Nakon skoro četvrt vijeka najdugovječniji predsjednik Opštine u Crnoj Gori Mijuško Bajagić funkciju prepustio mlađem partijskom kolegi Slobodanu Deliću. Za “Vijesti” pričaju o Plužinama, sebi i — jedan o drugom

Najdugovječniji predsjednik Opštine i njegov nasljednik: Na vlasti smo bili i bićemo koliko narod želi

Slobodan Delić i Mijuško Bajagić, Foto: Svetlana Mandić

Mnogo je toga po čemu se Plužine razlikuju od ostalih opština u Crnoj Gori. Tako je u bivšoj Jugoslaviji Piva bila poznata kao kraj koji je, u odnosu na broj stanovnika, dao najveći broj akademika i doktora nauka. Premještanje Pivskog manastira i 1.260 kvadratnih metara fresaka, koje je trajalo 13 godina, jedinstven je poduhvat u svijetu. HE “Piva” ima jednu od najvećih betonskih lučnih brana u svijetu, visoku 220 metara. Pivsko jezero je najveće vještačko jezero u Crnoj Gori i najveći rezervoar pitke vode na Balkanu. U Pivi je prvi proglašeni park prirode u Crnoj Gori.

Ali, Plužine su jedinstvene i na političkoj sceni. Ostaće zabilježeno da je Filip Vujanović, na predsjedničkim izborima 2008, prvim nakon obnove nezavisnosti, izgubio samo u opštini Plužine, kao i da je donedavno jedini izabrani predstavnik naroda iz redova komunista u državi bio u plužinskom lokalnom parlamentu. Plužine su i opština koja je, do prije nekoliko godina, bila jedina koja je imala opozicionu vlast u odnosu na državnu, kao i najdugovječnijeg predsjednika u Crnoj Gori, Mijuška Bajagića, koga je prošlog mjeseca, nakon nešto duže od 24 godine vladavine sa te funkcije smijenio partijski kolega, tridesetdevetogodišnji Slobodan Delić.

Najdugovječniji predsjednik Opštine i njegov nasljednik: Na vlasti smo bili i bićemo koliko narod želi

Bajagić tokom prvog mandata 1998. godinefoto: Privatna arhiva

Bajagić: Slobu želim da bude ministar ili premijer

Source link: www.vijesti.me