energetsku infrastrukturu od listopada prouzročili su veliku štetu koja je dovela do nestanaka struje, te do nestašice grijanja i vode.

Nakon što su se od Nove godine temperature kretale na oko 10 stupnjeva Celzijevih tijekom neuobičajeno toplog razdoblja, temperature sada padaju. Prognostičari kažu da bi uskoro mogli pasti do -11°C u Kijevu i do -18°C u istočnoj Ukrajini.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U Bakmutu se čulo granatiranje, iako je na snazi ruski prekid vatre

  • Odlazno i dolazno granatiranje čulo se u gradu Bakmutu, na prvoj liniji fronta u istočnoj Ukrajini, u petak nakon 09:00 GMT kada je ruski prekid vatre trebao stupiti na snagu. Topnički napadi, o kojima su izvijestili novinari AFP-a, bili su slabiji nego posljednjih dana, a ulice bombardiranog grada bile su uglavnom prazne, osim vojnih vozila. Ruska državna televizija objavila je danas u podne da je stupio na snagu 36-satni prekid vatre koji je naredio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Unatoč privremenom prekidu vatre, u Ukrajini oglašene sirene za zračnu uzbunu

  • Ukrajinci na društvenim mrežama pišu o uzbunama za zračni napad u dijelovima zemlje – samo nekoliko sati nakon što je Rusija pozvala na prekid vatre. Glavni grad Ukrajine Kijev je među područjima gdje su oglašene uzbune.

Japanski premijer razmatra put u Kijev

  • Japanski premijer Fumio Kishida, koji je upravo preuzeo rotirajuću ulogu predsjedatelja G7, rekao je ukrajinskom predsjedniku Zelenskom da će razmotriti poziv da posjeti Kijev ovisno o “različitim okolnostima”. Kishida je ponovno potvrdio punu potporu Japana Ukrajini u njezinoj borbi protiv Rusije. “Snažno sam osudio kontinuiranu agresiju Rusije i izjavio da će Japan učiniti sve što je u njegovoj moći da pruži pomoć, uključujući preživljavanje zime, kako bi zaštitio živote ukrajinskog naroda”, rekao je Kishida.

Ranije je glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno rekao na redovnoj tiskovnoj konferenciji da je šef predsjedničkog ureda Zelenskog, Andrij Jermak, uputio poziv Kishidi da posjeti Ukrajinu preko tokijskog veleposlanika u Kijevu. Kishida je potvrdio da je primio poziv, ali je rekao da još ništa nije odlučeno. “Želio bih to razmotriti na temelju različitih okolnosti”, dodao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Proruski pobunjenici optužuju Ukrajinu za kršenje primirja

  • Proruski pobunjenici optužili su ukrajinske snage da su prekršile prekid vatre koji je naredio Kremlj, prvi otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači, javlja The Telegraph. Pobunjenici su rekli da je unutar nekoliko minuta od podneva, službenog početka 36-satnog prekida vatre u Kremlju za obilježavanje ruskog pravoslavnog Božića, ukrajinsko topništvo granatiralo položaje u Donjecku pod kontrolom pobunjenika.

“Petnaest minuta nakon početka prekida vatre koji je objavila Ruska Federacija, Oružane snage Ukrajine pucale su na Donjeck koristeći NATO topništvo”, citirala je novinska agencija TASS izjavu dužnosnika iz Donjecka. Ukrajinska vojska nije komentirala navode, ali je ukrajinski predsjednik Zelenski ranije odbacio Putinov prekid vatre kao prijevaru osmišljenu da se ruski vojnici umorni od rata odmore i potkopa zamah na ukrajinskom bojištu.

Ukrajinski regionalni vojni čelnik poziva ljude da se suzdrže od odlaska na mise

  • Šef regionalne vojne uprave Luganska Serhij Haidai pozvao je građane da se “suzdrže od pohađanja pravoslavnih božićnih službi u crkvama” nakon jednostrane objave ruskog prekida vatre, koja je započela u podne po moskovskom vremenu. Haidai je primirje nazvao “još jednom laži i zamkom”. Primirje je inicirao i najavio ruski predsjednik Vladimir Putin, ali na njega Ukrajina nije pristala.

I Ukrajina i SAD odbacile su Putinov potez kao ciničan trik. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Moskva želi iskoristiti pravoslavni Božić kao “pokriće” za obnavljanje opskrbe i zaustavljanje ukrajinskog napredovanja u istočnoj regiji Donbasa.

Rusi granatirali vatrogasnu postaju u Hersonu

  • Ruski vojnici granatirali su vatrogasnu postaju u Hersonu, što je rezultiralo žrtvama, javlja Interfax. Telegram kanal državne hitne službe citirao je u petak Serhija Kruka, šefa Državne hitne službe Ukrajine: “Rusi su još jednom potvrdili da im se ne može vjerovati. Herson. Još jedno granatiranje naše jedinice. Mrtvi i ranjeni”.

Rekao je da je ovo druga vatrogasna postoja u dva dana na koju je pucao neprijatelj, “kršeći sve principe i norme međunarodnog prava”. Izvješće ne sadrži pojedinosti o tome koliko je poginulih i ranjenih.

Lukašenko posjetio ruske trupe stacionirane u Bjelorusiji

  • Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posjetio je vojnu bazu u kojoj su stacionirane ruske trupe, priopćilo je u petak ministarstvo obrane. “Tijekom sastanka Lukašenko i neimenovani predstavnik ruske vojske razgovarali su o zajedničkim vojnim vježbama dviju zemalja”, navodi Reuters. “U ovoj fazi postrojbe Oružanih snaga Ruske Federacije spremne su za izvršenje predviđenih zadaća”, rekao je predstavnik.

Bjelorusija, koja je blisko povezana s Moskvom, rekla je u četvrtak da će dobiti više oružja i opreme od Rusije kako dvije zemlje budu jačale svoju vojnu suradnju, što je potaknulo strahove da bi se mogla koristiti kao lansirna točka za napad na Ukrajinu sa sjevera. Minsk je rekao da neće ulaziti u rat u Ukrajini, ali Rusija je iskoristila Bjelorusiju kao lansirnu rampu za svoju invaziju 24. veljače i nastavlja koristiti bjeloruski zračni prostor za napade bespilotnim letjelicama i projektilima, kaže Kijev.

Rusija je objavila da je privremeni prekid vatre stupio na snagu

  • Prekid vatre od 36 sati koji je jučer najavio Vladimir Putin stupio je na snagu, javlja ruska državna TV. Rusija je rekla da će poštovati primirje danas i sutra jer se tada slavi pravoslavni Božić. No najava je dočekana sa skepsom od strane ukrajinskih i zapadnih dužnosnika, koji kažu da Rusija ima prikriveni motiv.

Jučer je diljem Ukrajine stradalo devet civila, uključujući cijela obitelj

  • Ukrajinski dužnosnici izvijestili su da je u jučerašnjim ruskim napadima ubijeno devet civila. Među njima je bila “cijela obitelj” u hersonskom gradu Berislav. Stradali su muž, žena i njihov 12-godišnji sin. Ukupno je šest osoba ubijeno u Hersonu, jedna u Donjecku i dvije u Zaporožju, prema ukrajinskim regionalnim vojnim upravama.

Njemačka će poslati borbena vozila pješaštva Marder u Ukrajinu

  • Njemačka će Ukrajini isporučiti borbena vozila pješaštva Marder i dodatnu bateriju protuzračne obrane Patriot, izjavila je u četvrtak njemačka veleposlanica u SAD-u Emily Haber. “Njemačka će Ukrajini️ osigurati borbena vozila pješaštva Marder. Također ćemo se pridružiti SAD-u u opskrbi dodatnom baterijom protuzračne obrane Patriot”, napisala je na Twitteru.

Marder je borbeno vozilo pješaštva koje koristi njemačka vojska od ranih 1970-ih, ali se stalno unapređuje. Dok je njemačka vojska u procesu postupnog izbacivanja vozila iz upotrebe, stotine su još uvijek u službi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Borbeno vozilo pješaštva je teško naoružano oklopno vozilo koje se koristi za kretanje vojnika po bojnom polju. Obično se raspoređuje zajedno s glavnim borbenim tenkovima. Njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Robert Habeck u četvrtak je pozdravio “logičnu” odluku svoje vlade da pošalje više vojne pomoći Ukrajini. “Ovo je dobra odluka. Od početka rata sve više širimo podršku u suradnji s našim partnerima. Logično je da i mi poduzimamo ovaj korak. Ukrajina se ima pravo braniti od ruskog napada, a mi dužni su mu pomoći u tome”, rekao je.

Britanci: ‘Separatističke milicije integrirane su u rusku vojsku’

  • Britnaska vojna obavještajna služba objavila je svoje jutrošnje obrambeno-obavještajno izvješće o ratu u Ukrajini. “Milicije iz Luganske i Donjecke narodne republike službeno su integrirane u rusku vojsku 31. prosinca. Rusija tvrdi da su ove regije sastavni dijelovi Ruske Federacije nakon dogovorenih referenduma o pristupanju u rujnu 2022. godine. Međutim, brifing kaže da su pod diskretnom kontrolom od 2014. godine. Njihov status i dalje izaziva podjele unutar Rusije, gdje neki teritorije doživljavaju kao odvodnju financija, kao i kao diplomatsku i političku cijenu”, navode Britanci.

Institut za proučavanje rata: ‘Božićno primirje je dio informativnog rata’

  • Američki Institut za proučavanje ratovanja (ISW) u svojoj najnovijoj analizi osvrnuo se na Putinovo božićno primirje za koje ocjenjuje da je vrlo vjerojatno dio informativnog rata s ciljem narušavanja reputacije Ukrajine. “Moguće je da je Putin tražio 36-satni prekid vatre kako bi svojim trupama omogućio predah, ali i šansu da iznova pokušaju krenuti u ofenzivu na najkiritičnijim dijelovima fronte”, analiziraju u ISW-u i dodaju da je nerazumno od ukrajinske strane očekivati da prihvate ovakvo iznenadno primirje te odmah procjenjuju da je ono vjerojatno i proglašeno kako bi se Ukrajinu prokazalo kao stranu koja želi nastaviti ratovati, a ne želi pregovarati, što je informacijska taktika koju su Rusi već koristili.

“I za primirje, da bi stupilo na snagu, treba vremena kako bi se sve organiziralo”, upozoravaju u ISW-u i podsjećaju da su u Kremlju, primjerice, 14. prosinca tvrdili da nikakvih planova za božićno primirje nemaju, pa zaključuju da iznenadna najava prekida vatre samo 24 sata prije nego ona stupi na snagu sugerira da iza svega stoji namjera da se Ukrajinu prokaže kao stranu koja ne želi pregovarati. Istovremeno, nazivanje primirja “božićnim” ima za cilj ukrajinsku stranu prikazati kao onu koja proganja religijske grupe, a istovremeno Putina pozicionirati kao istinskog zaštitnika kršćanstva.

Zelenski odbacio božićno primirje: ‘To je trik, najobičniji paravan’

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je rusko božićno primirje, koje bi trebalo započeti u petak u podne po lokalnom vremenu, a trajati do ponoći u subotu. U svom redovitom video obraćanju rekao je da je to najobičniji trik kojim se nastoji zaustaviti napredovanje ukrajinskih snaga u Donbasu i omogućiti Moskvi angažman dodatnih trupa. “Sada žele iskoristiti Božić kao paravan, iako kratkoročni, kako bi zaustavili napredovanje naših momaka u Donbasu i kako bi dopremili opremu, streljivo i mobilizirali trupe bliže našim položajima”, izjavio je Zelenski. “Što će im to donijeti? Samo još jedno povećanje u ukupnom zbroju gubitaka”, dodao je u poruci u kojoj je govorio i ukrajinskim i ruskim jezikom, s obzirom da se ponovno izravno obratio i ruskim građanima.

“Kraj rata znači kraj agresije vaše države. Rat će završiti ili povlačenjem vaših vojnika ili ćemo ih mi otjerati”, rekao je Zelenski koji je, inače, svoje obraćanje započeo informacijom da se jučer telefonom čuo s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem čije su ga riječi, tvrdi, “inspirirale”.

Biden: ‘Putin primirjem pokušava pronaći malo kisika’

  • Predsjednik SAD-a Joe Biden sugerirao je da je borba Vladimira Putina u Ukrajini nakon deset mjeseci rata i tisuća izgubljenih života potaknula ruskog predsjednika da ponudi 36-satno primirje, rekavši “mislim da pokušava pronaći malo kisika”. Kremlj je rekao da je Putin naredio prekid vatre od petka u podne nakon poziva moskovskog patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, na božićno primirje. Ukrajina je odbacila ponudu prekida vatre tijekom ruskog pravoslavnog Božića, uz poruku da neće biti primirja dok Moskva ne povuče svoje invazijske snage s okupirane zemlje.

Biden je na pitanje o predloženom primirju novinarima u Bijeloj kući rekao “nerado odgovaram na bilo što što Putin kaže. Bilo mi je zanimljivo da je bio spreman bombardirati bolnice, jaslice i crkve… 25. prosinca, i na Novu godinu. Mislim, mislim da pokušava pronaći malo kisika”.

Ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov optužio je američku administraciju da nema nikakvu želju za političkim rješenjem, dodajući da se “čak” i jednostrano proglašeni prekid vatre označava kao pokušaj pronalaska kisika. “Sve to znači da je Washington spreman boriti se s nama ‘do posljednjeg Ukrajinca’, a sudbina naroda Ukrajine uopće ne zabrinjava Amerikance”, rekao je Antonov u primjedbama na Facebook stranici veleposlanstva koje su uokvirene kao odgovori na pitanja medijima.

Putinov prekid vatre započeo bi u vrijeme obilježavanje Božića Ruske pravoslavne crkve 7. siječnja. Bilo bi to prvo veliko primirje u ratu koji traje više od deset mjeseci, odnoseći desetke tisuća života i razorivši velike dijelove Ukrajine. Ukrajinska pravoslavna crkva, kojoj je crkvena hijerarhija priznala neovisnost od 2019., odbacuje svaku pomisao o odanosti moskovskom patrijarhu, a mnogi ukrajinski vjernici pomaknuli su svoj kalendar i slave Božić 25. prosinca, kao na Zapadu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Prigožin plaćenike Wagnera u Bahmut poslao zbog rudnika’

  • Sjedinjene Države smatraju da je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Jevgenij Prigožin, osnivač najmoćnije ruske plaćeničke skupine, zainteresiran za preuzimanje kontrole nad soli i gipsom iz rudnika u blizini ukrajinskog grada Bahmuta, rekao je dužnosnik Bijele kuće u četvrtak. “Postoje naznake da monetarni motivi pokreću Rusiju i Prigožinovu ‘opsjednutost’ Bahmutom”, dodao je dužnosnik. Prigožin je vlasnik privatne ruske vojne tvrtke Wagner Group.

Sjedinjene Države ranije su optužile ruske plaćenike za iskorištavanje prirodnih resursa u Srednjoafričkoj Republici, Maliju, Sudanu i drugdje, kako bi pomogle u financiranju rata Moskve u Ukrajini, što je Rusija odbacila kao “antiruski bijes”. Prigožin, kojeg su strane zapadne zemlje sankcionirale zbog njegove uloge u Wagneru, u četvrtak se oprostio od bivših osuđenika koji su odslužili svoje ugovore u Ukrajini i pozvao ih da izbjegnu iskušenje ubijanja kada se vrate u civilni život.

Od njegovih gotovo 50.000 plaćenika, više od 4100 je ubijeno i 10 000 ranjeno, uključujući i više od tisuću ubijenih između kraja studenog i početka prosinca u blizini Bahmuta, rekli su iz SAD-a u četvrtak. Bijela kuća priopćila je krajem prošlog mjeseca da je Wagner Group preuzela isporuku oružja iz Sjeverne Koreje kako bi pomogla ojačati ruske snage u Ukrajini, što je znak širenja uloge grupe u tom sukobu.

Ukrajinci pozvali japanskog premijera u službeni posjet

  • Japanski premijer Fumio Kishida pozvan je u posjet Ukrajini, rekao je u petak glasnogovornik japanske vlade. Poziv Kishidi da posjeti Ukrajinu u srijedu je uputio šef ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak japanskom veleposlaniku u Ukrajini, objasnio je glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno na redovnoj konferenciji za novinare. “Japan stoji uz građane Ukrajine… i poduzima odgovarajuće korake kao ovogodišnji predsjedatelj grupe G7”, rekao je Matsuno.

Idući tjedan premijer Kishida bi trebao posjetiti zemlje članice G7, uključujući Francusku, Italiju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanadu i SAD, što se označava i kao “ključna diplomatska turneja” prije nego što Japan bude domaćin godišnjeg samita G7 u svibnju u Hirošimi.

Source link: www.telegram.hr