Guverner kaže je da je Rusija koristila dronove kamikaze, koji se zabiju u svoju metu umjesto da ispaljuju streljivo

Politika & Kriminal
              Odesa je u mraku. Rusi dronovima napali energetska postrojenja

FOTO: NurPhoto via AFP

Sva infrastruktura, osim ključne, u lučkom gradu Odesi na jugu Ukrajine ostala je bez struje nakon što je Rusija upotrijebila bespilotne letjelice za udar na energetska postrojenja, objavili su lokalni dužnosnici u subotu, a nestankom struje pogođen je i velik dio okolne regije.

“Zbog razmjera štete svi potrošači u Odesi osim ključne infrastrukture isključeni su iz mreže”, napisao je gradonačelnik Odese Genadij Truhanov na Facebooku.

Koristili su dronove kamikaze

Odesa, najveći ukrajinski lučki grad, imala je više od milijun stanovnika prije ruske invazije 24. veljače. U priopćenju koje je gradska uprava objavila na aplikaciji Telegram navodi se da su ruski udari pogodili ključne dalekovode i postrojenja u regiji Odese u ranim jutarnjim satima u subotu.

Guverner regije Odese Maksim Marčenko rekao je da je Rusija koristila dronove kamikaze, koji se zabiju u svoju metu umjesto da ispaljuju streljivo, te da su dva oborena iznad Crnog mora. “Zbog udara nema struje u gotovo svim okruzima i zajednicama naše regije”, napisao je Marčenko na Telegramu.

Moskva od listopada u velikim valovima gađa ukrajinsku energetsku infrastrukturu raketama i bespilotnim letjelicama, a Kijev je u petak priznao da je svaka termoelektrana i hidroelektrana u zemlji oštećena.

Rusija: To su legitimni ciljevi

Ukrajina kaže da su napadi ratni zločini zbog njihovog razornog učinka na život civila, dok Moskva tvrdi da su to legitimni vojni ciljevi. Ruske snage napadale su ukrajinske položaje u Luhansku i Donecku, prema ruskom ministarstvu obrane, a glasnogovornik ministarstva u subotu je rekao da su vojnici zauzeli položaje u blizini dva grada.

“U području Donjecka ruske jedinice nastavile su s napadima i protjerale neprijatelja iz utvrđenih položaja”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov. Ustvrdio je da su osvojeni položaji na sjeveru između gradova Kremina i Limana.

Tjednima se pojavljuju izvještaji da je ukrajinska vojska u defenzivi u Donecku u istočnoj Ukrajini i pokušava zadržati svoje položaje ispred industrijskog grada Donecka i istočno od urbanog područja između Slovjanska i Kramatorska.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Izgradili utvrde duge 60 kilometara

U tom području vode se žestoke borbe, posebice u blizini grada Bahmuta, a obje strane izvješćuju o značajnim gubicima. Rusija je u rujnu jednostrano anektirala ukrajinske regije Luhansk, Doneck, Herson i Zaporižja, unatoč prosvjedima Ukrajine i Zapada da je taj potez prekršio međunarodno pravo.

Moskva nema potpunu kontrolu nad tim regijama i Ukrajina je nedavno oslobodila njihove dijelove od ruske okupacije. Sjevernije ukrajinske snage još uvijek imaju prednost nakon što su istjerale ruske borce iz regije Harkiva. Obje strane izvješćuju o uzajamnim napadima u tom području.

Promatrači su također izvijestili da su ruske snage u tom području izgradile utvrde duge 60 kilometara do ruske državne granice.

Source link: www.telegram.hr