Đilas (SSP): Predlog dva zakona uskoro u parlamentu, očekujemo da uđu kao predlog svih poslaničkih grupa

Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOZIC

Stranka slobode i pravde (SSP) usvojila je na sednici Glavnog odbora Predlog zakona o privremenom izdržavanju dece iz alimentacionog fonda i Dopunu zakona o socijalnoj zaštiti, za koje očekuju da se u narednih desetak dana nađu u skupštinskoj proceduri, saopštio je danas lider SSP Dragan Đilas.

„Predlog zakona o privremenom izdržavanju dece iz alimentacionog fonda predvidja da, ukoliko roditelj, koji nakon razvoda treba da plaća alimentaciju, dva meseca ne bude platio, država preuzme da je plaća iz alimentacionog fonda i da država procesuira roditelja koji nije plaćao, po službenoj dužnosti“, rekao je Đilas u prostorijama stranke.

On je ocenio da će takav zakon omogućiti da deca dobijaju potrebna sredstva i da ne moraju da brinu.

Dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti koja definiše status roditelj-negovatelj, naveo je Đilas, predvidja da svaki roditelj koji ima dete ometeno u razvoju, od države dobija mesečnu nadoknadu u visini minimalne plate u Srbiji i da to nema veze sa osnovnim davanjima.

Kako je dodao, predlog SSP je da se procene dece ne rade na svakih godinu dana, već da ukoliko se jednom usvoje „to je tako i zauvek funkcioniše“.

Đilas je novinarima kazao da SSP očekuje i da ova dva zakona u skupštinsku proceduru uđu kao predlog svih poslaničkih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs