„Uzalud majstori spina proglašavaju Vučićevu pobedu“: Da li su ispunjeni svi zahtevi sa barikada?

Foto: Vojin Radovanović /Danas

„Neki bi rekli tresla se gora, rodio se miš. U našem slučaju posle svih potresa toliko je miševa da nas jedni ‘izgrickaše’, a drugi posle grickanja naš brod napustiše“, komentariše za Danas Branimir Stojanović, bivši funkcioner Srpske liste, stavljajući tako do znanja da su Srbi uzalud dvadesetak dana dežurali na barikadama i smrzavali se na hladnoći, jer nisu dobili ništa.

„Jedino je bivši policajac Dejan Pantić pušten iz zatvora, ali u kućni pritvor“, objašnjava Goran Bodanović, bivši ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.

Pantić stigao kući u Kosovku Mitrovicu

„Koliko god pokušavali spin majstori da ovo prikažu kao pobedu, to je nemoguće, jer se na terenu to najbolje vidi. Dvojica uhapšenih još su u zatvoru, a ko garantuje da nema tajnih spiskova i da neće biti novih hapšenja. Tvrdnje da ljudi koji su bili na barikadama neće biti hapšeni je smešna, jer niko nikada te ljude i nije hapsio, pa neće ni sada“, kaže Bogdanović.

On podseća da je čitav protest počeo sa zahtevom da se specijalne jedinice ROSU povuku sa severa i da tamo ne mogu da uđu bez odobrenja gradonačelnika tih opština.

„Ovo je bila prilika da se za to izborimo, ali smo dobili samo obećanje da kosovske bezbednosne snage ne smeju na sever KiM, što je i deo teksta iz 2013. godine i što se ne odnosi na ROSU“ , ističe Bogdanović.

Sagovornik Danasa izričito tvrdi da nikakav sporazum sada nije potpisan, već da se „navodni“ dogovor bazira na saopštenjima Evropske unije i SAD koja su potpisali Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, ali i na saopštenju KFOR-a, koji nije ništa novo doneo.

„To su bila saopštenja i pozivi na smirivanje situacije, ali bez konkretnog sporazuma na kome su neke strane stavile paraf. Nema potpisnika, a nema ni garanta sprovođenja dogovorenog, mada se ne zna ni ko su bili pregovarači“, ističe Bogdanović.

Dodaje da i jedna i druga strana nisu juče pomenula Zajednicu srpskih opština, koja zasigurno neće dobiti neki bolji status od nevladine organizacije, uprkos tome što je sada niko ne pominje.

Vučić saopštio: Ujutru počinje uklanjanje barikada na severu Kosova, trajaće i do 48 sati

„Mi više ne polažemo nade u Beograd. Ne možete samo finansijama da držite Srbe na okupu. Ovde svi funkcioneri Srpske liste primaju po nekoiko plata i naravno da će da rade sve šta im Vučić kaže. No, od starta se znalo da barikade neće dati ništa, ali sada imamo dokaz da je ova vlast u Beogradu ponovo obmanula građane i narod koji je polagao nadu u Vučića sada je debelo razočaran“, napominje bivši ministar za KiM i pita da li će rukovodioci Srpske liste snositi posledice za prevaru koja se dogodila sinoć, ali i da li će direktori koji su pravili spiskove za radnu obavezu i terali ljude na barikade, odgovarati.

Politikolog Ognjen Gogić kaže da posmatra barikade kao sledeću fazu radikalizacije koja je usledila nakon što su Srbi sa severa Kosova početkom novembra istupili iz institucija. To je, kaže, značilo uvod u dezintegraciju severa.

„Barikadama su Srbi na severu nastojali da potvrde nameru da ostanu izvan kosovskog institucionalnog okvira i da spreče Prištinu da povrati institucionalno prisustvo tamo. Kada su kosovske institucije pokušale da sprovedu izborne radnje, usledio je napad na članove izbornih komisija. Nakon što je kosovska policija uhapsila nekoliko lica, postavljene su barikade. Postavljanje barikada je verovatno bilo planirano kako bi se sprečilo održavanje lokalnih izbora na severu Kosova. Kada su oni odloženi, našao se drugi povod“, navodi Gogić.

Ističe i da rezultat ove krize sa barikadama jeste izvesno povlačenje Prištine i odustajanje od namere da se obezbedi rad kosovskih institucija na severu. Iako su specijalne jedinice kosovske policije i dalje prisutne na severu, jasno je da su primat preuzeli međunarodni predstavnici koji postavljaju granice dokle Priština može da ide samostalno.

„Barikade će verovatno biti uklonjene, iako nisu ispunjeni svi zahtevi Srba, uključujući i formiranje ZSO. Međutim, prebacivanjem Pantića u kućni pritvor dobijen je minimum koji je omogućio da se ‘sačuva obraz’ i proglasi pobeda. Iz svih prethodnih kriza se moglo da naučiti da je reč o kontrolisanom haosu koji nije planiran da traje predugo, već sve dok se dođe do odgovarajuće izlazne strategije. Ishod ove krize jeste održavanje bezbednosnog vakuuma koji je na severu Kosova uspostavljen nakon izlaska Srba iz institucija. Prema navodima Beograda i Srpske liste, SAD i EU su dali garancije da neće biti gonjena lica koja su učestvovala u barikadama“, kaže naš sagovornik.

Kako sad izgleda barikada kod Rudara na kojoj je bilo najviše ljudi

On ponavlja da sporazum na koji se Vučić i Kosovo pozivaju nije obelodanjen, ali verovatno je reč o nekoj „opštoj amnestiji” za učesnike barikada kojih ima više hiljada.

„Međutim, to verovatno ne znači da kosovska policija i pravosudni organi neće pokretati postupke protiv onih koji su išli dalje od samog boravka kod barikada i koristili šok bombe i na drugi način ugrožavali bezbednost novinara i drugih lica. Međutim, sad se došlo u situaciju da će svako postupanje kosovskih organa biti proglašeno kao progon Srba i iskorišćeno kao povod za dizanje novih tenzija. To je na nekin način juče i najavljeno, kada je rečeno da će biti blokiran sever u slučaju nekih novi akcija kosovskih institucija. Poruka svega toga je da kosovske institucije nemaju šta da traže na severu Kosova. Barikade su omogućile da se očuva faktičko stanje koje je nastalo nakon izlaska Srba iz institucija. Svaki sledeći pokušaj Prištine da preduzme nešto u vezi sa severom će biti dočekan na isti način“, navodi Godić.

On zaključuje da su Srbi na Kosovu dobili nastavak života u potpunom bezbednosnom vakuumu i stanju bezvlašća, dok su Srbi na jugu dobili poruku da njihov položaj uopšte nije predmet brige Beograda.

Miloš Jovanović protiv uklanjanja barikada jer zahtevi nisu ispunjeni

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs