Kragujevac „izbrisan” iz budžeta vladajuće stranke na svim nivoima: Ivan Dubljanin, Gradski odbor DS-a

Foto: GrO DS Kragujevac

Izglasan je budžet Grada Kragujevca za 2023 godinu a republički je upravo na raspravi u državnom parlamentu i više nema nikakve dileme u kom pravcu će se kretati finansijski ali i drugi tokovi grada u narednoj godini, smatraju u Demokratskoj stranci u Kragujevcu.

– Možemo porediti cifre iz različitih perioda, prelaziti stavke jednu po jednu ali nema tih brojki kojima se može iskazati nedostatak vizije u razvoju grada ali i sva brutalnost kojom je republička vlast u naletu krize, odbacila sve obećane projekte vezane za naš grad, smatra Ivan Dubljanin, predsednik GrO DS Kragujevac.

Po njihovom mišljenju, nije uvek i sve u novcu, koji jeste neophodan je ali nije jedini činilac u jednačini.

– Dobru i isplativu ideju umeju da prepoznaju investitori koji imaju novac i onda kada grad nema dovoljno sredstava. Ne tako davno u vreme bivše lokalne vlasti, sadašnji gradski čelnici su sa ironijom govorili o širenju putne infrastrukture u pravcu Jovanovca. Kada je ulica Save Kovačevića dobila profil bulevara kroz čitavu današnju industrijsku zonu, kao i ulice koje su u nju uticale, sve do krsta na ulasku u grad, podsmevali su se i kritikovali to kao izgradnju bulevara kroz pašnjake i livade i nazivali megalomanijom. Danas, jedino na tom potezu dolaze investicije u Kragujevcu i privatne i državne, jer investitori upravo traže takvu infrastrukturu, podseća Dubljanin.

Sličnih primera danas nema i ne mogu se naći ni u izglasanom budžetu Kragujevca za narednu godinu.

– Čitava finansijska stabilnost grada počiva na prodaji građevinskog zemljišta, uglavnom za izgradnju stambenih kompleksa oko Palate pravde. Nije to zabranjeno i sasvim nelogično ali mora postojati svest da je takvo zemljiše u ograničenoj ponudi. Šta će biti kada se rasproda sve a nema ni u planovima ideje za novi prostor za razvoj grada, niti ulaganja u najavi u tom pravcu. Da stvar bude gora, na postojećem prostoru masovne izgradnje zadržana je postojeća ulična infrastruktura. Vapaji opozicije i građana da se prošire ulice Kneza Miloša, Slobode, Šukina jer već sada ne mogu da izdrže teret postojećeg saobraćaja nisu naišle na pozitivan odgovor, ističu u Gradskom odboru DS-a.

Demokratska stranka je na konferencijama za javnost ukazala prethodne godine na sve probleme koji će nastati i bojimo se da čitav taj deo grada čeka sudbina Vašarišta, koje je doživelo saobraćajni kolaps masovnom stambenom izgradnjom na postojeću uličnu infrastrukturu.

– Na nedostatak vizije gradskih čelnika nadovezala se odluka republičke vlasti da sve projekte vezane za Kragujevac stavi na listu čekanja na neograničeno vreme. Nema u predlogu budžeta opredeljenih sredstava za obilaznicu oko Kragujevca, Klinički cenar, stadion Čika Daču, novu deponiju niti bilo šta drugo što je ranije najavljeno, istakao je na svom današnjem obraćanju javnosti i medijima Dubljanin, dodavši da „nije iznanađen takvim postupkom”.

Zbog čega je Demokratska stranka podnela prijavu protiv kragujevačke Energetike

Po njemu, ovakvim odlukama i rešenjima samo je potvrđena njihova ranija teza da postojeća republička vlast ne vidi Kragujevac kao regionalni centar, niti mu u razvoju Srbije daje mesto koje mu po svim merilima pripada.

– To je zakucano i planskim dokumentima donetim u vreme ove vlasti, zaklučio je Dubljanin.

Zbog ovako teških posledica, koje zbog takvog odnosa očekuju Kragujevac, kako kažu u GrO DS-a „rešavaće i lečiti” kada ova vlast bude promenjena na svim nivoima, ali ih za sada, to ne sprečava da ukazuju na sve probleme i Dubljanin u svoje i ime Demokratske stranke obećava „da neće ćutati” na ono što se dešava u gradu i državi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Još vesti iz ovog grada

Kragujevac „izbrisan” iz budžeta vladajuće stranke na svim nivoima: Ivan Dubljanin, Gradski odbor DS-a

Počinje „Auto Expo 22” sajam automobila u Kragujevcu

Kragujevac „izbrisan” iz budžeta vladajuće stranke na svim nivoima: Ivan Dubljanin, Gradski odbor DS-a

„Decembar na ŠIFF-u”: Sedmo izdanje Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala

Kragujevac „izbrisan” iz budžeta vladajuće stranke na svim nivoima: Ivan Dubljanin, Gradski odbor DS-a

Kragujevac: Tribina o dr Milosavu Miši Kostiću

Kragujevac „izbrisan” iz budžeta vladajuće stranke na svim nivoima: Ivan Dubljanin, Gradski odbor DS-a

Elektronski sistem glasanja u valjevskom lokalnom parlamentu

Source link: www.danas.rs