Izglasavanje izmjena Zakona o predsjedniku, kao i neuspjeh izbora sudija US, predstavlja najgori scenario, opasno bi produbio pravno-političku krizu, ocijenio teoretičar politike Predrag Zenović

Ne nazire se dogovor za izglasavanje kandidata za sudije US: Deblokada ili još dublji ponor

Ustavni sud je u blokadi, Foto: Boris Pejović

U sadržaju javnih istupanja predstavnika političkih partija ne nazire se put izlaska iz krize i čini se da zaokupljene partikularnim interesima, partije ignorišu opasnost koja prijeti ustavno-političkom poretku Crne Gore.

To je “Vijestima” kazao teoretičar politike Predrag Zenović, komentarišući to što se još ne nazire dogovor stranaka povodom izglasavanja kandidata za sudije Ustavnog suda (US), koje je zakazano za 12. decembar.

Poslanici će nakon neuspjelog prvog pokušaja 21. oktobra, ponovo glasati za sudije US, a potrebna je tropetinska većina od 49 poslanika, što znači da je neophodan konsenzus vlasti i opozicije.

Dodatni rok za dogovor ostavljen je nakon sjednice kolegijuma Skupštine, na kojem je prihvaćen predlog DPS-a da se odgodi glasanje za sudije US koje je bilo predviđeno za 28. novembar, a da se u međuvremenu razgovara o zahtjevima kojima uslovljavaju svoju podršku izboru sudija. Ta partija traži da bude određen datum vanrednih parlamentarnih izbora i da se povuče Predlog zakona o predsjedniku

Source link: www.vijesti.me