Strani izaslanici pozivaju na rješavanje političke krize, vlast i opozicija nastavljaju da se optužuju za uvođenje države u bezakonje

Poruke Zapada ne čuju od optužbi

Foto: Rade Koprivica

Dok se partije međusobno optužuju zbog neizbora sudija Ustavnog suda (US), odnosno izglasavanja izmijenjenog Zakona o predsjedniku, s međunarodnih adresa i juče su stigle poruke upozorenja da se što prije mora pronaći rješenje za izlazak iz političko-institucionalne krize u državi.

Dio stranaka tridesetoavgustovske skupštinske većine te ocjene predstavnika Zapada doživljava kao uplitanje u unutrašnja pitanja Crne Gore. Drugi navode da razumiju inostrane apele, poručujući da je njihova pomoć u rješavanju komplikovne političke situacije dobrodošla, ali ne kažu da li treba odustati od primjene spornog zakona.

S druge strane, iz opozicije kažu da su poruke međunarodnih partnera znak da odluke tridesetoavgustovske većine ugrožavaju pregovore s Evropskom unijom (EU) i vode državu u međunarodnu izolaciju.

Specijalni izaslanici Velike Britanije i Njemačke za Zapadni Balkan, lord Stjuart Pič i Manuel Sarazin, poručili su juče crnogorskim političarima da pažljivo razmotre “štetnu poruku” koju će poslati evroatlantskim partnerima ako izaberu premijera i vladu na osnovu zakona čija je usaglašenost s Ustavom “veoma sumnjiva” i za koji je Venecijanska komisija (VK) savjetovala da se ne primjenjuje.

Source link: www.vijesti.me