”Problem u borbi protiv dezinformacija je što dezinformisanje izgleda autentično, samoniklo, kao lični stav neke grupe koja na to ima pravo, a zapravo je strateški indukovano, izmišljeno, sije razdor,” upozorava Dina Barjamspahić

"Slobodan izbor" pod uzdom manipulacija

Foto: Shutterstock

Kada političari nauče da vode dijalog kojem cilj neće biti da po svaku cijenu pobijede drugu stranu, već da nađu rješenja i kompromis, onda će dezinformacija biti manje, kaže sociolog Andrija Đukanović.

Možda je to, kao i činjenica da je “kontrolisano upravljanje informacijama /dezinformacijama dio politike, jedan od razloga što poslanici u Skupštini Crne Gore više od godinu dana ne razmatraju formiranje Odbora za praćenje stranih uticaja, kakav postoji u Evropskom parlamentu.

”Skupština više nije u stanju da se bavi suštinskim pitanjima za unapređenje demokratije. Nije u stanju da kreira bilo šta što će se pozitivno odraziti na povratak na izvorne demokratske principe. Ona nije u stanju da sprovede aktivnosti koje nas izvode iz krize, na primjer izbornu reformu, već se samo bavi onim pitanjima koja uništavaju i podrivaju naše demokratske procese,” kaže Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT), nevladine organizacije koja je inicirala formiranje odbora.

Kontrolisanje i upravljanje informacijama, uključujući i širenje dezinformacija, sastavni je dio političke profesije, ocijenio je bivši specijalni savjetnik ministra spoljnih poslova Makedonije i naučni savjetnik u beogradskom Institutu za političke studije, Igor Janev.

Source link: www.vijesti.me