Tenzije na barikadama pojačalo još jedno hapšenje, oglasila se Srpska lista

foto (BETAPHOTO AP Photo/Visar Kryeziu)

Barikade Srba na Severu Kosova, postavljene nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, danas ulaze i u sedmi dan. Isto toliko zatvoreni su i prelazi Jarinje i Brnjak, izveštava Kossev.

U osnovnim i srednjim školama još uvek nema nastave, dok su ugostiteljski objekti u gradu i dalje zatvoreni.

U multietničkim naseljima u severnom delu Mitrovice i dalje je prisutan veliki broj policijskih patrola, kao i pripadnika KFOR-a koji patroliraju u oklopnim vozilima.
Iz jedne od tih višenacionalnih sredina, sinoć (15. decembar) je uhapšen još jedan bivši policajac srpske nacionalnosti.

Kada je u pitanju situacija na terenu, tokom jučerašnjeg dana, novoformirani Krizni štab se nije oglašavao.

Na najmanje pet glavnih saobraćajnica na Severu, ljudi se i danas okupljaju u velikom broju. Srećom, temperature nisu toliko niske.

Još jedan dan završio bi se mirno, da sinoć nije došlo do tog novog hapšenja. Prema informacijama iz Kosovske policije, uhapšen je njihov bivši pripadnik S.T. iz Bošnjačke mahale.

Srpska lista danas je ovo hapšenje osudila, uz tvrdnje da je ono izvedeno bez dokaza.

„Najoštrije osuđujemo nastavak represije diktatorskog, antisrpskog režima Aljbina Kurtija koji je bez ikakvih dokaza uhapsio S.T. i optužio za ratni zločin“, naveli su iz SL.

Iz ove stranke smatraju da je „očigledna namera“ da se na ovaj način, „kroz insitucionalno nasilje“, dodatno zastraše Srbi.

Sedmi dan barikada: Nastavljaju se hapšenja Srba na severu KiM

„To se ogleda u činjenici da je S.T. više od osam godina bio kosovski policajac. On na Severu KiM živi duže od 20 godina, i neko se tek sad setio, kada je napustio kosovsku policiju, da ga optuži za ratni zločin“, ističu iz Srpske liste.

Međunarodnu zajednicu optužili su da, kako kažu, „ćuteći posmatra kontinuiranu diskriminaciju srpskog naroda i gaženje osnovnih ljudskih prava“.

„To neće pokolebati da prestanemo da se borimo za naša prava“, dodali su.

Šta očekuju Srbi koji su na barikadama na severu Kosova?

U autorskom tekstu za Kossev, Dragutin Nenezić, predstavljen kao pravnik iz Beograda koji više od deset godina radi na Kosovu i Metohiji, gde je savetovao je i zastupao stranke u privatizacionim i imovinskim sporovima pred prištinskim sudovima, ovako između ostalog, analizira situaciju:

– Na nivou lokalne samouprave, došlo je do apsolutnog nefunkcionisanja dve raspuštene opštine (Zvečan i Leposavić), i potpunog preuzimanja Mitrovice od strane Albanaca, suprotno duhu prištinskog pravnog sistema, ali sasvim u skladu sa Kurtijevom antisrpskom politikom. Čeka se Zubin Potok da izbacivanje Srba na ovom nivou sa Severnog Kosova bude potpuno.

– Na nivou međunarodnog subjektiviteta, Priština je napravila do sada najkrupniji korak prema priznanju od strane 5 država članica EU koji je ne priznaju. Čeka se njihova reakcija, kao i novi, revidirani predlozi okvirnog sporazuma koji će svakako regulisati ovo pitanje na direktan ili indirektan način;

– Na bezbednosnom nivou, Beograd je napravio prvi potez da se reši trenutna bezbednosna kriza. Pošto se reakcija političkog zapada, oličenog u KFOR/NATO već zna, čeka se reakcija na nivou SB UN, gde će ovog puta Beograd morati da bude maksimalno proaktivan ukoliko zaista želi da ovu krizu reši, zaključuje Nenezić.

Srbi peti dan na barikadama, oficir Kfora Egon Frank ne isključuje mogućnost eskalacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs