Narudžba ambiciozne studije posrnula je, doslovno, na padežima i veznicima u rečenicama natječaja

Premijer po svijetu priča da ćemo biti top proizvođači vodika. Šteta što je stalo na prvom dokumentu, zbog krive gramatike

FOTO: AFP/Pixsell

Hrvatski Sabor u ožujku je izglasao hrvatsku Strategiju za vodik do 2050. godine. Obnovljivi vodik, kojeg stručnjaci tituliraju energentom budućnosti, u nekom bi trenutku trebao supstituirati naftu, ugljen i plin kao izvor čiste energije. Hrvatska je usvajanjem strategije napravila prvi papirnati korak u tom smjeru, a prije potencijalnih konkretnih poteza, treba napraviti i implementacijski dokument.

No, narudžba ambiciozne Studije plana razvoja i primjene Hrvatske strategije za vodik posrnula je, doslovno, na padežima i veznicima u rečenicama natječaja. U Agenciji za ugljikovodike koja naručuje studiju, traženo iskustvo tvrtki-ponuditelja napisali su tako da ga nitko nije razumio, pa im je poništen dio dokumentacije. To nije bio jedini razlog fijaska: u natječaju su se željeli obvezati na isplatu milijun kuna za prvu fazu posla, ne uzimajući u obzir da bi mogla doći i jeftinija ponuda.

Proizvodnja vodika u Hrvatskoj

Na nedavnom klimatskom skupu u Egiptu, u sklopu panela o zelenom vodiku, premijer Plenković pohvalio se pred njemačkim kancelarom Scholtzom i egipatskim predsjednikom El-Sisijem projektom Doline vodika Sjeverni Jadran koji bi se trebao ostvariti u suradnji sa Slovenijom i Italijom. Za najavljenu godišnju proizvodnju 5000 tona vodika te njegovu distribuciju, skladištenje i sve što dolazi uz to, trebat će itekako puno vremena i administrativne pripreme.

Nakon donesene (općenite) strategije, naime, treba se izraditi i studija koja će precizirati implementacijska područja i projekte: predložiti oblike primjene vodika, definirati vremensku dinamiku, sugerirati kako tu kompleksnu tranziciju implementirati zakonodavno i poslovno; odrediti prioritete i donijeti portfelj potencijalnih projekata. Ukratko, napraviti korak dalje od puke strategije na papiru kojih je u Hrvatskoj već napravljeno na desetine.

Tri milijuna kuna za studiju

Za studiju koja bi trebala nacrtati precizne konture domaće eksploatacije i primjene vodika zadužena je Agencija za ugljikovodike koja je objavila natječaj krajem rujna i procijenila posao na tri milijuna kuna bez PDV-a. No u ovom trenutku – kada su, prema planu, već odavno trebale biti otvorene ponude – natječaj još nema ni dokumentaciju usklađenu sa zakonom.

Na propozicije natječaja se žalio Ekonerg – Institut za energetiku i zaštitu okoliša, koji je ukazao na nerazumljivost i konfuznost u definiranju uvjeta koje bi potencijalna tvrtka trebala zadovoljiti. Kako je potvrdila i Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, u Agenciji nisu baš na ti s gramatikom: zbog natrpavanja ključne rečenice u natječaju veznicima “i/ili” i upotrebom neadekvatnog padeža, nikome osim Agenciji nije bilo jasno što se zapravo traži.

‘Duh hrvatskog jezika’

“Pod istim ili sličnim uslugama smatraju se usluge poslovnog savjetovanja trgovačkim društvima i/ili nadležnim državnim tijelima za područje energetske industrije, u pogledu izrada smjernica i/ili studija i/ili strategija, i/ili razvoja poslovnih i/ili regulatornih modela za vrijednosni lanac vodika i/ili implementacije strategija…”, glasi dio rečenične kobasice natječaja iz koje se i višekratnim pomnim iščitavanjem teško razaznaje koji dio rečenice se odnosi na što.

A kad se još tomu pridoda i pogrešan padež (“u obzir se uzima i poslovno savjetovanje u području javnih energetskih politika i/ili u razvoju energetskim sustavima”), nastaje potpuna konfuzija. Iz Agencije su se branili da je “korištenje izraza i/ili u duhu hrvatskog jezika” kada se želi reći da može i jedno i drugo ili obje opcije. No, državnoj komisiji je također ostao misterij na što se odnosi posljednji dio rečenice koji dolazi iza svih silnih veznika, pa im je naloženo da to napišu razumljivo.

Gaf s plaćanjem studije

Dokumentacija natječaja nije bila manjkava samo gramatički, već i matematički. U rokovima plaćanja, Agencija se željela obvezati isplatiti autorima studije milijun kuna nakon odobravanja prve faze, nacrta studije. No postavila se zdravorazumska dvojba – što ako nečija cjelovita ponuda bude manja od tog iznosa? Pa bi se tako postavljenim odredbama isplatilo milijun kuna i tvrtki čija ukupna ponuda, teoretski, može biti 250 tisuća kuna.

Agencija se pravdala da su namjeravali isplatiti trećinu ukupne vrijednosti samog natječaja, ali kako nisu to eksplicitno napisali, i taj dio dokumentacije proglašen je nepravilnim. Studiju za primjenu strategije za vodik tako ćemo još malo pričekati. Ni šesnaest dana od rješenja DKOM-a, u trenutku pisanja ovog teksta, Agencija nije objavila novu natječajnu dokumentaciju s preciznom i razumljivom rečenicom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr