Da li opozicija ima šanse da „sruši“ naprednjačku vlast na mogućim izborima u Beogradu na proleće?

Foto: Beta/Miloš Miškov

Mislim da 47 odsto opredeljenih, odnosno onih koji već sada znaju za koga će glasati nije neočekivan, ni loš rezultat imajući u vidu podeljenost biračkog tela u Beogradu, i to da na izbore izlazi nešto preko 60 odsto. Drugim rečima ne očekujem da će rezultat na eventualnim izborima na proleće sledeće godine biti nešto drugačiji od aprilskih – kaže za Danas Dušan Spasojević, vanredni profesor Fakulteta političkih nauka.

Komentarišući rezultate istraživanja Demostata o tome da, ukoliko dođe do izbora, na proleće sledeće godine, 43 odsto ispitanika je opredeljeno i zna za koga bi glasalo na izborima, dok je 57 odsto ispitanika neopredeljeno, ne zna za koga bi glasalo i ako izađe, ili ne bi izašlo na izbore, sagovornik Danasa kaže da postoji i drugi aspekt – koji predstavlja rašireno nepoverenje u politiku.

Demostat: Šapićevu vlast 53 odsto ocenjuje kao neuspešnu

– Ali, to je problem koji ovde dosta dugo postoji i ne povezujem ga sa konkretnim izborima ili trenutnim kontekstom. Takođe, mislim i da građani često kažu da nemaju poverenja pa opet izađu na izbore, jer su obe stvari deo političke kulture kod nas – smatra Spasojević.

Kako dodaje, opozicija 2022. godine nije uspela da ubedi gražane da je trenutak da se menja vlast, taj optimizam je ostao u opozicionim krugovima i delu javnosti koji baš prati politiku ali nije išao šire.

– U tom kontekstu manjak poverenja može da otežava to širenje optimizma i na sledecim izborima, ali nije nepremostiva prepreka – smatra naš sagovornik.

Da li opozicija ima šanse da „sruši“ naprednjačku vlast na mogućim izborima u Beogradu na proleće?

Foto: FoNet/Milica Vučković

Na pitanje da li treba raspisati vanredne izbore na proleće u Beoradu, prema rezultatima Demostata, 32 odsto ispitanika je za, a 23 odsto protiv, dok je 45 odsto neodlučno.

Ukoliko dođe do izbora, 43 odsto ispitanika je opredeljeno i zna za koga bi glasalo na izborima, dok je 57 odsto ispitanika neopredeljeno, ne zna za koga bi glasalo i ako izađe, ili ne bi izašlo na izbore.

Sociolog Srećko Mihailović je, tokom prezentacije ovih nalaza, istakao da prema projekciji istraživanja, polovinu glasova ima aktuelna vlast koju čine Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, trećinu glasova imaju partije centra i levo od centra, a jednu šestinu partije desnice.

Izbori u Beogradu – pita se Vučić, ali i Šapić

Programski direktor Demostata Zoran Panovića rekao je da 36 odsto ispitanika kaže da ih politika ne interesuje, 44 odsto ima negativan stav prema političkim partijama, dok 56 odsto njih smatra sa političke stranke “samo svađaju narod”.

Naglasio je i podatak da 43 odsto ispitanika smatra da njihov glas ne može ništa da promeni.

Đilas tražio, Vučić obećao: Od čega zavisi hoće li Beograđani ponovo na izbore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs