Hovenijer: Osnivanje ZSO nije opciono, Sever, iako sa posebnim obzirima i potrebom zaštite za njegove stanovnike, tretiramo kao deo Kosova

Foto: U.S. Embassy in Kosovo

Osnivanje Zajednice srpskih opština nije opciono, jer se radi o pravno obavezujućem sporazumu koji je potvrdila Skupština Kosova i on mora hitno da se sprovede, izjavio je danas američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

Zemlje ne mogu da odlučuju koje će pravno obavezujuće sporazume sprovesti, a koje neće. Oni su pravno obavezujući, a Kosovo je zemlja koja sledi vladavinu prava, rekao je Hovenijer u razgovoru sa novinarima kosovskih medija, prenosi Kossev.

Naše očekivanje je da će ispuniti svoju pravno obavezujuću obavezu i formirati Zajednicu srpskih opština, dodao je Hovenijer i istakao da čvrsto veruje da je to u interesu Kosova.

Na pitanje zašto kosovske vlasti ne bi mogle da uhapse bilo koga ko je na neki način blokirao 10 odsto države i ometao živote ljudi, Hovenijer je rekao da je pitanje u vezi čega treba da se vodi krivična istraga odluka kosovskih vlasti.

Mi smo, međutim, u našoj izjavi pozdravili uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi građana kosovskih Srba koji će biti hapšeni ili krivično gonjeni zbog mirnih protesta na barikadama, rekao je Hovenijer

On je podsetio da se u sledećoj rečenici navodi da u isto vreme mora da se poštuje vladavina prava i da je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i neće se tolerisati.

Naše shvatanje je da Vlada Kosova neće gledati na proteste na barikadama kao na zločin i da niko neće biti gonjen što protestuje ili zbog svog prisustva, ali ako je neko na barikadi sa oružjem i puca na policiju, baca šok bombu ili tako nešto, to je zločin, istakao je Hovenijer.

Mislim, dodao je, da treba praviti bitnu razliku između toga šta je kriminalna aktivnost, a šta je mirno izražavanje protesta, sloboda okupljanja i izražavanje stavova građana.

Što se tiče garancija o kojima je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, on pretpostavlja da je u pitanju saopštenje EU i SAD od pre nekoliko dana.

Rekao bih da su jedine obaveze ili garancije koje smo dali već javno poznate. Ja sam pretpostavio da je predsednik Vučić direktno mislio na izjavu SAD i EU od 28. decembra u kojoj se govori o deeskalaciji tenzija na severu Kosova i o našem pozivu koji smo uputili svima na maksimalnu uzdržanost i deeskalaciju, rekao je Hovenijer.

Na kraju razgovora sa novinarima, Hovenijer je ponovio da je sever Kosova za SAD deo Kosova.

Kada smo 2008. priznali Kosovo kao suverenu nezavisnu državu, to smo učinili u postojećim granicama. Želim da budem siguran da ljudi shvataju da je iz naše perspektive sever Kosova, iako ima neke posebnosti, deo Republike Kosovo i mi ga tako tretiramo, poručio je Hovenijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs