Rekao je i da rat u Ukrajini nije ‘Godzilla protiv Bambija’

Politika & Kriminal
              Milanović u Čileu držao predavanje o geopolitici: 'Ako je istina to što je Merkel rekla neki dan o Ukrajini, užas'

FOTO: Universidad de Chile

Predsjednik Zoran Milanović poručio je na večeri u Hrvatskom klubu u čileanskoj prijestolnici Santiagu okupljenim pripadnicima hrvatske zajednice da je Hrvatska na njih ponosna, priopćio je Ured hrvatskog predsjednika. “Nisam došao po vaše glasove ili političku podršku. Ali, vaša priča je nevjerojatna, nema se s čime usporediti u hrvatskoj povijesti, osim možda s onom hrvatskih iseljenika na Novom Zelandu”, kazao je.

“Priča o vama je za holivudske filmove. Ponosni smo na vas, barem mi koji o vama znamo više, a ja ću se potruditi da o vama više zna sve veći broj ljudi u Hrvatskoj”, rekao je Milanović hrvatskim iseljenicima na svečanoj večeri.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio im se na podršci Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata. “Hrvatska se branila sama, a onima koji su tada bili s nama to nećemo nikada zaboraviti. Ne govorim to zbog gorčine prema onima koji su bili ravnodušni, već iz osnovne ljudske zahvalnosti. Hvala vam”, dodao je Milanović, čestitajući čileanskim Hrvatima Božić i Novu godinu.

Održao predavanje o geopolitici

U Hrvatskom klubu Milanovića je dočekalo više stotina članova hrvatske zajednice, a gost na večeri bio je i predsjednik Čilea Gabriel Boric koji je s očeve strane hrvatskog podrijetla.

Ranije je Milanović posjetio Čileansko sveučilište (Universidad de Chile). Tamo se susreo s rektoricom sveučilišta prof. Rosom Devés i održao je predavanje “Geopolitika i posljedice za ekonomiju”, navodi se u priopćenju s Pantovčaka.

Sveučilište je objavilo snimku predavanja na kojem se Milanović, među ostalim, dotaknuo rata u Ukrajini. “Ovo nije rat protiv zemalja Trećeg svijeta, ovo nije Godzilla protiv Bambija ili Miki Mausa, ovo je za ozbiljno i ovo će trajati jer Rusi si to mogu priuštiti”, kazao je Milanović.

‘Ovo nije Godzilla protiv Bambija’

Dotaknuo se SAD-a, rekavši da su Amerikanci “jako pragmatičan” narod, ali da su to i Rusi “do određene mjere”. Milanović je, među ostalim, kazao i da “nema načina natjerati te dvije zemlje da učine nešto što na kraju ne zadovoljava njih”.

Dotaknuo se i nedavnih medijskih istupa bivše njemačke kancelarke Angele Merkel.

“Angela Merkel je nekidan priznala, ne znam zašto, da je cijela politika Zapada od 2015. bila kupovanje vremena i puštanje Ukrajini da se naoruža i pripremi za rat. To je rekla”, kazao je. “Ako je to istina, to je užasno, jer tako se i Rusiji dopustilo da se izolira od zapadnog utjecaja”, rekao je. “To nije bilo inteligentno od Zapada”, dodao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Što je to rekla Merkel

Podsjetimo, Merkel je za njemački Die Zeit priznala da je bilo propusta u politici prema Rusiji u razdoblju kada se ona nalazila na čelu njemačke vlade.

“Moramo na ove stvari gledati iz današnje perspektive. Početkom 2015. je Rusija mogla Ukrajinu lako savladati. I ja sumnjam da je NATO tada mogao u tolikoj mjeri pomoći Ukrajini kao što to čini danas”, rekla je, među ostalim, Merkel u intervjuu za Die Zeit.

Source link: www.telegram.hr