Ukrajina već mjesecima moli da im se dostave, kako bi se lakše obranila od ruskih napada

Rat u Ukrajini
              Amerika Ukrajini šalje moćni obrambeni sustav, čuvene Patriote

FOTO: AFP

Bidenova administracija Ukrajini planira poslati proturaketni obrambeni sustav Patriot, doznao je maloprije CNN. Detalji isporuke trebali bi biti objavljeni do kraja tjedna.

Odluku formalno prvo mora odobriti ministar obrane Lloyd Austin, no izvori CNN-a kažu da to ne bi trebalo biti problem. Nakon toga, plan ide na potpis predsjedniku Bidenu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nije još točno poznato koliko će primjeraka ovog sustava SAD poslati, ali tipičan komplet Patriot uključuje set radara, opremu za generiranje struje, kontrolnu stanicu te do osam lansera. Svaki od tih lansera sadrži četiri rakete.

Ukrajina moli mjesecima

Ukrajinski vojnici za njihovo korištenje obučavat će se u američkoj vojnoj bazi u Grafenwöhru u Njemačkoj. Patrioti su, inače, jedan od najboljih obrambenih raketnih sustava na svijetu, a Ukrajina već mjesecima moli da im se dostave, kako bi se lakše obranila od ruskih baražnih napada dronovima i raketama. No, to se dosad nije dogodilo zbog niza logističkih prepreka.

Jednom kad stignu, bit će to najučinkovitiji dalekometni sustav koji je Ukrajina ikad dobila. Američki dužnosnici kažu da će oni zaista pomoći osiguranju zračnog prostora nad članicama NATO-a na istoku Europe. Riječ je o sustavu koji bi mogao srušiti ruske rakete i avione daleko od meta koje Rusi pokušavaju pogoditi u Ukrajini.

Source link: www.telegram.hr