Ana Pisonero ponovila da EK sa zabrinutošću prati situaciju u Crnoj Gori, Skupština odložila odluku o izboru sudija Ustavnog suda

Još dvije sedmice za pogađanje

Prva tačka 12. decembra biće ponovno glasanje o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, Foto: Luka Zekovic

Glasanje za sudije Ustavnog suda odloženo je za 12. decembar, kako bi, u međuvremenu, partije pokušale da se dogovore oko obezbjeđivanja tropetinske većine, neophodne za izglasavanje kandidata za sudije Ustavnog suda.

To je dogovoreno na jučerašnjoj sjednici kolegijuma Skupštine, nakon koje je, sudeći po izjavama stranačkih zvaničnika, ukazano da je malo izvjesno da će se u međuvremenu nešto zaista promijeniti.

Kolegijum je zakazala predsjednica parlamenta Danijela Đurović nakon što su iz Demokratske partije socijalista (DPS) u petak dopisom zatražili da se odloži drugi krug glasanja za sudije tog suda, koje je trebalo da se održi juče.

Portparolka Evropske komisije, Ana Pisonero ponovila je da Evropska unija sa zabrinutošću prati situaciju u Crnoj Gori: “Svi politički akteri treba da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije zemlje i dati prioritet izgradnji konsenzusa”, rekla je ona u izjavi za “Vijesti”.

Source link: www.vijesti.me