Pratimo 308. dan ruske invazije na Ukrajinu

Rat u Ukrajini
              Uživo: U Hersonu stanje sve teže, UN objavio nove podatke o ubijenim civilima

FOTO: AFP

Danas je 308. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Zelenski: Sljedeća je godina za Ukrajinu ključna
  • Civili masovno napuštaju Herson
  • UN: Gotovo 7000 civila umrlo u ratu
  • Ukrajinski napad u kojem je ubijeno 50 vojnika

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski napad u kojem je ubijeno 50 vojnika

  • Ukrajinske raketne i topničke snage pogodile su dva skladišta streljiva, jednu kontrolnu točku i sedam lokacija ruskih trupa u posljednja 24 sata, objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga. U današnjem izvještaju izvijestili su da je ruska vojska lansirala najmanje jednu raketu i više od 30 MLRS napada na Ukrajinu, ciljajući civilnu infrastrukturu u gradu Hersonu. Tijekom proteklog dana ukrajinske su snage odbile ruske napade kod 15 naselja u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Ukrajinska vojska potvrdila je i napad na ruske položaje u blizini Čaplinke, u Hersonskoj oblast, 26. prosinca, koji je ubio najmanje 50 ruskih vojnika.

Civili napuštaju Herson pod napadom

  • Stotine ljudi odlaze iz grada, a kolona automobila se gomila na kontrolnoj točki koja vodi iz Hersona puna je prestravljenih civila. Regionalna uprava ovog je tjedna savjetovala ljudima da napuste Herson, koji je zahvaćen nemilosrdnim i nasumičnim napadima, piše BBC.

7000 civila poginulo je u ratu, kaže UN

  • Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR) objavio je broj civilnih žrtava u ruskom ratu protiv Ukrajine do sada, rekavši da je poznato da su 6884 osobe umrle u Ukrajini, uključujući 429 djece, između 24. veljače 2022. i 26. prosinca 2022. UN kaže da će stvarna brojka vjerojatno biti “znatno veća, budući da je primitak informacija s nekih lokacija na kojima su se odvijala intenzivna neprijateljstva odgođen, a mnoga izvješća još uvijek čekaju potvrdu”.

Zelenski: ‘Sljedeća godina je krucijalna’

  • Predsjednik Volodimir Zelenski u svom je noćnom obraćanju rekao da je sljedeća godina ključna za Ukrajinu, dok zemlja nastavlja pripremati svoje obrambene i sigurnosne snage usred kontinuirane ruske agresije. “Poslušali smo zapovjednike i odlučili o koracima za blisku budućnost. Razumijemo rizike zime, razumijemo što nam je činiti na proljeće, a samim time i kakve rezultate u cjelokupnom obrambenom i sigurnosnom sektoru moramo pokazati”, rekao je, dodavši da je razgovarao o nabavi streljiva i popravku vojne opreme. s vojnim poglavarima. Zelenski je također rekao da je ovaj tjedan neophodan za zemlju s političkog gledišta i još jednom izjavio da su ciljevi Ukrajine oslobađanje cijelog teritorija. “Uskoro ću iznijeti svoje viđenje provedbe ovih zadataka u godišnjoj poruci Vrhovnoj radi o vanjskoj i unutarnjoj situaciji Ukrajine”, najavio je Zelenski.

Ruska hakerska grupa objavila podatke ukrajinskih ‘cyber’ vojnika

  • Hakerska skupina RaHDit (u prijevodu “Zli ruski hakeri”) objavila je na portalu “Nemesis” podatke više od 70 pripadnika ukrajinskih cyber trupa. “Upoznajte elitu ukrajinskih kibernetičkih trupa – stalne kadrovske hakere, sudionike redovitih međuresornih natjecanja CTF (Catch the flag) među agencijama za provođenje zakona 404”, stoji u poruci na Telegramu kanala RaHDit. Objavljeni podaci navodno pripadaju profesionalnim hakerima iz Ministarstva obrane Ukrajine, Nacionalne garde, obrazovnih institucija koje obučavaju branitelje informacija i SBU-a.

Source link: www.telegram.hr