Nakon sastanka iza zatvorenih vrata, Zelenski i Biden obratili su se javnosti

Politika & Kriminal
              Biden i Zelenski održali presicu: 'Amerikanci su spremni suprotstaviti se nasilnicima, Putin je samo ojačao NATO'

FOTO: Screenshot Yahoo News

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u posjet SAD-u, što je njegovo prvo inozemno putovanje otkad je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. Zelenski je u poslijepodnevnim satima došao u Bijelu kuću gdje su da dočekali američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden.

Ukrajinski predsjednik zahvalio je Bidenu i “običnim građanima” SAD-a na podršci, a potom mu je uručio vojnu medalju ukrajinskog vojnika iz Bahmuta. Uslijedio je sastanak koji je trajao oko dva sata, a potom su dva čelnika zajednički stala pred novinare u Bijeloj kući.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Čast mi je primiti vas ponovno u Bijeloj Kući”, kazao je Biden na početku i dodao da su se do sada čuli putem telefona i videa. “Ovaj vaš posjet dolazi u trenutku kada je Vladimir Putin eskalirao napade na Ukrajinu”, rekao je. “Važno je da Amerikanci i svijet izravno od vas čuju protiv čega se borite”, dodao je. Poručio je i da “nikada neće stajati sami”.

 

SAD najavio slanje Patriota

“Amerikanci su spremni suprotstaviti se nasilnicima i to smo i učinili”, kazao je Biden. “I to nismo činili sami”, dodao je.

“Predsjedniče Zelenski, pokazali ste da ste otvoreni za postizanje mira. Isto tako znamo da Putin nema namjeru zaustaviti ovaj okrutan rat”, rekao je Biden. “Ukrajina je dobila bitku kod Kijeva, bitku kod Harkiva, bitku kod Hersona… Ukrajina je prkosila očekivanjima Rusije na svakom koraku”, poručio je.

“Danas najavljujem novi paket pomoći za Ukrajinu vrijedan 1,8 milijardi dolara. To uključuje, među ostalim, sustav Patriot”, rekao je Biden. Kazao je i da “Rusija koristi zimu kao oružje”.

‘Američki narod je uz vas’

“Američki narod je uz vas na svakom koraku i ostat ćemo uz vas koliko god bude potrebno. To što činite važno je za cijeli svijet, ne samo za Ukrajinu. Svijetlo će nadvladati tamu”, poručio je Biden.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Riječ je potom uzeo Zelenski koji je zahvalio SAD-u na dosadašnjoj pomoći. Zatim se osvrnuo na najavu slanja Patriota, rekavši da je to “vrlo važan korak” koji će “značajno ojačati protuzračnu obranu” Ukrajine.

‘NATO i EU nikada ujedinjeniji’

Uslijedila su pitanja novinara. “Nikada nisam vidio NATO i EU ovako ujedinjene i ne vidim znakove da se to mijenja”, kazao je Biden. “Svi znamo što je na kocki, Putin je mislio da će oslabiti NATO, a zapravo ga je ojačao”, dodao je. “Osjećam se jako dobro po pitanju solidarnosti s Ukrajinom”, ustvrdio je.

Zelenski je rekao da će Ukrajina pobijediti i da je siguran da će “pobijediti zajedno”. Rekao je i da “kao otac želi naglasiti koliko je roditelja izgubilo svoje sinove i kćeri”. Na pitanja o eventualnim mirovnim pregovorima, rekao je da “pravedan mir ne može biti kompromis za suverenitet, slobodu i teritorijalnu cjelovitost”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Oboje želimo da ovaj rat završi”, rekao je Biden. “Nastavit ćemo pomagati Ukrajini da uspije na bojnom polju… Mislim da ne bismo trebali podcijeniti utjecaj koji ovaj rat ima na Rusiju”, istaknuo je. Biden je rekao i da će Putin “doživjeti neuspjeh” te da je važno da on i svi ostali vide da su Zelenski i Biden ujedinjeni. “Ostajemo uz Ukrajinu do kraja”, zaključio je presicu američki predsjednik.

Source link: www.telegram.hr