Bojović je rekao “Vijestima” da je neophodno propisati kontrolne mehanizme koji bi osigurali da ASK ne djeluje vansistemski i van ikakve kontrole, u skladu sa devizom da i oni koji “nadziru” moraju biti “nadzirani”

I ASK treba da odgovara za propuste

”I oni koji nadziru moraju biti nadzirani”: Bojović, Foto: Skupština Crne Gore

Jedan od važnijih ciljeva planiranih izmjena Zakona o sprečavanju korupcije je da se očuva nezavisnost u radu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), ali i da se propiše odgovornost ako rukovodstvo te institucije djeluje na pristrasan i selektivan način ili ako čini očigledne propuste u radu.

To je “Vijestima” kazao zamjenik predsjednika skupštinskog Odbora za antikorupciju i poslanik Demokratskog fronta (DF), Dragan Bojović.

On je juče, na sjednici tog skupštinskog tijela, najavio da bi do kraja godine trebalo da se završi predlog izmjena zakona. Podsjećajući da članovima Savjeta ASK-a mandat ističe krajem jula 2023. godine, i da će Skupština biti u obavezi da u martu ili aprilu raspiše konkurs za izbor novih, rekao je da bi bilo poželjno da se prije toga izmijeni zakon. Odbor je predložio formiranje radne grupe koja bi se bavila time.

Bojović je rekao “Vijestima” da je neophodno propisati kontrolne mehanizme koji bi osigurali da ASK ne djeluje vansistemski i van ikakve kontrole, u skladu sa devizom da i oni koji “nadziru” moraju biti “nadzirani”.

Source link: www.vijesti.me