U situaciji u kojoj US nije funkcionalan i kad ustavna žalba ne pruža zaštitu, građani imaju pravo da se obrate Strazburu, ocijenila Valentina Pavličić. Stanje u Crnoj Gori posljedica različitih događaja, a prvi i osnovni je kratkovidost ustavotvoraca, situacija može biti riješena time što bi Đukanović dao mandat Lekiću, a većina povukla Zakon o predsjedniku, poručio Mirko Đuković

Đukanović ima pravo da se žali Evropskom sudu: Strazbur bliži od Njegoševe ulice

Đukanović, Foto: Luka Zeković

Zbog činjenice da je Ustavni sud Crne Gore (US) u blokadi jer nema kvorum za rad, građani zaštitu svojih prava mogu tražiti od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, ali uz obavezu da dokažu da ustavna žalba nije djelotvorna, odnosno da US ne funkcioniše.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti” nakon što je šef države i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović prekjuče nagovijestio da postoji mogućnost da se zbog usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore žali Sudu u Strazburu.

US je posljednja instanca za žalbe prije obraćanja Strazburu, ali je institucija sa sjedištem u Njegoševoj ulici u Podgorici duže od dva mjeseca “paralizovana”, jer je poslije penzionisanja sudije Miodraga Iličkovića ostala sa samo troje od ukupno sedam sudija.

Source link: www.vijesti.me