Posljednji ispraćaj pape emeritusa Benedikta XVI bit će 5. siječnja

Vijesti
              Javili se Macron, Scholz, Orban... Svjetski čelnici opraštaju se od Benedikta XVI

FOTO: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Stižu brojne reakcije svjetskih čelnika na smrt umirovljenog pape Benedikta XVI, prvog koji se odrekao službe u nekoliko stoljeća. Papa emeritus, rođen kao Joseph Alois Ratzinger, preminuo je jutros u samostanu Majke Crkve u Vatikanu u 95. godini.

“Moje misli su uz katolike u Francuskoj i diljem svijeta, ožalošćene zbog odlaska Njegove Svetosti Benedikta XVI, koji je dušom i inteligencijom radio za složniji svijet”, napisao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru.

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Kontroverzna ličnost i mudar teolog’

“Kao njemački papa, Benedikt je za mnoge, ne samo za Njemačku, bio poseban katolički poglavar. Svijet gubi formativni lik Katoličke Crkve, kontroverznu ličnost i mudrog teologa. Moje su misli s papom Franjom”, napisao je na Twitteru njemački kancelar Olaf Scholz.

I njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier odao je počast Benediktu XVI, nazvavši pokojnog papu njemačkog porijekla posrednikom između religija. “Tražio je dijalog sa Židovima i muslimanima kao i sa svim kršćanskim denominacijama diljem svijeta”, napisao je

Talijanska premijerka Giorgia Meloni napisala je kako je Benedikt XVI bio “div vjere”.

‘Bio je veliki teolog’

Britanski premijer Rishi Sunak je rekao da je “ožalošćen” zbog smrti pape emeritusa Benedikta XVI, “velikog teologa”.

“Ožalošćen sam viješću o smrti pape emeritusa Benedikta XVI. Bio je veliki teolog, a njegov posjet Ujedinjenom Kraljevstvu 2010. predstavljao je povijesni trenutak za katolike i nekatolike u našoj zemlji”, rekao je Sunak, dok je Anglikanska crkva objavila da moli u spomen na bivšeg papu.

 

“Svijet je izgubio jednog od najvećih teologa 20. i 21. stoljeća, bliskog suradnika Ivana Pavla II“, njegovog poljskog prethodnika u Vatikanu, napisao je na Twitteru poljski predsjednik Andrzej Duda.

 

“Odlazak pape Benedikta me žalosti. Moje suosjećanje je sa svim katolicima. Dao je snažan signal svojom ostavkom, sebe je vidio najprije kao slugu Boga i Crkve. Nakon što je njegova fizička snaga oslabila, nastavio je služiti kroz molitvu”, napisala je šefica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

Na Facebooku se oglasio i mađarski premijer Viktor Orban, objavivši fotografiju s Benediktom XVI, uz kratku poruku: “Počivaj u miru”.

Isten nyugosztalja Őszentsége XVI. Benedek emeritus pápát!

Članak se nastavlja ispod oglasa

Posted by Orbán Viktor on Saturday, December 31, 2022

Poznat datum pogreba

Pogreb pape emeritusa Benedikta XVI održat će se 5. siječnja, rekao je glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni. Sprovod će predvoditi papa Franjo.

Source link: www.telegram.hr